Omulețul din perete și alte povestiri fantastice (Marian Coman, Editura Nemira)
Marian Coman a creat, cu atenție la detalii, o construcție în care personajele și poveștile, deși separate, ajung să se întrepătrundă, uneori derutant și aparent fără conexiuni bănuite. Fiecare dintre eroii portretizați în aceste pagini are în alcătuire suficient mister și bizarerie cât pentru trei cărți, iar fiecare dintre istoriile lor trag cititorul, ca pe un soi de sârmă alunecoasă și psihedelică, de la capitol la capitol până la final.
Aventura merită descoperită prin intermediul acestor personaje ciudate și foarte diverse – o femeie frumoasă și enigmatică, un bătăuș, o bibliotecară discretă, o ghicitoare cu multe taine, un băiat dintr-un internat. În plus, Marian Coman scrie cu un farmec foarte personal, pe care-l aprinde și-l stinge măsurat și conștient, legând toate amănuntele într-o plasă greu de țesut și de destrămat.
La un moment dat, te rătăcești în lectură, te îndoiești de puterea de înțelegere, dar totul se strânge miraculos de firesc pe măsură ce întorci paginile cărții. Felul în care realul se mixează cu elementele fantastice aduce un plus de mister și de originalitate acestui volum sută la sută românesc.
Cum să te inventezi: Viața secretă din creierul adolescenților (Sarah-Jayne Blakemore, Editura Publica)
Moda de a ne înțelege mai bine copiii n-ar trebui să fie niciodată o modă. Ar trebui să devină un reflex, un avantaj asupra generațiilor din urma noastră. De aceea, cărțile care ajută acestui scop sunt întotdeauna binevenite, pentru că explică mecanismele minților aflate în plină formare și felul cum le putem asimila mai ușor.
Cartea de față tratează la modul extrem de serios o etapă complexă și hotărâtoare din viața unui om, niște ani care stau la baza unei existențe echilibrate și împlinite. Creierul este eroul principal al acestui volum, transformările prin care trece el când proprietarul intră la vârsta adolescenței, sensibilitățile și procesele care se nasc acolo și care influențează alegeri, comportamente, temeri, decizii.
Autoarea explică din punct de vedere științific, fără să neglijeze partea emoțională și umană a întregii povești, cum funcționează adolescenții prin prisma acestui organ misterios, care știe și nu știe să descurce dileme, să intre sau să iasă din încurcături. Este o carte bună de citit și pentru părinți, și pentru copii, și pentru cei care nu fac parte din nici una dintre categorii, dar care vor să priceapă mai aprofundat de ce adolescenții par imposibil de descifrat.
Citește și: