Despre nuca de cocos

Săracă în carbohidrați și bogată în fibre și grăsimi, nuca de cocos este o alegere excelentă. Poate ajuta la promovarea controlului zahărului din sânge, conține antioxidanți puternici și are, de asemenea, efecte antibacteriene.

Nuca de cocos este fructul palmierului de cocos (Cocos nucifera), care este folosit în mod obișnuit pentru apa, laptele, uleiul și miezul gustos.

Palmierii de cocos sunt considerați cel mai răspândit pom fructifer natural de pe planetă și sunt originari din Asia de Sud-Est și insulele dintre oceanele Indian și Pacific.

Astăzi, nucile de cocos sunt cultivate pe tot globul și au devenit din ce în ce mai populare pentru aroma lor, utilizările culinare și multe beneficii potențiale pentru sănătate. Miezul uscat de nucă de cocos este de obicei ras și folosit la gătit sau coacere.

Despre fulgii de nucă de cocos

Fulgii de nucă de cocos sunt simple bucăți deshidratate din pulpa albă din interiorul nucii de cocos. Miezul de nucă de cocos mărunțit este uscat în foi și apoi mărunțită în bucăți mici. Fulgii de nucă de cocos sunt bogați în acizi grași care sunt rapid metabolizați în energie. Au un conținut ridicat de fibre, antioxidanți, mangan, cupru, seleniu, fier, proteine, vitamine. Furnizează un nivel crescut de energie și conferă sațietate, prevenind supraalimentarea. Susțin reglarea digestiei și a glicemiei, îmbunătățesc nivelul colesterolului bun. Pot fi folosite pentru o serie de feluri de mâncare diferite, cum ar fi curry, deserturi sau ca topping pentru clătite și chiar ca adaos la smoothie-uri.

Fulgii de nucă de cocos sunt un superaliment. Emigrând din Asia de Sud, în Caraibe și acum în multe părți ale Europei și SUA, nuca de cocos a devenit unul dintre cele mai iubite fructe tropicale. Produsele cu aromă de nucă de cocos, cum ar fi prăjiturile, sunt, de asemenea, destul de comune datorită aromei sale unice, dar subtile.

Rețete de prăjitură cu nucă de cocos

Sunt numeroase rețete de prăjitură cu nucă de cocos, iată câteva dintre cele mai apreciate:

Prăjitură cu nucă de cocos și ciocolată

Prăjitură cu nucă de cocos și ciocolată

Ingrediente

  • 7 albușuri
  • 300 grame zahăr
  • 3 linguri de apă clocotită
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 200 grame nucă de cocos (se păstreaza de aici 2-3 linguri pentru ornat)
  • 3 linguri de făină
  • 1 plic zahăr vanilat
  • Pentru crema de cocos
  • 200 grame unt
  • 7 gălbenușuri
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 150 de grame de zahăr pudră
  • 50 de grame de nucă de cocos
  • 1 lingură de lapte
  • Glazură de ciocolată

Mod de preparare

Bate albușurile cu zahărul spumă tare, adăugând pe rând câte o lingură de apă clocotită și cele două linguri de zeamă de lămâie. Bate încontinuu 2-3 minute. Apoi încorporează, încet și cu mișcări largi, nuca de cocos, făina și zahărul vanilat. Întinde aluatul rezultat uniform în tavă. Dă-l la copt la foc potrivit cam 20-25 de minute. Dacă ai cuptor electric bagă-l la 180 de grade, în jur de 45 de minute.

Freacă gălbenușurile cu zahărul pudră și cu o lingură de lapte la bain-marie (pînă capătă consistența unei ciulamale). Lasă la răcit. Într-un castron separat freacă untul cu zahărul vanilat cu un mixer, până se omogenizează. Adaugă, amestecând continuu, câte o lingură din crema făcută la bain-marie. La final încorporează și cocosul.

După ce s-a răcit blatul, pune crema peste blat. Glazura de ciocolată o faci exact cum scrie aici și o întinzi uniform peste prăjitură cât încă este caldă. La final, presară și nuca cocos păstrată pentru ornat. Sursă – retete.unica.ro.

Descoperă și cele mai bune rețete de chec de post.

Prăjitură pufoasă cu nucă de cocos

Prăjitură pufoasă cu nucă de cocos

Ingrediente

  • 3/4 ceasca zahar tos
  • 6 linguri margarina
  • 1/2 ceasca faina
  • 1 lingura esenta vanilie
  • 4 oua
  • 1 ceasca nuca de cocos rasa
  • 2 cesti lapte
  • 1/4 lingurita nucsoara

Mod de preparare

Amestecaţi bine laptele, nuca de cocos, ouăle, vanilia, făina, margarina şi zahărul într-un blender, sau într-un castron, cu mixerul pentru aluat.

Ungeţi o tavă de tarte sau prăjituri cu unt sau ulei şi turnaţi aluatul de prăjitură de cocos în tavă. Ungeţi o tavă de tarte sau prăjituri cu unt sau ulei şi turnaţi aluatul de prăjitură de cocos în tavă.

