Dictatura gastronomică – 1501 feluri de mâncări (Constantin Bacalbașa, Editura Carusel Books)
Nu, nu e (numai) o carte de bucate, așa cum o înțelegem și o acceptăm noi, de zeci de ani încoace – este o capodoperă, care strânge laolaltă, cu talentul lui Bacalbașa și purtând din plin parfumul vremurilor trecute, sute și sute de rețete tradiționale.
România interbelică respiră fermecător din volumul zdravăn care vă poate inspira în bucătărie mult timp de-aici încolo, dar ilustrațiile sunt nou-nouțe, aparțin unor artiști contemporani, care întregesc astfel ideea unui spațiu culinar rotund, care s-a transmis neștirbit până azi, cu gust și cu mândrie deplină.
La orice pagină deschizi cartea, glandele salivare se activează imediat. Fiți atenți: gutui cu carne. Sau nisetru rasol. Sau costițe de vițel săltate. Sau budinca reginei. Bacalbașa, unul dintre cei mai mari publiciști români ai secolului trecut, și-a făcut cu vârf și îndesat datoria față de prezent. Nu e vorba doar de rețetele adunate și lăsate posterității. Ci despre o moștenire națională, foarte bine organizată, un cadou delicios pentru viitor.
Nightbooks – captivi în poveste (J. A. White, Editura Storia Books)
Pentru că am avut plăcerea și fiorul de a traduce acest volum, vă voi spune că e o carte pentru copii, însă una neobișnuită. Are un strop de spaimă în plus față de alte cărți, compensată însă de puterea prieteniei și a imaginației, care, mai ales unite, pot învinge cele mai urâte vise.
Ca Șeherezada basmelor arabe, Alex devine prizonierul unei vrăjitoare, pe nume Natacha, într-un apartament din care nu poate scăpa, și e forțat ca, în fiecare seară, să spună o nouă poveste de groază, ca să mai câștige o zi. În mica lui închisoare, se împrietenește cu Yasmin, o fetiță care pare prinsă acolo de atâta timp, încât s-a resemnat și nici nu-și mai dorește să evadeze. Firul înfricoșător al poveștii este completat de o pisică fantomatică, de niște plante bizare, din care se fac uleiuri și poțiuni magice, și mai ales de paginile scrise de Alex și de la care a pornit, de fapt, întreaga tărășenie.
E o carte despre cum să te accepți așa cum ești, chiar dacă unii spun că ești ciudat. Despre prietenii pe care ți-i poți face în cele mai improbabile situații.