Antrenorul de baschet Dragan Petricevici simte sârbește și românește. Acum pregătește o echipă egipteană, iar cărțile îl urmează oriunde s-ar duce în lume.

Unde sunt eu în toată povestea asta? (Emir Kusturica, editura Polirom)

Pentru mine, care sunt originar din Sarajevo, a citi biografia lui Kusta (că așa îi spunem noi lui Kusturica) a fost o călătorie periculoasă în lumea amintirilor. De ce periculoasă? Deoarece trăim în vremurile atât de dure, unde există doar prezentul, și orice depănare a amintirilor poate fi extrem de dăunătoare atunci când va veni momentul pentru back to the future.

Kusturica scriitor nu diferă foarte mult de Kusturica regizor. Povestea vieții lui e o poveste din Balcani, în majoritate cu vremuri liniștite, care se poate găsi în orice oraș al României – la Bucuresti, la Timisoara, la Cluj sau, de ce nu, și la Brăila la Tanti-Elvira. Singura diferenta e ca scriitorul Kusturica trece și prin distrugerea Iugoslaviei, iar daca ar fi fost român, ar fi trecut probabil prin Revoluția din ‘89.

Pentru mine cartea, al cărei titlu din limbă sârba s-ar traduce Moartea e doar un zvon neverificat, a însemnat foarte multe amintiri din tinerețe. Este clar o carte pentru oamenii de peste 40 de ani,  deoarece mă îndoiesc ca generația multinaționalelor se va regăsi în paginile ei.

Genul programului: thriller

Oana Dușmănescu, autoarea rubricii de față, a citit încă o carte proaspătă și palpitantă, tocmai potrivită pentru o seară sumbră de toamnă

Lovitură fatală (Vince Flynn, Editura Preda Publishing)

Continuarea cărții Asasin american are multe lucruri chiar mai bune decât aceasta. Flynn își ascute parcă instinctul pentru aventură și suspans, iar eroul său, Mitch Rapp, din vânator se transformă în vânat, într-o poveste plină de imprevizibil.

Nouă cadavre sunt descoperite într-un hotel de lux din Paris, iar asta duce la o adevărată criză internațională, în care principalii vinovați par a fi oamenii din CIA. Ei neagă implicarea în acest – hai să-I spunem elegant – incident, sperând ca secretele cele mai mari ale agenției să rămână secrete, până la liniștirea apelor.

Ceea ce nu știe agenția este însă că Rapp nu mai e docil nici cât era înainte, devenind o amenințare pentru propria sa tabără. Vânătoarea începe, dar Mitch Rapp nu va fi niciodată o pradă ușoară. Ingeniozitatea autorului (care, din păcate, a murit în anul 2013) se reflectă în acțiunile surprinzătoare ale superagentului răzvrătit Rapp, făcând din Lovitură fatală o carte greu de lăsat din mână.

 
 

Urmărește-ne pe Google News