Dacă aveați senzația că erotic înseamnă neapărat frivol, volumul scris de Esther Perel vă poate contrazice. Fără să ofere soluții miraculoase, cartea vorbește despre cum sexualitatea poate fi integrată armonios în viața de familie a societății moderne.

Autoarea, psiholog experimentat, expune toate problemele care pot apărea într-un cuplu și care pot influența viața sexuală a celor doi parteneri – nașterea unui copil, rutina, plictiseala și infidelitatea. Reprezintă o sumă de pledoarii și trucuri bine-venite pentru păstrarea sclipirii și a pasiunii, chiar între oamenii care conviețuiesc de multă vreme.

Aventurile unei fete de la oraș (Meredith Wild, Editura Trei)

Dincolo de rețeta obișnuită a unei povești erotice, aceasta are alte câteva condimente în plus – umor, un fir narativ alert, fără a fi profund naiv, și personaje care, deși au niște destine speciale, se comportă firesc.

Meredith și Luke se întâlnesc într-o stațiune montană oarecum secretă. Ea fuge dintr-un oraș mare, dar foarte mic de fapt, de proaspătul divorț, umilitor și public, el se refugiază în mijlocul naturii pentru a scăpa de un trecut dureros. Doar că atunci când fugi de sentimente, e foarte posibil să faci cunoștință cu altele noi și neașteptate. Scenele fierbinți petrecute în creierii munților alternează cu dialoguri spirituale, întrebări existențiale și decizii care uneori nu mai pot fi întoarse din drum.

Adulter (Paulo Coelho, Editura Humanitas)

Cartea brazilianului explorează erotismul feminin, cel izvorât uneori din frustrare, remușcări sau răzbunare. Personajul central, Linda, o femeie tânără, dar aproape înfrântă de o existență maritală banală, încearcă să-și retrezească simțurile, prin intermediul unei aventuri cu un fost coleg de școală.

Prin priviri sinuoase, dar familiare, Coelho explică literar și fierbinte deciziile și expresiile pasionale ale Lindei, într-un exercițiu de empatie cu unul dintre cele mai uzate clișee ale păcatului pe Pământ – femeia adulterină. Poate, în mod paradoxal, cartea aceasta e mai degrabă recomandabilă bărbaților decât femeilor.

Cum cucerești un înger. Poeme erotice (Bertolt Brecht, Editura Art)

Poezia, cu miresme erotice sau nu, e uneori greu de digerat – uneori criptică, alteori victimă a canoanelor și prejudecăților. Poemele lui Brecht sunt însă felii delicioase de viață și dorință, care merită lecturate la început măcar ca experiment, pentru că sunt proaspete. În anii 50 au fost interzise pentru potrivelile de cuvinte considerate neobrăzate la vremea respectivă. Sunt neobrăzate și acum, doar că au și farmecul simplu al dramaturgului transformat în poet, fără înfloriturile și exagerările celui care are de demonstrat altceva decât pofta pură și admirația un pic pătată față de femei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News