Fructul ajută la creşterea poftei de mâncare a micuţilor
• Măreşte rezistenţa la infecţii. Mâncând constant portocale, aveţi şansa de a ţine departe răceala. De asemenea, sucul de portocale este folosit în tratarea diferitelor afecţiuni, fiindcă este o sursă de energie şi măreşte rezistenţa organismului împotriva infecţiilor. Sucul din aceste citrice e foarte bun în caz de febră. El dă energie şi ajută la refacerea mai rapidă a pacientului. Sucul de portocale amestecat cu un vârf de sare şi cu o lingură de miere este un remediu eficient în cazul astmului, al unei răceli obişnuite, dar şi în stări de tuse asociate cu expectorare dificilă.
• Îmbunătăţeşte digestia. Portocala este indicată în tratarea con- stipaţiei. Se fierbe coaja unei portocale în 300 ml de apă, timp de 20 de minute. Apa fiartă se aruncă, fiind înlocuită de alta în care a fost adăugată o linguriţă de miere sau de zahăr nerafinat, după care se fierbe din nou. Coaja fiartă se lasă să se usuce pe o suprafaţă curată şi apoi se mănâncă. Preparată astfel, stimulează secreţia biliară şi digestia.
• Creşte pofta de mâncare. Portocala contribuie la creşterea apetitului, în special în cazul copiilor. Datorită conţinutului mare de calciu şi de vitamina C, portocalele sunt indicate în tratarea bolilor de oase şi de dinţi. Copiilor care au întârzieri de creştere, anemicilor şi celor care suferă de rahitism li se recomandă cura de portocale, mai ales sub formă de suc natural.
• Bună pentru bolile inimii. Sucul de portocale, îndulcit cu miere, e foarte bun pentru bolile de inimă. De exemplu, se foloseşte în caz de infarct, perioadă în care se recomandă să se bea cât mai mult lichid.
• Tratează insomnia şi migrenele. Din florile şi frunzele de portocal se obţine o infuzie folosită ca sedativ şi somnifer în insomnie şi migrene.
• Folosită pentru acnee. Coaja de portocală este bună în tratarea acneei şi a coşurilor. Coaja zdrobită bine se aplică pe zonele afectate.
Cum alegeţi citricele potrivite
Există mai multe tipuri de portocale, dar mai răspândite şi mai cunoscute sunt cele persane. Atunci când cumpăraţi aceste fructe, este bine să le alegeţi cât mai coapte şi pe cele care au coaja portocalie. Când o portocală pare grea, înseamnă că are mai mult suc. E perfectă. Evitaţi-o pe cea care pare uşoară, fiindcă este seacă. Spălaţi-le bine înainte de a le pune în fructieră sau în frigider, chiar dacă nu le folosiţi coaja. Se ştie că portocalele fac parte din categoria celor mai stropite citrice cu pesticide.