Cuprins:
Porumbul conține numeroși nutrienții și are beneficii recunoscute pentru sănătate. Unul dintre cele mai îndrăgite moduri de a mânca această cereală este tocmai porumb fiert. Bine făcut și un pic sărat, acesta poate fi pe placul întregii familii.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Porumb fiert – beneficii și proprietăți
Datorită profilului său nutritiv impresionant, majoritatea oamenilor pot beneficia de consumul de porumb integral și porumb dulce ca parte a unei diete echilibrate. Este, de asemenea, un aliment natural fără gluten și poate fi consumat de cei care evită glutenul.
Pe de altă parte, produsele prelucrate din porumb pot să nu fie foarte nutritive, deoarece uleiul rafinat, siropul și chipsurile pierd fibre benefice și alți nutrienți în timpul producției. De asemenea, multe produse prelucrate au un conținut ridicat de sare, zahăr sau grăsimi.
Calorii porumb fiert – Valori nutriționale
O cană (164 de grame) de porumb fiert dulce conține:
- Calorii: 177 de calorii
- Carbohidrați: 41 de grame
- Proteine: 5,4 grame
- Grăsime: 2,1 grame
- Fibre: 4,6 grame
- Vitamina C: 17% din valoarea zilnică DZR
- Tiamina (vitamina B1): 24% din DZR
- Folat (vitamina B9): 19% din DZR
- Magneziu: 11% din DZR
- Potasiu: 10% din DZR
Sursă bogată de antioxidanți
Porumbul conține o serie de compuși vegetali bioactivi, dintre care unii vă pot îmbunătăți sănătatea.
De fapt, potrivit studiilor, porumbul are cantități mai mari de antioxidanți decât multe alte cereale obișnuite
- Acid ferulic. Acesta este unul dintre principalii antioxidanți ai polifenolilor din porumb, care conține cantități mai mari din acesta decât alte boabe de cereale, cum ar fi grâul, ovăzul și orezul.
- Antociani. Această familie de pigmenți antioxidanți este responsabilă de culoarea soiurilor de porumb albastru, violet și roșu.
- Zeaxantina. Numit după numele științific al porumbului (Zea mays), zeaxantina este unul dintre cele mai frecvente carotenoide vegetale. La om, aceasta a fost legată de îmbunătățirea sănătății ochilor.
- Luteina. Unul dintre principalii carotenoizi din porumb, luteina servește ca antioxidant, protejându-vă ochii de daunele oxidative produse de lumina albastră.
- Acidul fitic. Acest antioxidant vă poate afecta absorbția mineralelor dietetice, cum ar fi zincul și fierul.
Menține sănătatea colonului
Boala diverticulară (diverticuloză) este o afecțiune caracterizată prin inflamații în pereții colonului. Principalele simptome sunt crampele, flatulența, balonarea și – mai rar – sângerarea și infecția.
Un studiu de 18 ani efectuat la 47.228 de bărbați sugerează că porumbul poate, de fapt, să protejeze împotriva bolilor diverticulare. Bărbații care au consumat cel mai mult porumb fiert au fost cu 28% mai puține riscuri de a dezvolta boli diverticulare decât cei cu cel mai mic aport.
Menține sănătatea ochilor
Degenerescența maculară și cataracta se numără printre cele mai frecvente deficiențe de vedere din lume și cauzele majore de orbire. Infecțiile și bătrânețea sunt printre principalele cauze ale acestor boli, dar și nutriția poate juca un rol semnificativ.
Aportul alimentar de antioxidanți, în special carotenoizii precum zeaxantina și luteina, poate spori sănătatea ochilor, arată studiile. Luteina și zeaxantina sunt carotenoidele predominante în porumb fiert sau crud, reprezentând aproximativ 70% din conținutul total de carotenoizi.
Cum se prepară porumb fiert
Știuleții proaspeți de porumb pot fi preparați pe un grătar sau gătindu-i în apă clocotită. De obicei se servesc cu unt topit și sare. Boabele de porumb fiert pot fi adăugate la supe, salate, feluri de mâncare de legume sau servite singure cu unt sau ulei de măsline și condimente.
Cum se alege porumbul pentru fiert
Cel mai bun porumb pentru fiert este cel crud, care are încă lăptişor în boabelor sale.