Încingeţi cuptorul la 175 de grade (mediu).

Presăraţi un praf de nucşoară peste prăjitură şi daţi la foc mediu circa 45 de minute.

Lăsaţi să se răcească puţin şi tăiaţi felii dreptunghiulare.

Prăjitură tăvălită cu nucă de cocos

Prăjitură tăvălită cu nucă de cocos
  • Pentru blat
  • 200 g făină
  • 200 g zahăr tos
  • 5 ouă
  • 1 linguriță cu vârf praf de copt
  • 2 fiole esență de vanilie
  • 130 g unt topit
  • Pentru glazură
  • 100 g unt
  • 250 ml lapte
  • 65 g cacao
  • 370 g zahăr (pudră sau tos)
  • 1 fiolă esență rom
  • Pentru tăvălit
    • 250 g nucă de cocos

Mod de preparare

O prăjitură de casă pe care o poți pregăti rapid din doar câteva ingrediente. Cunoscută în toată lumea, sub mai multe denumiri, prăjitura tăvălită cu cocos se face în doar câțiva pași. Pentru început, preîncălzește cuptorul la treaptă mare.

Într-un vas mare, bate ouăle cu ajutorul unui mixer. Adaugă, treptat, zahărul și vanilia, până obții un amestec omogen și fin. Toarnă treptat, făina și praful de copt, amestecând ușor și cu gesturi largi cu o spatulă.

Când s-a omogenizat, toarnă untul (topit și lăsat la temperatura camerei) și amestecă. Pune compoziția într-o tavă care nu se lipește și dă la cuptor 25 de minute. Lasă pandișpanul la răcit și apucă-te de glazură. Topește untul ușor într-o cratiță, toarnă laptele și amestecă. Cerne zahărul și pudra de cacao, amestecă încet până începe să se îngroașe glazura.

Spre final, adaugă esența de rom. Lasă un pic la răcit glazura. Între timp taie pandișpanul în cubulețe. Înfige, pe rând, o furculiță în fiecare cub în parte, înmoaie bine în glazură până se acoperă uniform, scurge excesul și dă prin nuca de cocos.

Lasă prăjitura tăvălită cu cocos la răcit bine înainte de servire. Sursă – retete.unica.ro.

Prăjitură exotică cu nucă de cocos

Ingrediente

Ingrediente crustă:

  • 2 ceşti nuci pecan
  • 1 ceaşcă curmale fără sâmburi
  • ½ linguriţă de scorţişoară pudră

Amestecaţi într-un robot de bucătărie sau blender nucile cu bucăţile de curmale şi scorţişoara. Presaţi într-o formă de tort sau de tartă şi daţi la rece.

Ingrediente cremă de ananas şi nucă de cocos:

  • 2 ceşti pulpă de ananas proaspăt pasat
  • 1 ceaşcă pulpă de nucă de cocos pasată mărunt în blender
  • 2 ceşti alune caju
  • 1 linguriţă zeamă de lime
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • Un praf de sare de Himalaya
  • 3 linguriţe sirop de agave sau miere
  • Esenţă de vanilie sau conţinutul unei păstăi

Râşniţi alunele caju foarte fin. Amestecaţi celelalte ingrediente, mai puţin uleiul de cocos într-un blender şi procesaţi până obţineţi o pastă foarte fină şi cremoasă. Adăugaţi şi uleiul de cocos şi mai amestecaţi foarte puţin. Turnaţi peste crusta din frigider şi lăsaţi la rece. Ornaţi cu nucă de cocos deshidratată sub formă de fulgi sau rasă fin şi ţineţi la rece până la servire.

Prăjitură cu nucă de cocos și mango

Prăjitură cu nucă de cocos și mango

Ingrediente

  • 450 g mango feliat în compot
  • 200 g unt, moale
  • 225 g zahăr tos
  • 4 ouă mari
  • 200 g faina cu agent de crestere
  • 50 g nucă de cocos deshidratată, plus 3 linguri pentru decor
  • 140 g iaurt de cocos în stil grecesc

Mod de preparare

Încinge cuptorul la 180. Unge și tapetează o tavă de copt de 20 x 30 cm cu 2 fâșii de pergament încrucișat. Uscați bucățile de mango pe niște hârtie de bucătărie, apoi tăiați în bucăți de 3 cm și lăsați deoparte.

Puneți untul și zahărul într-un castron și amestecați până devine omogen și cremos. Adaugam ouale pe rand, batand bine dupa fiecare adaugare. Folosește o spatulă pentru a amesteca făina și nuca de cocos, apoi bucățile de mango și iaurtul. Răzuiți amestecul în tavă și neteziți suprafața, apoi presărați puțină nucă de cocos în plus.

Coacem 30 de minute pana cand a crescut si devine auriu si o frigaruie introdusa în centrul prajiturii iese curata. Se răcește timp de 10 minute în tavă, apoi se transferă pe un grătar. Acest tort este delicios. Se păstrează într-o cutie până la 3 zile.

Urmărește-ne pe Google News