(Auto)biografiile sunt slăbiciunea autoarei rubricii, Oana Dușmănescu. Când vine vorba de actori scânteietori, lectura este cu atât mai plăcută.
Păcatul originar (Anthony Quinn, Editura Nemira)
Carismatic, serios, uneori rece, alteori pasional, Anthony Quinn a rupt inimile doamnelor și a fost un etalon pentru domni. A strălucit în filme celebre, dar, ca de multe ori, prețul faimei a venit cu sacrificii enorme din partea celui născut cu numele de Antonio Rodolfo Quinn Oaxaca, în Chihuahu, Mexic.
Prin cartea sa autobiografică, Quinn a încercat să sondeze, alături de psihologul care l-a ajutat să-și înțeleagă succesul și greșelile, interiorul vizitat foarte des de sentimente puternice – cum ar fi dragostea profundă sau amărăciunea pierderii ireversibile. Cel mai greu lucru de dus pentru Anthony Quinn a fost, fără îndoială, moartea fiului său Christopher, care s-a înecat când avea doar doi ani. Această întâmplare tragică l-a urmărit pe marele actor din umbra și tăcere întreaga sa viață, umplându-l de vinovăție și regret.
Volumul este unul dincolo de personal – este emoționant, plin de referințe la multe alte vedete ale cinematografiei de odinioară, pe alocuri crud, pe alocuri melancolic. Viața lui Quinn descrisă din sufletul lui Quinn e un act neprețuit de inspirație și sacrificiu.
Crescut de fantome
Leonard Tănase are 13 ani și recomandă copiilor de vârsta lui un volum ciudat, dar plin de emoție
Cartea cimitirului (Neil Gaiman, Editura Arthur)
Este prima carte scrisă de Neil Gaiman pe care o citesc, dar am rămas total fascinat de lumea creată de acest autor. Nim este un băiat care locuiește într-un cimitir, crescut de un personaj care nu este nici mort, dar nici viu. Nici celelalte personaje ale acestei lumi bizare nu sunt mai prejos – fantome înfricoșătoare, ghuli ascunși după o poartă magică, asasini.
Aventurile lui Nim sunt și mai ciudate – mi s-a părut interesant că un puști se simte mai în siguranță printer spirite și stafii decât în lumea adevărată. Și asta pentru că acolo trăiește un bărbat, pe nume Jack, care i-a omorât familia când Nim era bebeluș și care îl urmărește și acum ca să-l omoare. M-a distrat foarte mult și faptul că în carte există un personaj pe nume Miss Lupescu, dar și că Nim capătă puteri supranaturale, pe care le învață de la fantomele care-l protejează cu devotament.