Andrei Crăciun este scriitor și jurnalist, dar mai ales cititor cu experiență. Și știe că un condei nipon n-a stricat nimănui niciodată.
Nocturne. Cinci povești despre muzică și amurg (editura Polirom, traducere și note de Vali Florescu)
Kazuo Ishiguro este un scriitor născut în Japonia, care a trăit de la șase ani în Marea Britanie. Curiosul caz al domnului Ishiguro: scrie în limba engleză ca un japonez care nu e străin de splendida moștenire literară britanică. Anul trecut a primit Premiul Nobel pentru literatură. Cartea Nocturne. Cinci povești despre muzică și amurg nu trece drept una dintre capodoperele sale, dar asta doar pentru că foarte rar criticii literari au și gust la literatură.
Nocturne e un volum de povestiri care nu sunt la îndemâna a cinci scriitori contemporani, povestirile acestea au o eleganță care le face de neuitat. Și, peste toate, din ele curge dragostea pentru muzică, fără de care melancolia ar rămâne un laborator septic și inutil.
Destinație finală: armonia
A doua recomandare de azi vine din partea unei liceene de aproape 18 ani, Ana Ștefănescu, care știe că adolescența e o ”boală” care se alină cu cărți
Elemente de ceakra (Naomi Ozaniec, editura Rao)
Am pus mâna pe cartea aceasta din întâmplare într-un moment destul de dificil al existenței mele de adult in devenire. Este vorba despre „Elemente de ceakra” de Naomi Ozaniec, pe care o recomand cu căldură celor care vor să-și descopere latura spirituală și care vor să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși. Cartea te poartă dincolo de materialitate, exploatând relația corp-suflet și propunând exerciții de atingere a armoniei interioare. Pe mine m-a ajutat să-mi explic fenomene fizice pe care nu le-aș fi asociat niciodată inițial cu trăirile interioare.
Rubrică îngrijită de Oana Dușmănescu