Institutul (Stephen King, Editura Nemira)
King nu se învechește niciodată și nici nu rămâne vreodată fără resurse imaginative. Suspansul nu a atins parcă astfel de cote ca în ”Institutul”, pentru că este vorba despre un subiect greu de abordat și de dezvoltat, chiar dacă se presupune că e doar ficțiune.
Luke, eroul principal al romanului, este un copil superinteligent, care însă are și niște puteri paranormale. Când ajunge la Institut, descoperă că nu e nici pe departe singurul cu astfel de calități.
Și mai descoperă că oamenii de acolo, angajați ai unei agenții secrete, fac experimente crude pe puștii și puștoaicele care pot muta obiecte cu forța minții sau pot citi gândurile altor oameni.
Copiii sunt tratați acolo ca niște ființe fără suflet, iar când Luke pune la cale o evadare spectaculoasă, se declanșează un șir întreg de întâmplări care te fac să te uiți seara de două ori în urma ta pe stradă, când auzi un zgomot ciudat.
Oamenii care îi forțează pe micuții prizonieri din sinistrul Institut să-și sporească puterile par mai reali și mai amenințători decât cel mai crunt personaj al lui King de până acum, clovnul mâncător de copii Pennywise.
Secretele pe care nu le-am spus (Lara Prescott, Editura Trei)
Într-o carte – povestea altei cărți. Doctor Jivago, scrisă de autorul rus Boris Pasternak, a fost considerată în anii ‘50 adevărată capodoperă interzisă în URSS, pentru că amenința să arunce o lumină cu totul nefavorabilă asupra regimului de la Moscova. În restul lumii însă volumul se transformă într-un adevărat fenomen, cunoscut și apreciat de cititori.
SUA și serviciile de spionaj au încercat să folosească acest roman ca armă în Războiul Rece pe care îl purtau cu sovieticii.
Cartea scrisă de Lara Prescott, care va fi transformată și într-o peliculă hollywoodiană, descrie poveștile de amor și episoadele riscante din spatele operațiunilor din acea vreme, încercând să acrediteze ideea că femeile sunt spioane mult mai bune decât bărbații.
Dincolo de istoriile amoroase sau de spionaj, cartea vorbește pe larg despre propagandă și despre puterea ei copleșitoare.