Cât ține postul Crăciunului

Potrivit rânduielilor bisericești, aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie. Însă, această dată se schimbă dacă cade miercurea ori vinerea și se va lăsa sec cu o zi înainte.

Așadar, postul Crăciunului 2019, conform calendarului ortodox, începe la jumătatea lunii noiembrie, pe 15 noiembrie și se va termina pe 24 decembrie. În această perioadă nu se fac nunți și nici botezuri.

Îți recomandăm să citești și:

În postul Crăciunului, credincioșii obișnuiesc să postească de carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri este indicat să se consume mâncare fără ulei și fără vin. Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești în Postul Crăciunului

Pentru că pe toată perioada postului, credincioșii își manifestă credința prin rugăciune, mai jos îți spunem care este rugăciunea pe care este indicat să o rostești, aducătoare de liniște și bunăstare

Rugăciune de rostit în postul Crăciunului:

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Ce trebuie să mâncăm în postul Crăciunului

Postul Crăciunului 2019 are o serie de implicații semnificative și pentru organism, dincolo de sensul spiritual. Însă, perioada postului trebuie să țină cont și de cerințele organismului, cu respectarea anumitor condiții esențiale.

Principalele beneficii ale postului sunt detoxifierea organismului, îmbunătățirea funcțiilor hepatice și digestive, dar și creșterea vitalității.

În cazul în care postul nu este urmat corect, pot apărea dezechilibre ce au ca și principale surse următoarele: deficitul de calciu și vitamina D, insuficiența vitaminei A, deficitul de fier, lipsa varietății în ceea ce privește proteinele.

Există și categorii de persoane care nu este indicat să țină post. Acestea sunt:

  • Femeile însărcinate;
  • Copiii ori adolescenții;
  • Persoanele care suferă de afecțiuni cronice ori galopante.

Ce este indicat să mâncăm în postul Crăciunului 2019

Câte feluri de post pot fi urmate

Postul poate fi de mai multe feluri:

  • Ajunare desăvârşită (post negru), atunci când nu mâncăm şi nu bem nimic o zi întreagă;
  • Postul aspru sau uscat, când mâncăm numai spre seară mâncăruri uscate (pâine şi apă, fructe uscate, seminţe etc);
  • Postul obişnuit, atunci când mâncăm la orele obişnuite, dar numai “mâncăruri de post”, adică nu se consumă mâncăruri de dulce” (carne şi peşte, brânză, lapte, ouă, vin, grăsime);
  • Postul uşor (dezlegarea), când se dezleagă la vin, peşte, icre şi untdelemn, cum se prevede în Tipic, la anumite sărbători care cad în cursul posturilor de peste an.

Postul Crăciunului 2019 – obiceiuri și tradiții

  • Postul Crăciunului se ține în cinstea Fecioarei Maria, care fugea și se ascundea de rușine că se simțea fără vină grea, cu Mântuitorul Hristos. Postul Crăciunului este considerat de Biserica Ortodoxă o pregătire a credincioșilor pentru bucuria sărbătorii Nașterii Mântuitorului.
  • Conform tradiției, în duminica de Lăsata Secului, creștinii petrec în familie și se bucură de preparate culinare alese, după care în prima zi a postului Crăciunului vor începe ritualurile de purificare.
  • Un vechi obicei spune că de Lăsatul Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, rostindu-se următoarele cuvinte: “Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Acest obicei se practică deoarece se crede că vrăbiile, mai ales, nu vor strica ogoarele.
  • La începutul postului se realizează și ofrandele rituale, dedicate, mai ales, păsărilor cerului.
  • La începutul postului, mai exact după Lăsatul Secului, toate oalele trebuie să fie puse cu gura în jos, pentru ca cei ai casei să fie feriți de orice pagubă sau boală.
  • Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri, Biserica Ortodoxă prăznuiește un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin;
  • În zilele de marți și joi este dezlegare, iar credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.
  • În postul Crăciunului încep și șezătorile. Femeile și fetele tinere se întâlnesc pentru lucru, dar combină munca cu distracția, fiindcă în cadrul șezătorilor se vor derula și numeroase obiceiuri cu caracter distractiv.

Când e dezlegare la pește în postul Crăciunului 2019

Postul Crăciunului este mai permisiv decât postul Paștelui. În această perioadă de post există zile cu dezlegare la pește. Iată când e dezlegare la pește în postul Crăciunului 2019.

Prima zi de dezlegare la peşte în Postul Crăciunului 2019  este pe 21 noiembrie, când se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Următoarea zi cu dezlegare la pește este 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei. Mai este dezlegare la pește pe 6 decembrie de sărbătoarea Sfântului Nicolae, 13 decembrie de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie.

Obiceiuri în postul Crăciunului 2019

  • Unul dintre obiceiurile din perioada postului de Crăciun, în anumite zone ale țării, este şi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.
  • Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc.
  • Pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul.
  • Ultima zi a Postului Crăciunului este denumită și Ajunul Crăciunului (24 decembrie), iar credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului.

Așadar, pe 15 noiembrie începe postul Crăciunului și se va termina pe data de 24 decembrie.

Vezi și ce sărbători sunt în calendar ortodox noiembrie 2019 și calendar ortodox decembrie 2019

 
 

Urmărește-ne pe Google News