Cuprins:
Prăjitura cu mere are un aluat parfumat datorită ingredientelor savuroase, iar umplutura este compusă din mere date pe răzătoare și alte arome precum scorțișoară ori lămâie. Mai jos îți spunem câteva dintre cele mai ușoare rețete pentru prăjitură cu mere.
Prăjitură cu mere – rețeta bunicii
Ingrediente pentru aluat
- 500 gr făină;
- 250 gr unt;
- 125 gr zahăr tos;
- 2 ouă și încă 1 gălbenuș pentru uns;
- 2 linguri smântână:
- 2 pachete zahăr vanilat;
- Coaja de la o lămâie;
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutură
- 2 kg mere;
- 200 gr zahăr;
- 60 gr nuci;
- 1 linguriță scorțișoară;
- Coaja de la o lămâie.
Mod de preparare
Pentru pregătirea aluatului, se amestecă făina cu untul, ulterior se adaugă treptat și restul ingredientelor și se frământă rapid până ce toate ingredientele sunt omogenizate. Aluatul se împarte în două porții, una cu puțin mai mare decât cealaltă, deoarece este pentru foaia de jos a prăjiturii. Aluatul se pune în folie transparentă și se păstrează la frigider pentru o oră.
Știi cum se face prăjtura Fanta?
Pentru umplutură, se spală foarte bine merele după care se dau pe răzătoare cu coajă sau fără, după preferințe. Nucile se pun într-o tigaie antiaderentă și se lasă să se prăjească pentru 2 minute, după care se toacă mărunt.
Se scoate aluatul din frigider și se întinde prima parte direct pe foaia de copt. Se întinde bine foaia astfel încât să ajungă până la marginile tăvii, se înțeapă ușor cu furculița, iar deasupra foii se pune nuca, puțină scorțișoară și coaja de lămâie. Merele stoarse se așază și ele peste nucă și se nivelează totul bine. Peste stratul de mere se pune zahărul, iar deasupra se mai presară puțină scorțișoară, după gust.
Se întinde și blatul celălalt peste umplutura de mere, apoi se nivelează bine și se mai fac câteva găuri cu furculița. Blatul de deasupra se unge cu un gălbenuș de ou și prăjitura cu mere se dă la cuptor pentru 50 de minute, la 170 de grade C.
Descoperă care sunt cele mai bune rețete de tort diplomat
Când este gata, se scoate din cuptor și deasupra se pudrează cu zahăr. Se lasă puțin să se răcească după care se taie în bucățele mai mici.
Prăjitură cu felii de mere
Ingrediente
- 200 gr făină;
- 3 ouă;
- 3 mere mari;
- 120 gr unt cu minim 82% grăsime;
- 120 gr zahăr;
- 2 linguri scorțișoară;
- Un plic praf de copt;
- Un miez păstaie de vanilie;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Într-un bol mare adaugă făina împreună cu praful de copt și sarea. Amestecă bine, după care adaugă untul topit, cele 3 ouă și miezul de vanilie. Amestecă totul cu mixerul pentru aproximativ 5 minute, până când se obține un aluat omogen.
Citește și câteva rețete ușoare de cheesecake
Tapetează o tavă de copt cu unt și puțină făină și adaugă aluatul de prăjitură. Nivelează-l bine. Spală bine merele și taie-le în felii subțiri. Adaugă feliile de măr peste aluatul de prăjitură, pudrează cu scorțișoară și zahăr și dă totul la cuptor pentru 30-35 de minute sau până când aluatul trece testul scobitorii. Prăjitura rapidă cu mere este gata.
Prăjitură cu mere, frișcă și nucă de cocos
Ingrediente pentru blat
- 300 gr făină;
- 5 gălbenușuri de ou;
- 175 gr unt;
- Un plic praf de copt;
- O esență de vanilie.
Ingrediente pentru bezea
- 5 albușuri de ou;
- 175 gr zahăr pudră;
- 175 gr nucă de cocos;
- 3 mere mari;
- O esență de vanilie.
Mai este nevoie de:
- 250 ml smântână;
- 100 gr zahăr pudră;
- O lingură de unt;
- 3 linguri de zahăr;
- Scorțișoară.
- Pentru ornat: fistic, alune sau ciocolată;
Mod de preparare
Pentru început, merele se spală bine și se taie în cubulețe. Se pun într-o cratiță împreună cu zahărul și untul și se călesc pentru 5 minute, după care se adaugă scorțișoara, se amestecă și se lasă la răcit.
Între timp, pentru blat, se mixează untul cu zahărul pudră, un praf de sare, iar după ce se topește zahărul, se adaugă câte un gălbenuș, pe rând, făina în ploaie, praful de copt și vanilia. Se amestecă bine până se obține un aluat moale și lipicios.
Vezi care este rețeta clasică pentru cremă de zahăr ars
Pentru bezea, se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul, nuca de cocos și vanilia și toată compoziția se pune într-un vas și se bagă la cuptor pentru 20 de minute. Se scoate din cuptor și se lasă la răcit.
Într-o tavă pentru cuptor se pune foaie de copt, peste care se întinde aluatul și se nivelează bine. Se dă aluatul la cuptor pentru 20 de minute, la 160 de grade C. Când aluatul este gata, se scoate din cuptor și se adaugă compoziția cu mere și bezeaua.
