Porumbul conține numeroși nutrienții și are beneficii recunoscute pentru sănătate. Unul dintre cele mai îndrăgite moduri de a mânca această cereală este tocmai porumb fiert. Bine făcut și un pic sărat, acesta poate fi pe placul întregii familii.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Porumb fiert – beneficii și proprietăți

Datorită profilului său nutritiv impresionant, majoritatea oamenilor pot beneficia de consumul de porumb integral și porumb dulce ca parte a unei diete echilibrate. Este, de asemenea, un aliment natural fără gluten și poate fi consumat de cei care evită glutenul.

Pe de altă parte, produsele prelucrate din porumb pot să nu fie foarte nutritive, deoarece uleiul rafinat, siropul și chipsurile pierd fibre benefice și alți nutrienți în timpul producției. De asemenea, multe produse prelucrate au un conținut ridicat de sare, zahăr sau grăsimi.

Porumb fiert - beneficii
Porumb fiert – beneficii
Metoda lui Marian Vanghelie de a lungi un proces până la prescripție: cere dosare penale pentru 9 magistrați care l-au judecat
Recomandări
Metoda lui Marian Vanghelie de a lungi un proces până la prescripție: cere dosare penale pentru 9 magistrați care l-au judecat

Calorii porumb fiert – Valori nutriționale

O cană (164 de grame) de porumb fiert dulce conține:

  • Calorii: 177 de calorii
  • Carbohidrați: 41 de grame
  • Proteine: 5,4 grame
  • Grăsime: 2,1 grame
  • Fibre: 4,6 grame
  • Vitamina C: 17% din valoarea zilnică DZR
  • Tiamina (vitamina B1): 24% din DZR
  • Folat (vitamina B9): 19% din DZR
  • Magneziu: 11% din DZR
  • Potasiu: 10% din DZR

Sursă bogată de antioxidanți

Porumbul conține o serie de compuși vegetali bioactivi, dintre care unii vă pot îmbunătăți sănătatea.

De fapt, potrivit studiilor, porumbul are cantități mai mari de antioxidanți decât multe alte cereale obișnuite

  • Acid ferulic. Acesta este unul dintre principalii antioxidanți ai polifenolilor din porumb, care conține cantități mai mari din acesta decât alte boabe de cereale, cum ar fi grâul, ovăzul și orezul.
  • Antociani. Această familie de pigmenți antioxidanți este responsabilă de culoarea soiurilor de porumb albastru, violet și roșu.
  • Zeaxantina. Numit după numele științific al porumbului (Zea mays), zeaxantina este unul dintre cele mai frecvente carotenoide vegetale. La om, aceasta a fost legată de îmbunătățirea sănătății ochilor.
  • Luteina. Unul dintre principalii carotenoizi din porumb, luteina servește ca antioxidant, protejându-vă ochii de daunele oxidative produse de lumina albastră.
  • Acidul fitic. Acest antioxidant vă poate afecta absorbția mineralelor dietetice, cum ar fi zincul și fierul.
Vlad Pascu a pierdut un proces cu Penitenciarul Poarta Albă. „Era un aparat de tuns, nu o mitralieră”, a răbufnit avocatul
Recomandări
Vlad Pascu a pierdut un proces cu Penitenciarul Poarta Albă. „Era un aparat de tuns, nu o mitralieră”, a răbufnit avocatul

Menține sănătatea colonului

Boala diverticulară (diverticuloză) este o afecțiune caracterizată prin inflamații în pereții colonului. Principalele simptome sunt crampele, flatulența, balonarea și – mai rar – sângerarea și infecția.

Un studiu de 18 ani efectuat la 47.228 de bărbați sugerează că porumbul poate, de fapt, să protejeze împotriva bolilor diverticulare. Bărbații care au consumat cel mai mult porumb fiert au fost cu 28% mai puține riscuri de a dezvolta boli diverticulare decât cei cu cel mai mic aport.

Menține sănătatea ochilor

Degenerescența maculară și cataracta se numără printre cele mai frecvente deficiențe de vedere din lume și cauzele majore de orbire. Infecțiile și bătrânețea sunt printre principalele cauze ale acestor boli, dar și nutriția poate juca un rol semnificativ.