Dacă îl achiziționăm din piețe sau hipermarketuri, în primul rând vom opta pentru știuleți de porumb care au foile verzi. Dacă foile sunt verzi, porumbul este cu siguranță, cules proaspăt.
Dar pe lângă aspectul verde al foilor de porumb, trebuie să ne asigurăm că și știuletele este crud, cu boabe micuțe și moi. Desfacem puțin frunzele, la vârf și analizăm mătasea porumbului și boabele. Mătasea porumbului nu trebuie să fie uscată, iar culoarea boabelor de porumb pentru fiert trebuie să fie galben-deschis.
Ultimul test constă în strivirea unei boabe de porumb cu o unghie. Dacă bobul de porumb este suculent, iar lichidul este alb, ca laptele, porumbul este perfect pentru fiert sau copt.
Cu cât boabele de porumb sunt mai moi și suculente, cu atât gustul porumbului va fi mai dulce, iar porumbul va fierbe mai rapid.
Cum se fierbe porumbul
După alegerea porumbilor pentru fiert, desfacem frunzele și așezăm știuleții de porumb într-o oală încăpătoare. Deasupra îi acoperim cu o parte din foile de porumb și turnăm apă cât să fie bine acoperiți și porumbii, și foile.
Un mic truc este să adaugi puțin zahăr în apă, pentru ca porumbul fiert să aibă un gust mai bun, însă nu este indicat să pui niciodată sare, pentru că aceasta întărește porumbul.
Lasă porumbul la fiert aproximativ 10-15 minute sau până când intră furculița în el cu ușurință.
Unul dintre secrete, este să fierbi porumbul cât mai rapid și nu să îl lași să stea prea mult timp în apa fierbinte.
Cum se mănâncă porumbul fiert
Servește porumbul fiert imediat. Îl poți servi ca atare sau alături de alte preparate. Porumbul se servește cald, cu unt, sare și, opțional, piper.
Cum se păstrează porumbul fiert
Dacă ai prea mult porumb fiert, lasă-l în oală să se răcească și păstrează-l la frigider. Rezistă până la 3 zile. Înainte de a-l servi încălzește-l bine pentru a-l putea unge cu unt.
- Descoperă și alte rețete delicioase cu porumb
Apa în care a fiert porumbul
Apa în care a fiert porumbul plină de minerale și vitamine poate fi transformată într-o supă de legume sau folosită ca fertilizator pentru plantele din interior sau pentru grădină.
Curiozități despre porumb
- Porumbul a fost cultivat pentru prima oară acum aproximativ 9.000 de ani, pe teritoriul unde se află în prezent Mexicul, iar mai târziu a ajuns și în nordul continentului.
- La început ştiuleţii de porumb aveau dimensiuni reduse, de mărimea degetului mare, iar prin încrucişări selective a ajuns la dimensiunile pe care le cunoaştem acum.
- Porumbul este cea mai importantă cultură în Statele Unite ale Americii, fiind în fruntea topului din punct de vedere al volumului şi a valorii producţiei. Exportul este esenţial pentru agricultura nord-americană, care produce 40% din recolta mondială, fiind cel mai mare producător din lume.
- Un porumb mare are aproximativ 800 de boabe aşezate pe 16 rânduri. Indiferent de numărul lor, porumbul va avea întotdeauna un număr par de rânduri cu boabe.
- În prezent 40% din producţia americană de porumb este folosită la fabricarea combustibililor bio precum etanolul, care contribuie la reducerea gazelor poluante emise de vehicule.
- Există peste 3.500 de întrebuinţări pentru porumb, de la alimente până la mase plastice, baterii sau adezivi şi multe alte produse chimice
Daniel9090 • 28.12.2023, 12:13
Porumbul fiert este o alegere populară în sezonul cald, fiind servit adesea la grătare, picnicuri sau evenimente în aer liber
Daniel9090 • 28.12.2023, 12:12
Porumbul fiert este apreciat pentru gustul său simplu, dar delicios
Daniel9090 • 28.12.2023, 12:12
Este o sursă bogată de nutrienți precum fibre, vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, magneziu și antioxidanți, contribuind la o alimentație sănătoasă