Smântâna se bate împreună cu zahărul până se întărește și se adaugă peste prăjitura cu mere. Deasupra se ornează în funcție de preferințe cu alune, ciocolată sau fistic și totul se dă la frigider pentru cel puțin 3 ore înainte de servire.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Tartă cu mere și scorțișoară
Ingrediente pentru aluat
- 200 g unt;
- 3 linguri ulei;
- un praf de sare;
- 500 g făină;
- 100 g iaurt.
Ingrediente pentru umplutură
- 12 mere mari;
- 200 g zahăr;
- 1 plic zahăr vanilat;
- 2 lingurite scorţişoară;
- 100 g stafide;
- coaja rasă de la o lămâie.
Mod de preparare
Se cerne făina într-un bol, se face gaură la mijloc şi se pune untul moale tăiat cubuleţe, uleiul, sarea şi iaurtul. Se frământă bine până se obţine un aluat consistent. Se înfăşoară în folie de plastic şi se lasă la rece, aproximativ 30 de minute.
În acest timp, se spală merele, se taie felii potrivite şi se acoperă cu zahărul, vanilia, scorţişoara, stafidele şi coaja rasă de la o lămâie şi se lasă 10-15 minute, până se formează un sirop. Se scoate aluatul de la rece, se întinde cu sucitorul pe planşetă şi se aşază în tava specială pentru tartă.
Peste aluat, se aranjează merele, se stropesc cu siropul de zahăr şi se mai presară scorţişoară. Tarta se bagă în cuptor şi se coace aproximativ 50 de minute. Se lasă să se răcească şi se serveşte pudrată cu zahăr sau în funcţie de preferinţe.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Prăjitură cu spumă de mere
Ingrediente pentru blat
- 2 ouă;
- 60 g zahăr;
- 60 g făină.
Ingrediente pentru spuma de mere
- 500 g mere;
- sucul unei jumătăţi de lămâie;
- 25 g unt;
- 3 linguri zahăr;
- 160 ml frişcă lichidă;
- 4 g gelatină.
Ingrediente pentru sosul caramel
- 50 g zahăr;
- 40 g unt semi-sărat;
- 200 ml frişcă lichidă;
- 4 g gelatină.
Pentru servit
- 100 g alune prăjite.
Mod de preparare
Pentru blat, se mixează gălbenușurile cu zahărul, iar albuşurile se bat spumă. Se adaugă spuma peste crema de gălbenuşuri. Se cerne făina direct în vas şi se amestecă uşor. În tava tapetată cu hârtie se pune aluatul, se întinde în cerc sau pătrat şi se dă la cuptor pentru 10-12 minute. Se lasă să se răcească şi apoi se reaşază foaia în tava de copt.
Pentru spuma de mere, se prepară gelatina, iar merele curăţate şi tăiate bucăţi se pun într-o tigaie cu untul, zeama de lămâie şi două linguri de zahăr. Se acoperă şi se lasă pe foc 15 minute, pentru ca merele să devină fondante. Apoi, se mixează şi se amestecă cu gelatina. Se amestecă bine şi se lasă să se răcească. Frişca şi o lingură de zahăr se bat şi se adaugă în amestecul de mere complet răcit. Se pune peste blat, se nivelează şi se dă la congelator.
Pentru sosul caramel, se prepară gelatina, iar zahărul se caramelizează. Separat, se încălzeşte frişca şi se toarnă peste zahărul topit. Se trage de pe foc, se pune untul şi se repune pe foc pentru a se omogeniza şi întări. Se adaugă apoi gelatina scursă, se amestecă şi se lasă să se răcească. Se scoate prăjitura din congelator, se toarnă sosul caramel şi se dă la rece pentru 4 ore. Se serveşte presărată cu alune prăjite.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Prăjitură de post cu mere şi griş
Ingrediente
- 1,5 kg de mere;
- 200-250 g margarină sau ulei;
- o cană de griș;
- o cană de făină;
- o cană de zahăr brun;
- două plicuri de zahăr vanilat;
- un plic de praf de copt;
- 100-150 g nucă pisată, scorțișoară
Mod de preparare
Merele se spală și se dau toate merele pe răzătoare, pe latura mare, apoi se amestecă cu scorțișoara, fără a se fierbe. Separat, într-un vas se amestecă grișul, făina, praful de copt și zahărul. Merele se împart apoi în două părți egale, la fel și amestecul de griș, în timp ce margarina se împarte în trei părți egale. Puteți folosi o tavă rotundă sau dreptunghiulară, după preferință.
O treime din margarină se pune în tavă, apoi jumătate din amestecul de griș se toarnă în tavă împreună cu o jumătate din mere. Pe urmă se adaugă și restul de amestec de griș, o altă treime de margarină și restul de mere.
Se presară nucă pisată și prăjitura se pune în cuptor, pentru 40-45 de minute, iar după ce se răcește puțin se poate servi. Această prăjitură se poate prepara și cu unt, dacă nu țineți post. Sursa reţetei: viva.ro
Sursă foto: Shutterstock.com
Află cum poți face o delicioasă amandina