Arta japoneză de a trăi (Editura Litera)
Este un album publicat în excelente condiții grafice, dedicat celor pasionați de Țara Soarelui Răsare, dar, în egală măsură, și celor care nu știu încă prea multe despre mâncarea, turismul sau arta populară niponă.
L-ați putea numi ghid de călătorie, dar volumul de față, scos în original de DK Books, e ceva mai mult decât atât. Cu texte deștepte și imagini absolut fermecătoare, Arta japoneză de a trăi e o capcană care te face să te îndrăgostești sau, după caz, să te reîndrăgostești de acest stat insular unic și special pe harta lumii.
Albumul reușește să combine trecutul, prezentul și viitorul Japoniei, strângând laolaltă informații despre tradiții, artă, religie, arhitectură, caligrafie, tehnologie. Ca o plimbare multivalentă printre reperele care au făcut din Japonia una dintre cele mai fascinante și iubite țări de pe glob – de la muntele Fuji la karaoke, de la delicatele flori de cireș la bizarul teatru japonez, de la literatura și moda niponă la fenomenele manga și anime.
Cartea conține tot ceea ce ar trebui să afli, pe scurt, despre un loc îndepărtat, la propriu și la figurat, de Europa, despre o lume care lucrează după alte reguli decât ale noastre și care conține încă un mister nepătruns de noi, străinii ignoranți.
Din toate detaliile care o compun, Japonia vrea să transmită dorința sa de echilibru existențial, de nonexces, dar și de exces asumat, de simplitate dezarmantă și de complexitate uimitoare, de păstrare a unui spirit unic care se manifestă prin film, prin muzică, prin grădinile sale speciale, prin sistemele sale de scriere, prin bucătăria sa, prin artele sale marțiale sau prin viața de noapte amețitoare din marile orașe.
Toate acestea explicate pas cu pas, pentru o înțelegere mai bună a unui spațiu care nu seamănă cu niciun altul în lume.
Cu ochii pe tine (Samantha M. Bailey, Editura RAO)
Thrillerele sunt specialitatea Samanthei M. Bailey, cea care a scris și Fata de pe peron, un bestseller care-și ține cititorii cu sufletul la gură de la prima la ultima pagină.
La fel este și volumul acesta, tradus de Roxana-Cristina Gheorghe – o carte care știe să construiască și să păstreze suspansul fără să se întindă la nesfârșit și să complice inutil acțiunea.
Sarah și Daniel, un cuplu mutat de curând în Vancouver, angajează o dădacă, pe nume Holly, care să-i poarte de grijă fiului lor. Holly e tânără, fermecătoare și pare să se împace de minune cu băiatul.
Lucrurile par a se fi aranjat perfect – Sarah se bucură că Holly se ocupă minuțios de creșterea și educația fiului său, Jacob, iar Holly a găsit în persoana lui Sarah figura maternă care lipsește din viața ei.
Sarah însă nu este genul de om căruia îi poți câștiga încrederea cu una-cu două și astfel își face o adevărată misiune din a-i urmări lui Holly fiecare mișcare, pentru a vedea cât de mult se poate baza pe relația cu nou-venita în familia Goldman.
Lucrurile pe care le descoperă Sarah nu au deloc menirea de a-i liniști firea bănuitoare. Dimpotrivă, sunt niște amănunte misterioase, care o fac să se întrebe cine este, de fapt, bona cea amabilă și zâmbitoare și care este marele său secret, pe care-l ascunde cu strășnicie?
Cartea Samanthei M. Bailey este un mystery clasic, în care străina căreia i se deschide o ușă și i se oferă o șansă tulbură pacea unei familii care începe o viață nouă într-un oraș nou.
Cât de malefică este Holly Monroe, bona aparent inocentă? Cât de paranoică este Sarah – are cu adevărat motive să se îndoiască de sinceritatea și de bunele intenții ale lui Holly?
Când Sarah găsește în noul său cămin niște camere de luat vederi ascunse, jocul începe: eroina vrea să-și ocrotească familia și va face asta cu orice preț. Rămâne să descopere cine este adevăratul inamic și cum poate ea să-l anihileze.
Cu ochii pe tine este o carte cu ritm alert, dătătoare de fiori, cu personaje conturate inteligent, în care suspansul ține până la ultima filă.