Opera postumă a marelui scriitor este o construcție a absurdului și a monstruozității.

În loc de tort aniversar, Josef K este arestat chiar de ziua lui – 30 de ani glorioși. Se ocupă de asta doi agenți neidentificați de la o agenție necunoscută. Mai mult de-atât, infracțiunea nu este specificată în vreun fel. Tribunalul în care K. va fi judecat este stabilit în camera vecinei protagonistului, domnișoara Bürstner. De aici povestea crește în direcții nebănuite, până când cititorul, care poate are senzația că situațiile din carte par de-a dreptul imposibile, își dă seama că ele se pot întâmpla, împreună sau separat, chiar sub ochii săi.

Metaforele crude ale lui Kafka ies din sfera legii, a binomului uneori advers stat-cetățean, și se extind în toate domeniile vieții de zi cu zi, sinonime cu lipsa de comunicare, indiferența, umilirea, neputința înțelegerii unor lumi identice și totuși paralele sau puterea aplicată abuziv. Personajele, numeroase și bine conturate, pot fi oricare dintre noi, într-un anumit moment al existenței.

Povestitorul (Jodi Picoult)

Cartea lui Jodi Picoult reprezintă povestea unei legături. Sage și Josef se împrietenesc, dincolo de diferențele evidente dintre ei, îi ciuda acestora sau poate datorită lor.

Ea își petrece nopțile muncind într-o brutărie, ca să alunge durerea suferită în urma morții mamei sale. El, un tip mai în vârstă, se apropie din ce în ce mai mult de ea, creându-se astfel o relație duioasă, care pare a compensa reciproc nevoile emoționale ale celor doi eroi.

Doar că apropierea vine cu un preț – Josef îi destăinuie lui Sage un secret controversat și îi cere femeii un ajutor foarte delicat, cu uriașe implicații juridice, dar mai ales morale. Prietenia de mai înainte se transformă aproape peste noapte în ceva periculos, pe muchie de cuțit. Cartea aduce dileme importante – cât de departe ai merge tu pentru a-ți apăra familia și propria viață în fața unui val de întâmplări neașteptate, pe care nu le-ai cerut, dar care ți s-au insinuat în existență.


Citește și:

Mircea Baniciu ține concerte în sufragerie. Primește 20 de spectatori și fiecare plătește 200 de lei pe bilet

Decizii revoltătoare în istoria Oscarului! Filme care meritau premii, dar au fost ignorate de critici

 
 

Urmărește-ne pe Google News