Bunica de vis există pentru fiecare
Laura Cârlescu-Badea a câștigat titlul olimpic la floretă în 1996, pe lângă alte zeci de medalii europene și mondiale. Fosta scrimeră își amintește lunile lungi din cantonamente, în care cititul făcea timpul să treacă mai iute. Cariera sportivă s-a terminat, lectura a rămas. De peste vară, Laura recomandă o carte dulce-amăruie, duioasă și apropiată de suflet tuturor celor care își mai amintesc de bunici.
Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău (Fredrik Backman, Editura Arthur)
”Este un roman excepțional – un amalgam de trăiri și sentimente – despre copii si bunici și despre părinți divorțați și recăsătoriți – permanent ocupati.
Dar dincolo de asta, cartea tratează dreptul fiecăruia de a fi diferit, dar și alegerile făcute în viață și consecințele lor. Sunt multe subiecte abordate în acest roman și este imposibil să nu te identifici măcar cu unul – acceptarea pierderii și dorința de a trai sau felul în care devenim adulți fără să uităm de copilărie (sau așa ar trebui!) sau judecăm oamenii fără ca, de fapt, să-i cunoaștem.
Backman ne introduce în universul magic al Elsei – o fetiță de șapte ani, „de fapt, aproape opt”, inteligentă, diferită și marginalizată de copii – un loc de basm, „Tărâmul-Aproape-Treaz”, unde lumea este diferită si nimeni nu trebuie sa fie normal. În fapt, acel loc este creat de bunica ei, pentru a-i insufla curaj si a o adăposti de răutăți.
Am ras și am plâns deopotrivă, am retrăit amintiri și am visat. „Căci fără muzică nu exista vise, iar fără vise, nu există povești. Fără povești, nu există curaj, iar fără curaj nimeni n-ar putea îndura tristețea”.
La finalul romanului mi-am pus intrebarea: Ce fel de bunică mi-ar plăcea să fiu?
Răspunsul: Bunica Elsei!”
Războiul de pe dinăuntru
Virginia Costeschi, coordonator editorial la Editura Trei, trăiește zilnic printre cărți, șlefuindu-le și promovându-le. Nu i-a fost ușor să aleagă una singură.
Sub un cer sângeriu (Mark Sullivan, colecția Fiction Connection, editura Trei)
Romanul este povestea adevărată a curajului și rezilienței unui tânăr, Pino Lella, în timpul uneia dintre cele mai întunecate perioade din istorie.
După ce adolescența i-a fost tulburată de cel de-Al Doilea Război Mondial, Pino s-a angajat în misiuni de salvare a zeci de evrei din calea naziștilor și de spionaj în favoarea Aliaților. Maturizat rapid, el a reușit să supraviețuiască situațiilor-limită grație iubirii și speranței. Este o carte pentru toate vârstele, dar pe care eu aș recomanda-o mai ales tinerilor, pentru că Pino este dovada vie că orice obstacol poate fi depășit cu îndrăzneală și dorința de mai bine.
Pentru a scrie această carte, Mark Sullivan a petrecut sute de ore în compania lui Pino Lella. Romanul Sub un cer sângeriu va fi ecranizat, Tom Holland (Spider-Man) urmând să interpreteze rolul principal. Și actorul britanic a stat de vorbă cu Pino Lella, fascinat de povestea sa impresionantă.
Rubrică îngrijită de Oana Dușmănescu