Acolo unde cântă racii (Delia Owens, Editura Pandora M)
Întregul roman reprezintă o fotografie în mișcare despre modul în care izolarea se repercutează asupra comportamentului uman – sunt pagini minunat scrise și dedicate respingerii, refuzului.
Barkley Cove, un orășel cuminte din Carolina de Nord, are totuși fantomele sale. Se vorbește că acolo locuiește Fata Mlaștinii, personaj care nu-și arată chipul, dar care e acolo, în umbră. În 1969, Chase Andrews este găsit mort, iar locuitorii o arată cu degetul pe Kya Clark, adică Fata Mlaștinii.
Kya a reușit să supraviețuiască singură, de parte de oameni, pentru că este inteligentă și sensibilă. Căminul ei sunt ținuturile luxuriante de pe țărmul oceanului, iar prietenii ei cei mai buni au devenit pescărușii. Natura descrisă de Owens își arată fețele sălbatice și este casă doar pentru cei ce o resăectă și o înțeleg.
Fata simte într-o zi nevoia de a se apropia de oameni. Are doi pretendenți, atrași de frumusețea ei neobișnuită, dar de aici totul se schimbă și povestea intră în partea sa de thriller și mister. Drama tinerei părăsite de familie, relația ei cu natura, dar și necazurile contactului cu alte ființe omenești compun acest volum inedit, cu perspective surprinzătoare asupra singurătății și interacțiunii.
Și soarele e o stea (Nicola Yoon, Editura Young Art)
Ce se întâmplă când o fată pragmatică și puțin cinică se întâlnește cu un băiat care trăiește după regulile neregulate ale romantismului? Mai ales că momentul întâlnirii lor e foarte prost ales de soartă.
Natasha crede mai degrabă în fapte demonstrabile și palpabile, nicidecum în noroc și coincidențe. Urmează să fie deportată în Jamaica și nimic nu e mai palpabil decât acest detaliu. Daniel are, în aceeași zi, un interviu ce îi va defini viitorul. Dar e macinat de o alegere – ar trebui să se ducă pe drumul ales de părinți sau să-și urmeze sufletul și să se dedice poeziei?
Au câteva ore la dispoziție să se evite și să meargă fiecare pe calea sa. Dar ei se îndrăgostesc, în ciuda timpului numărat pe care-l pot petrece împreună, și asta ne șoptește că, uneori, cele mai scurte dintre întâlniri au cel mai mare impact asupra existenței noastre. E o carte duioasă, scrisă pentru adolescenți, care poate fi citită însă și la vârste mai coapte.