Leii Siciliei (Stefania Auci, Editura Nemira)
Acest volum are, dincolo de consistența literară, valoare de document istoric. Este povestea unei familii din Palermo, de la începutul anilor 1800, care pleacă de jos, propunându-și să ajungă în vârful societății, consolidându-și averea, dar și influența locală.
Cu ambiție și muncă, frații Paolo și Ignazio Florio își transformă afacerea – un magazin de mirodenii – în cea mai cunoscută de acest fel din întregul oraș. Apoi încep să intre pe piața imobiliară, după care își fondează propria companie de navigație. Preluând talentul de comerciant al tatălui său, Vincenzo, fiul lui Paolo, reușește să transforme un vin vecin cu poșirca într-unul de calitate superioară, câștigând teren și pe această piață de desfacere.
Însă pentru locuitorii orașului Palermo, înstăriți sau bogați, familia Florio rămâne una formată din ”străini”, al căror sânge ”pute a sudoare”. Proaspeții îmbogățiți nu sunt bine primiți în înalta societate, pentru că trecutul lor, care evocă munca din greu, nu se potrivește luxului pasat în alte familii din generație în generație.
Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul (Florin Bican, Dan Ungureanu, Editura Arthur)
Apolodor și ceilalți pinguini din Labrador revin într-o poem cât o carte, plin de duioșie și aventură.
Este un omagiu adus lui Apolodor cel original și părintelui său, Gellu Naum, și nu este neapărat adresat copiilor, dacă aceștia au fost crescuți la adăpost de abaterile gramaticale voite și de unele scene puțin violente.
Merge însă la puștii foarte deschiși la minte, care înțeleg un strop de satiră și încă unul de ironie.
Volumul este o plăcere de citit și de readus aminte și are personaje moderne, cum ar fi Apolodictator, Apoloaumădoare sau Apolodiva, apariții ale vremurilor noastre mixate cu atmosfera primului Apolodor.
Se lecturează cel mai bine în tandem, părinte-copil, pentru că referințele sunt numeroase și pot da naștere la alte discuții despre multe alte subiecte, care țin de prezent, societate, dar și despre nostalgiile celor care au fost copii cu câteva decenii în urmă.
Desenele, absolut fermecătoare, sunt semnate de Dan Ungureanu și contribuie enorm la atmosfera cărții.