Cartea întâmplărilor. Mistere, ciudățenii, uimiri (volum coordonat de Tatiana Niculescu, Editura Humanitas)
Nu e un lucru des întâlnit ca o persoană, mai ales una cunoscută, să te lase explicit în lumea sa interioară. Să se destăinuie public despre partea aceea de suflet cea mai ascunsă dintre toate, care se ocupă de detaliile pe care nu le putem întotdeauna explica.
Cu toate acestea, câteva persoane publice renumite, printre care Mircea Cărtărescu, Mihaela Miroiu, Marius Chivu sau Ioana Pârvulescu, se confesează, dăruind cititorului acele întâmplări din viața lor pentru care nu știu să ofere o explicație rațională.
Experiențe neobișnuite, vise sau apariții ciudate, care depășesc logica și care, uneori, ne surprind pe toți tocmai prin valențele lor extralumești, la limita magicului sau a absurdului.
Totul se poate dezlega însă în cheia psihologiei, a obișnuinței și clișeelor, a dramelor și obsesiilor fiecăruia dintre noi.
Una peste alta, povestirile adunate de la oameni atât de diferiți aruncă lumina unei posibilități enigmatice către o realitate interioară paralelă, care se conectează în mod fascinant cu lumea de afară și se întrepătrunde uneori irațional, ba chiar înfricoșător.
Soția bancherului (Cristina Alger, Editura Nemira)
În thrillerul editat de Nemira personajele principale sunt două femei.
Annabel este văduva unui bancher care își pierde viața într-un accident de avion. Deși tragedia pare la început o întâmplare, faptul că Annabel găsește ulterior un laptop în care se află o listă cu clienți misterioși o face pe aceasta să creadă, treptat, că moartea soțului ei a fost ceva plănuit și intenționat.
Marina, o jurnalistă care a reușit un mariaj bănos, vrea să dea ultima lovitură în presa tabloidă cu o investigație despre marile nume din lumea financiar-bancară.
Ancheta Marinei ar ajuta-o mult pe Annabel, pentru a face lumină în cazul morții violente și neașteptate a soțului ei, însă ziarista încă are îndoieli în privința publicării lucrurilor pe care le știe.
Subiectul este unul foarte actual, iar povestea palpitantă țesută în jurul acestuia reprezintă foarte bine tenebrele și interesele unui univers necruțător, cel al finanțelor.