În această săptămână, două cărți care pot atinge suflete. Una este despre relația unei bunici cinice cu nepoata sa. Cealaltă este povestea vieții lui Robin Williams.
Cartea verii (Tove Jansson, Editura Young Art)
Nu m-am hotărât cui să recomand mai degrabă această carte. Copiilor sau adulților? Sau poate celor aflați undeva la capăt de viață, acolo unde amărăciunea și posomoreala devin inevitabil mai accentuate.
Cartea verii descrie într-un mod direct și fascinant relația dintre o bunică și nepoata ei. Amândouă se află pe o insulă – loc în care nu prea ai de ales, trebuie să socializezi și să faci lucrurile să meargă cât mai bine alături de cel de lângă tine. Bunica e uneori răutăcioasă, Sophia e curioasă și uneori crudă, amândouă însă, mai ales împreună, formează un balaur cu două capete, înțelept, foarte înțelept. Cum în izolare cel mai mult te salvează o discuție inteligentă, ele discută, cu diferența de vârstă uneori uitată sau inversată, despre știință, filosofie, Dumnezeu, viață și moarte sau, pur și simplu, despre vecini și pisici.
Nici descrierile autoarei finlandeze Tove Jansson nu sunt de lăsat deoparte – de pildă, pădurea-fantomă sau felul în care bătrâna sculptează animale-totem în lemn. Cele două nu au nevoie de nimic din lumea de afară. Și-au construit un univers mic, feeric, intens, ironic, dureros și liniștitor în același timp.
Copilăria, vacanța de vară, cu zilele ei interminabile, iubirea unei bunicii speciale. Nu-i așa că vi s-a făcut dor de toate astea?
Robin Williams (Dave Itzkoff, Editura Publica)
O să vă sperii de la bun început. Cartea vieții și a morții celebrului actor de comedie și drama are peste 700 de pagini. Pagini care bat înspre gloria și decăderea uneia dintre cele mai strălucitoare vedete de la Hollywood.
Întreaga biografie a celui ce și-a luat viața în urmă cu aproape cinci ani reprezintă o dovadă a faptului că, dincolo de succes, de recunoaștere, de film și artă, realitatea fiecăruia dintre noi depinde într-o proporție covârșitoare de sănătatea mintală. De lucrurile care se învârt în mintea noastră și care uneori ne fac prizonieri.
”Robin avea un cap prea mare ca să fie singur înăuntru. Dacă ai ce avea Robin, n-ai vrea să exiști”, spune în carte cineva despre cel care a făcut generații întregi să râdă cu gura până la urechi și care, pe dinăuntru, era măcinat de depresie și anxietate.
În esență, ni se spune că uneori nu știm ce preț avem de plătit după ce urcăm până în vârf. Mai ales când nu mai putem face față înălțimilor.
Citește și:
PORȚIA DE CARTE | Explicațiile unei minți geniale și apa amenințătoare