Cele șase secrete ale inteligenței (Craig Adams, Editura Publica)
”De ce educația modernă nu ne învață să gândim cu propria minte?” se întreabă, în subtitlul cărții, autorul, iar aceasta este problema care încearcă să fie soluționată în paginile acestui volum.
De fapt, ideea cărții este că ne putem ascuți și deschide mintea, indiferent de capacitatea inițială a creierului cu care am venit pe lume. Sunt șase mecanisme care ne ajută să deslușim principiile fundamentale ale raționamentului și exprimării ideale, pentru ca inteligența noastră să fie în continuă mișcare și transformare și să evolueze permanent.
Orice intervenție a noastră în viața de familie, într-o discuție principială sau într-un dialog pe teme politice poate fi sprijinită de acest mic ghid al inteligenței umane, a cărei speranță este că poate înflori și se poate extinde, dincolo de datul natural și de genetică.
Este, în esență, o carte despre modul în care gândim despre gândire. Și despre schimbările pe care le putem face ca să devenim niște persoane cu o gândire mai eficientă.
Nemesis (Jo Nesbø, Editura Trei)
Romanul polițist nordic își are un demn reprezentant în Jo Nesbø, care ne propune, de data aceasta, o poveste care pornește de la un jaf.
Camerele de luat vederi dintr-o bancă surprind un bărbat care împușcă o casieră. Aceasta moare și, în urma bărbatului, dispar două milioane de coroane norvegiene.
În paralel, detectivul Harry Hole își vede existența complicată când, după o noapte înecată în alcool alături de o fostă iubită, aceasta e găsită moartă, iar Harry nu poate oferi poliției nicio explicație legată de întâmplările din ultimele douăsprezece ore.
Cum era de așteptat, el devine suspectul numărul unu în acest caz de crimă, în ancheta derulată de rivalul lui de moarte, Tom Waaler.
Jafurile bancare merg mai departe înecate în sânge și mister, iar Hole trebuie să-și dovedească nevinovăția. Greu când ai multe pe cap, dar și mai greu când ai dușmani care nu te lasă să ieși la suprafață. Nemesis-ul lui Harry are o răzbunare de pus în practică.