Aportul alimentar de antioxidanți, în special carotenoizii precum zeaxantina și luteina, poate spori sănătatea ochilor, arată studiile. Luteina și zeaxantina sunt carotenoidele predominante în porumb fiert sau crud, reprezentând aproximativ 70% din conținutul total de carotenoizi.

Cum se prepară porumb fiert

Știuleții proaspeți de porumb pot fi preparați pe un grătar sau gătindu-i în apă clocotită. De obicei se servesc cu unt topit și sare. Boabele de porumb fiert pot fi adăugate la supe, salate, feluri de mâncare de legume sau servite singure cu unt sau ulei de măsline și condimente.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea: Profilul președintelui – majoritatea românilor și-ar dori un președinte pro-occidental și cu experiență
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea: Profilul președintelui – majoritatea românilor și-ar dori un președinte pro-occidental și cu experiență

Cum se alege porumbul pentru fiert

Cel mai bun porumb pentru fiert este cel crud, care are încă lăptişor în boabelor sale.

Dacă îl achiziționăm din piețe sau hipermarketuri, în primul rând vom opta pentru știuleți de porumb care au foile verzi. Dacă foile sunt verzi, porumbul este cu siguranță, cules proaspăt.

Dar pe lângă aspectul verde al foilor de porumb, trebuie să ne asigurăm că și știuletele este crud, cu boabe micuțe și moi. Desfacem puțin frunzele, la vârf și analizăm mătasea porumbului și boabele. Mătasea porumbului nu trebuie să fie uscată, iar culoarea boabelor de porumb pentru fiert trebuie să fie galben-deschis.

Ultimul test constă în strivirea unei boabe de porumb cu o unghie. Dacă bobul de porumb este suculent, iar lichidul este alb, ca laptele, porumbul este perfect pentru fiert sau copt.

Cu cât boabele de porumb sunt mai moi și suculente, cu atât gustul porumbului va fi mai dulce, iar porumbul va fierbe mai rapid.

Cum se fierbe porumbul

Cum se fierbe porumbul
Cum se fierbe porumbul

După alegerea porumbilor pentru fiert, desfacem frunzele și așezăm știuleții de porumb într-o oală încăpătoare. Deasupra îi acoperim cu o parte din foile de porumb și turnăm apă cât să fie bine acoperiți și porumbii, și foile.

Un mic truc este să adaugi puțin zahăr în apă, pentru ca porumbul fiert să aibă un gust mai bun, însă nu este indicat să pui niciodată sare, pentru că aceasta întărește porumbul.

Lasă porumbul la fiert aproximativ 10-15 minute sau până când intră furculița în el cu ușurință.

Unul dintre secrete, este să fierbi porumbul cât mai rapid și nu să îl lași să stea prea mult timp în apa fierbinte.

Cum se mănâncă porumbul fiert

Servește porumbul fiert imediat. Îl poți servi ca atare sau alături de alte preparate. Porumbul se servește cald, cu unt, sare și, opțional, piper.

Porumb fiert cu unt și sare
Porumb fiert cu unt și sare

Cum se păstrează porumbul fiert

Dacă ai prea mult porumb fiert, lasă-l în oală să se răcească și păstrează-l la frigider. Rezistă până la 3 zile. Înainte de a-l servi încălzește-l bine pentru a-l putea unge cu unt.

  • Descoperă și alte rețete delicioase cu porumb

Apa în care a fiert porumbul


Apa în care a fiert porumbul plină de minerale și vitamine poate fi transformată într-o supă de legume sau folosită ca fertilizator pentru plantele din interior sau pentru grădină.

