Povestea unei familii perfecte (Rosa Ventrella, Editura Polirom)
Orice familie din lume are secretele sale, are drumul său sinuos și unic pe care necunoscuții nu-l pot pricepe. Cartea de față ne oferă incursiunea în viața unei familii deosebite, care își duce existența în Bari, oraș cu străduțe infinite și labirintice, dar și cu porniri violente.
Maria, fata cu pielea negricioasă și privire atentă și pătrunzătoare, e un copil rebel și obraznic, câștigându-și astfel porecla “Soirău”. Părinții ei sunt două personaje aflate la capetele opuse ale unei scări comportamentale bine definite de clișee – mama e supusă, umană, tatăl e autoritar, oarecum brutal. Fata mai are doi frați și a aflat că tatăl ei, așa violent și tăios cum e, îi poartă o dragoste pe care are grijă să nu i-o arate decât ei.
Într-un univers dur și lipsit de compasiune, pe Maria o ține la suprafață prietenia cu Michele, care se trage dintr-o familie cu reputație proastă și cu care tatăl ei îi interzice să dezvolte orice relație. Dragostea lor imposibilă devine scutul care-i protejează de lumea din afară, care nu le este pe plac, dar pe care uneori trebuie s-o înfrunte. Uneori familiile fac și desfac destine, iar cartea de față este o dovadă solidă că binele și răul pornesc, în aceeași măsură, de-acasă.
Un vazaha printre malgași (C. D. Preda, Editura Baroque Books&Arts)
Cartea este un jurnal care prezintă Madagascarul dincolo de aventurile de fugar excentric ale lui Radu Mazăre. C.D. Preda, profesor al Universității din București, a fost șef al misiunii Uniunii Europene de observare a alegerilor din insula africană, în 2018. A folosit ocazia să aducă românilor forma, culoarea și profunzimea unei țări îndepărtate, captivante, atât de diferite de meleagurile sale de baștină.
Preda și-a completat însemnările de natură politică – misiunea sa principală acolo – cu documentări prețioase despre cultura, mitologia și religia malgașe, despre magi, vrăjitori sau animale-totem. Totodată a creionat prejudecățile culturale și ritualurile și miturile care stau la baza unei societăți aflate foarte departe de liniile și obiceiurile europene.
“Am pus deci împreună democrația și actele de haiducie, ceremonia «întoarcerii oaselor» și Libertalia, legendara republică a piraților, religia care-l slăvește pe un creator al universului numit Zanahary, furturile de zebu și răpirile oamenilor de afaceri din comunitatea karanilor, regii tradiționali și membrii unui club de kung fu care s-au confruntat în stradă cu poliția”, și-a motivat autorul demersul literar-jurnalistic.