Descoperă lucruri mai puțin știute despre potârniche:

Ce este și cum arată potârnichea

Potârnichea, specie a cărei denumire științifică este Perdix perdix, este o pasăre este o pasăre sedentară din familia Phasianidae. Pasărea potârniche este, așadar înrudită cu fazanul și prepelița.

Potârnichea este mai mare decât prepelița dar sunt asemănătoare la înfățișare și colorit. Masculul și femela de potârniche au aproximativ același colorit, exceptând pata maronie de pe piept care la mascul este evident mai mare. Culoarea predominantă a penajului la potârniche este maro-cenușiu, cu coada ruginie, vizibilă când pasărea se ridică în aer.

Cum arată pasărea potârniche

Capul potârnichei este de culoare crem ruginiu, pe laterale prezentând striații maronii. Lungimea corpului este de 29-31 cm, iar anvergura aripilor este de 40-50 cm, cu o masă corporală de 300-450 g. Longevitatea maximă atinsă în sălbăticie este de 10-11 ani.

Femelele depun 14-16 ouă în lunile martie-aprilie, incubația fiind de 18-21 zile. Puii dezvoltă penajul de juvenili la aproximativ 40-55 zile de la eclozare, dar încep să se hrănească singuri la 10-14 zile de la eclozare. Masculul revine la cuib unde se îngrijește de pui împreună cu femela abia după eclozarea puilor, rămânând cu aceștia până când puii încep să se hrănească singuri. Perechile au o singură pontă pe an.

Unde trăiește pasărea potârniche

Potârnichea trăiește în Europa, Asia, America de Nord, Canada și Statele Unite. Potârnichea este o pasăre preponderent sedentară și nu migrează, însă în zonele în care vremea este nefavorabilă, poate pleca spre locuri mai calde.

Este o pasăre de câmpie și deal, trăiește în tufișuri, pe câmpuri, dealuri, în tufe de sub arborete scund, uneori ajungând până în zonele muntoase. Se întâmplă să apară și izolat în interiorul pădurilor. În trecut erau în număr mare, în prezent numărul lor a mai scăzut, din cauza braconajului.

În tara noastră, creșterea potârnichilor are o extindere limitată, spre deosebire de Franța, unde această îndeletnicire se bucură de un mare interes din partea crescătorilor.

Ce mănâncă pasărea potârniche

Ce mănâncă potârnichea

Potârnichile se hrănesc cu cereale, verdețuri tinere, semințe, fructe, insecte, râme, ouă de furnici. La început, principala hrană a puilor este alcătuită din insecte, viermișori, scrie destepti.ro. Pasărea potârnice are ca dușmani pasările răpitoare, ciorile, ulii, coțofenele, vulpea, nevăstuică, jderii, căini, pisici.

Curiozități despre potârniche

  • Ca și mod de viață potârnichea este o pasăre credincioasă locului de trai, fiecare pereche ocupând un anumit teritoriu, pe care masculul, cu firea să bătăioasă, îl apară cu strășnicie de rivali.
  • Zborul la potârniche se caracterizează prin bătăi dese din aripi, însoțit de zgomotul specific, după care planează prin aer până la aterizare. Nu zboară mai mult de 200-300 de metri, arată toateanimalele.ro. De obicei preferă mersul pe jos, ridicându-se în zbor doar în cazul când sunt amenințate.
  • Tot pe sol și inoptează pasărea potârniche. Iarna în nopțile geroase dorm așezate în cercuri concentrice foarte strânse, iar la un anumit interval de timp cele aflate la margine se muta în centru în acest fel conservandu-și temperatura corpului.
  • Se mai întâmplă că în cazul iernilor cu zăpadă multă ca potârnichea să sape tuneluri prin zăpadă pentru înoptare sau căutare de hrană, scormonind cu picioarele până ajung la stratul de verdeață, în marea majoritate a cazurilor cultura de grâu.
  • Una dintre pasiunile păsărilor potârnichepare să fie scăldatul în praf.
  • Necesarul de apă se pare că este asigurat de hrana suculentă și de roua de pe frunze, foarte rar fiind observate a bea apă din balți sau pârăiașe mici.
  • La amiază se odihnesc la adăpostul mohorului înalt, însă au o preferință la odihnă pentru frunzele de bostan.
  • Pe bună dreptate din spusele multor specialiști care s-au ocupat de studiul său, potârnichea se considera a fi o pasare isteață. În cazul în care perechea de potârniche cu puii se simt amenințați de vreun pericol, părinții țopăie și lasă aripile jos în fata dușmanului, imitând o pasăre rănită până când puii se pun la adăpost apoi își iau zborul.

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News