Curiozități despre porumb

  • Porumbul a fost cultivat pentru prima oară acum aproximativ 9.000 de ani, pe teritoriul unde se află în prezent Mexicul, iar mai târziu a ajuns și în nordul continentului.
  • La început ştiuleţii de porumb aveau dimensiuni reduse, de mărimea degetului mare, iar prin încrucişări selective a ajuns la dimensiunile pe care le cunoaştem acum.
  • Porumbul este cea mai importantă cultură în Statele Unite ale Americii, fiind în fruntea topului din punct de vedere al volumului şi a valorii producţiei. Exportul este esenţial pentru agricultura nord-americană, care produce 40% din recolta mondială, fiind cel mai mare producător din lume.
  • Un porumb mare are aproximativ 800 de boabe aşezate pe 16 rânduri. Indiferent de numărul lor, porumbul va avea întotdeauna un număr par de rânduri cu boabe.
  • În prezent 40% din producţia americană de porumb este folosită la fabricarea combustibililor bio precum etanolul, care contribuie la reducerea gazelor poluante emise de vehicule.
  • Există peste 3.500 de întrebuinţări pentru porumb, de la alimente până la mase plastice, baterii sau adezivi şi multe alte produse chimice
Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (11)

Daniel9090   •   28.12.2023, 12:13

Porumbul fiert este o alegere populară în sezonul cald, fiind servit adesea la grătare, picnicuri sau evenimente în aer liber

Daniel9090   •   28.12.2023, 12:12

Porumbul fiert este apreciat pentru gustul său simplu, dar delicios

Daniel9090   •   28.12.2023, 12:12

Este o sursă bogată de nutrienți precum fibre, vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, magneziu și antioxidanți, contribuind la o alimentație sănătoasă

Vezi toate comentariile (11)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Masoneria - reţeaua de păpuşari care fac bani din afaceri cu statul. Loja obscură unde se întâlneau politicieni și afaceriști
Știrileprotv.ro
Masoneria - reţeaua de păpuşari care fac bani din afaceri cu statul. Loja obscură unde se întâlneau politicieni și afaceriști
Wow! Daniela Iliescu, fără lenjerie intimă la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan, după marele scandalul cu mama Geta! Asta nu e tot: dantelă neagră, decolteu adânc și...
Viva.ro
Wow! Daniela Iliescu, fără lenjerie intimă la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan, după marele scandalul cu mama Geta! Asta nu e tot: dantelă neagră, decolteu adânc și...
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale?  „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Orașul subteran descoperit în nordul României. Catacombele pot deveni un obiectiv turistic important în Europa: ”Sunt incredibile”
FANATIK.RO
Orașul subteran descoperit în nordul României. Catacombele pot deveni un obiectiv turistic important în Europa: ”Sunt incredibile”
Elisabeta Lipă, laudată de copii ca pe vremea Elenei Ceaușescu, într-un video viral: „Căci pe lângă demnitatea / De-a purta pe umeri țara / Zâmbetul vă e ca floarea / Ce-nflorește primăvara”
GSP.RO
Elisabeta Lipă, laudată de copii ca pe vremea Elenei Ceaușescu, într-un video viral: „Căci pe lângă demnitatea / De-a purta pe umeri țara / Zâmbetul vă e ca floarea / Ce-nflorește primăvara”
Cele 2 alimente care cresc riscul de cancer. Sunt în topul preferințelor românilor
FANATIK.RO
Cele 2 alimente care cresc riscul de cancer. Sunt în topul preferințelor românilor
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Unica.ro
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Burse mai mari pentru studenți. Ce valoare vor avea
Financiarul.ro
Burse mai mari pentru studenți. Ce valoare vor avea
"Copilule, suntem lângă tine. Să nu-ţi fie frică!" Scene dramatice după un accident de groază în Mehedinţi. Fiul şi-a văzut tatăl vitreg dându-şi ultima suflare
Observatornews.ro
"Copilule, suntem lângă tine. Să nu-ţi fie frică!" Scene dramatice după un accident de groază în Mehedinţi. Fiul şi-a văzut tatăl vitreg dându-şi ultima suflare
Horoscop 28 octombrie 2024. Leii este posibil să aibă parte de discuții în contradictoriu și chiar dispute aprinse cu cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 28 octombrie 2024. Leii este posibil să aibă parte de discuții în contradictoriu și chiar dispute aprinse cu cei din anturajul apropiat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI