Cele 5 limbaje ale iubirii (Gary Chapman, Editura Litera)
Culegerea de sfaturi oferite de Chapman își propune să ne învețe să relaționăm mai sănătos și mai constructiv cu oamenii mult-iubiți pe care-i avem în jur: iubitul sau iubita, soțul sau soția, părinții, prietenii.
Fără să aibă tonul didactic obișnuit al altor cărți psiho-motivaționale, volumul apasă pe nevoia de a iubi și de fi iubit, care apare în orice moment al existenței noastre, orice calitate am avea. Oamenii oferă și primesc această iubire după o anumită rețetă și după un anumit limbaj. Acestea trebuie să fie îmbunătățite în așa măsură încât oamenii singuri, principala categorie căreia îi este dedicată această carte, să se poate înțelege mai bine pe ei înșiși și pe alții.
Autorul își propune să sporească încrederea în sine a celor ce vor să-și extindă relațiile în jurul lor, să creeze legături mai strânse cu familia și prietenii și să descopere ce a lipsit din relațiile anterioare, îndreptând astfel tot ce a mers greșit până în prezent. Iubirea se poate redefini și reinventa la nesfârșit, indiferent de vârstă și de pierderile suferite până acum.
Minți posibile. Douăzeci și cinci de perspective asupra inteligenței artificiale (John Brockman, Editura Vellant)
Eseurile adunate în acest volum au o singură temă principală – inteligența artificială care trăiește zilele expansiunii sale de netăgăduit, iar oamenii care au contribuit la această culegere vorbesc despre avantajele și dezavantajele unei lumi în plină dezvoltare, a prezentului, dar mai ales a viitorului. O sumedenie de gânditori ai momentului au dezvoltat câteva idei care privesc inteligența artificială bună și inteligența artificială malefică – probleme care vor apărea, din ce în ce mai frecvent, în foarte scurt timp, și la care omenirea nu e, probabil, foarte pregătită să reacționeze.
Cartea este adresată celor ce lucrează în domeniul ciberneticii, dar și celor pur și simplu interesați de evoluția omenirii. Mai mult decât atât, reprezintă un schimb valoros de idei între niște oameni preocupați de progresul unei lumi care se mișcă și se schimbă cu o viteză uluitoare. Volumul încearcă definirea unei puteri importante cum este inteligența artificială, precum și modurile și capacitatea omului de a gestiona această sferă relativ nouă a istoriei omenirii.