Lista (Yomi Adegoke, Editura Trei, Colecția Fiction Connection)

Te-ai întrebat vreodată în ce măsură rețelele de socializare au un impact asupra existenței, evoluției tale, dezvoltării tale ca persoană? Cât de mult te lași influențat de ele, cât preiei din răutatea umană, cât de mult crezi ce scriu niște conturi, uneori fără nume sau chip real?

Volumul de față, tradus de Anca Bărbulescu, propune exact un astfel de scenariu: Ola și Michael par cuplul perfect: se ironizează și se tachinează reciproc, modul lor de a păstra aprins focul pasiunii. În foarte scurt timp, ei vor deveni soț și soție, dar încă sunt la vârsta distracției și țin să-și trăiască viața.

Totul pare desprins din basme până într-o dimineață când ambii primesc un mesaj: „O, Doamne, ai văzut Lista?” Pe lunga listă a celor acuzații în mod anonim de hărțuire și de agresiune fizică se află – șoc! – și numele lui Michael cel iubitor, care ar face orice pentru Ola. 

De aici începe jocul încrederii și al neîncrederii și prinde contur întrebarea: cum mai știm, în ziua de azi, cu toate glasurile care vuiesc pe rețelele sociale, ce este adevărat și ce nu? Ola e o ziaristă care, în alte circumstanțe, ar fi publicat șirul de nume. Acum însă își dorește un singur lucru: ca viitorul ei soț să demonstreze, până în ziua în care vor deveni soț și soție, că numele său nu are ce căuta printre hărțuitori și abuzatori.

Dincolo de fațada literară, cartea reprezintă o analiză sociologică actuală a modului în care ne raportăm la mediul online, în care interacționăm cu oameni și situații care ne scapă foarte ușor de sub control și în care unele lucruri inițial derizorii capătă proporții gigantice doar sub presiunea și influența „turmei” cu autoritate supremă.

Volumul este povestea oricărui dintre noi, care am acceptat atât de ușor să facem parte din lanțul trofic online. Cine minte și cine spune adevărul? Cât ne costă, de fapt, expunerea în piața publică a rețelelor de socializare și care e prețul pe care suntem dispuși să-l plătim odată ce intrăm în dansul dezlănțuit al dezvăluirilor pe internet? 

Puterile subconștientului – Cum să-ți extinzi abilitățile subconștientului (Dr. Joseph Murphy, Editura For You)

Din oceanul de literatură psiho-motivațională, acest volum mi-a sărit în ochi pentru că investighează cea mai fascinantă parte a minții umane. Cartea împletește o sumedenie de credințe care vorbesc despre înțelepciunea ascunsă pe care le putem descoperi în noi înșine și după care ne putem ghida, pentru a ne îmbunătăți existența și pentru a ne găsi adevăratul scop pe pământ .

Adunând pilde din Biblie, din domeniul meditație și din lumea afacerilor, cartea tradusă de Monica Vișan se vrea a fi un mic îndreptar pentru modul în care ne puteam conecta, prin intermediul subconștientului – pe care mai întâi trebuie să-l accesăm și ni-l apropiem –, la cele mai importante aspecte ale vieții noastre care cer vindecarea de frică, îmbunătățirea relațiilor cu oamenii din jurul nostru, împăcarea cu noi înșine și cu ceilalți.

De-a lungul întregii cărți, Murphy pune accent pe transformarea eșecului în victorie personală, cu ajutorul unor pași atent călăuziți, care acoperă viața profesională sau personală, bogăția, asimilarea unor traume care ne marchează existențele, menținerea unei cât mai bune stări de sănătate și de spirit.

De pildă, în capitolul 13, denumit „Subconștientul tău și minunile somnului”, autorul despică subiectul spinos al insomniilor și cum, susține el, problemele care ne țin treji noaptea pot fi îmblânzite și subjugate dacă descoperim legăturile dintre subconștient și orele pe care trebuie să le petrecem în odihnă profundă, visând sau nu.

Micile incursiuni în lumea misticului își iau și ele loc în cartea lui Joseph Murphy, făcând din aceasta un concoct din care diverșii cititorii își pot lua ce li se potrivește mai bine: rugăciune, meditație, știință, onirism, tehnici de dezvoltare personală sau psihologie. E posibil să nu credem cu toții în metode ancestrale de vindecare combinate cu miracolele moderne ale științei, dar pentru fiecare se găsește, în paginile acestei cărți un sfat, o îndrumare și o învătățură. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News