Prajitura de ciocolata cu sos de zmeura si piper rosu
Ingrediente:
- 100 g unt ( 85 % grasime )
- 2 oua
- 1 ceasca lapte ( 3.5 % grasime )
- 250 g zahar tos
- 2 linguri de cacao
- 1 plic praf de copt
- 100 g faina alba
- 1 portocala
- 1 lamaie
- 100g nuca
- 50 g merisoare
- 2 linguri fulgi de migdala
- 200 g ciocolata neagra menaj
- 100 g frisca lichida
- 250 g zmeura proaspata/congelata
- 2 linguri zahar
- 1 baton vanile
- 1 lingurita boabe piper rosu
- 1 rasnita cu piper rosu
- 1 punguta cu frunze de menta naturala pentru decor
- 1 punga gheata
- 1 sticla de vin rosu sec
Mod de preparare:
Intr-o craticiora se pun zaharul, untul si 3 linguri de cacao. Se topesc la foc mic pana dau in clocot. Compozitia rezultata se raceste si apoi se adauga cele 2 galbenusuri pe rand amestecand continuu. Separat se bat albusurile spuma si se adauga alternativ cu faina, praful de copt dizolvat in lamaie, coaja rasa de portocala si nucile maruntite. Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se presara deasupra nuca maruntita, fulgi de migdale si merisoare, iar apoi se coace la foc potrivit(170 grade C) pana se dezlipeste de pe margine. Intre timp se prepara crema ganache astfel: intr-o craticiora se pun 100ml frisca lichida si 100grame ciocolata menaj. Acestea se topesc la foc mic pana capata o consistenta cremoasa.
Pentru sosul de zmeura cu piper rosu…
…se pun intr-un wok 250grame zmeura cu 2 linguri de zahar, 4 linguri de apa, miezul unei pastai de vanilie si o lingurita de boabe de piper rosu. Acestea se fierb la foc mic pana cind sosul capata consistenta dorita, apoi sosul se trece printr-o strecuratoare fina si se mai adauga praf de piper rosu. Acele de ciocolata se obtin prin razuirea unei bucati de ciocolata menaj cu ajutorul unui cutit de curatat legume.
Mod de asamblare:
cu ajutorul unei forme cilindrice se decupeaza bucata de prajitura care urmeaza sa fie imbracata in crema ganache, iar apoi tavalita prin acele de ciocolata. Plate-ul va contine o prajitura de ciocolata, un mic bol cu sos de zmeura si o frunza de menta si, in functie de inspiratia de moment, un decor din sos de ciocolata si sos de zmeura.