Ingrediente:
Pentru blatul alb:
►3 ouă ►3 linguri zahăr
►2-3 linguri făină
►un plic zahăr vanilat
Pentru cremă:
►250 g unt
►4 linguri cafea
►100 g ciocolată
►30 ml coniac sau rom natural
►2 linguriţe făină
►10 linguri lapte fierbinte
►4 gălbenușuri
►200 g biscuiți măcinați
►70 g nucă măcinată
►o lingură cacao
Mod de preparare:
1. Se separă ouăle. Se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul și vanilia, gălbenușurile și, la sfârșit, făina cernută. Se amestecă ușor să nu se lase și se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt.
2. Se bagă în cuptor la 120°C, aproximativ 30 de minute. După ce s-a copt, se scoate și se lasă să se răcorească la temperatura camerei.
3. Separat, într-un ibric, se pun zahărul, făina, gălbenușurile, ciocolata, cafeaua și laptele. Se amestecă ușor și se fierb la baie de aburi. Se obține o cremă bine legată și se lasă la rece. Se amestecă apoi cu untul frecat în prealabil iar, la sfârșit, se adaugă coniacul.
4. Se obține o cremă fină și se amestecă cu biscuiții și nucile măcinate. Crema se toarnă peste blatul de vanilie și se pudrează cu cacaua cernută.