Noi contra voastră (Fredrik Backman, Editura Musai)
Cartea este un mic război declarat clișeelor, reducând lumea cea mare și rea la dimensiunile unui club de hochei pe gheață – sport echivalent cu o adevărată religie în Scandinavia. Locuitorii din Björnstad își pun cu toții speranța în el, dar veștile le sunt potrivnice. Clubul va fi desființat.
Un politician care vede în salvarea de la dispariție a clubului ocazia de a se agăța de funcție la viitoarea rundă de alegeri. Dar compromisurile acceptate de conducerea clubului sunt departe de a fi colacul de salvare mult așteptat. Locuitorii orășelului aflat în plină disoluție mai au de gestionat și informații greu de digerat de o comunitate închisă – noul antrenor al echipei este femeie, pe deasupra lesbiană, iar căpitanul formației este homosexual.
Cartea vorbește despre responsabilități, asumare, iubire și ură, prietenie, loialitate sau trădare și interes. Este o descriere a globului pămîntesc la scară mică, cu tot ce înseamnă acesta – romantism și realism, duioșie și unghiuri ascuțite. E un drum spre maturitate, chiar dacă personajele sunt deja adulte.
Arme, virusuri și oțel (Jared Diamond, Editura All)
Autorul a luat în vizor câteva aspecte mai puțin expuse ale istoriei umanităţii, încercând să ofere explicații la niște probleme importante, dare care nu se regăsesc neapărat în manuale: De ce au ajuns europenii în America, nu amerindienii în Europa? Cum au ajuns oamenii în locuri izolate – ca Insula Paştelui sau Papua Noua Guinee – şi cum şi-au dezvoltat acolo civilizaţii? Care a fost rolul scrisului în dezvoltarea civilizaţiilor care s-au impus asupra celorlalte?
Jared Diamond consideră că virusurile, armele şi oţelul au fost factorii principali în creșterea şi descreșterea popoarelor lumii. Bolile, războaiele și dezvoltarea tehnologică au modelat, cu alte cuvinte, istoria, așa cum o știm astăzi. Totodată, cartea desființează teoriile rasiale, arătând că populațiile au cunoscut evoluții divergente nu din cauza diferențelor biologice dintre oameni, ci a mediilor diferite în care aceștia au trăit și s-au dezvoltat.