Și în post ai voie să te îndulcești, așa că mai jos îți recomandăm o serie de rețete delicioase de prăjituri de post pentru fiecare săptămână de post.

Îți recomandăm să citești și:

Rețetă tartă de cocos de post

Ingrediente pentru tartă de cocos:

  • Pentru aluat
  • 200 g fulgi de cocos;
  • 40 g făină de cocos (merge și cea normală, desigur);
  • 130 g (9 linguri) ulei de cocos nerafinat, la temperatura camerei;
  • 2 linguri zahăr;
  • 1 lingură zeamă de lămâie;
  • 1 praf de sare.
  • Pentru umplutură:
  • 590 ml lapte de cocos (aproape 1 cutie și jumătate);
  • 90 grame de zahăr tos;
  • 1 praf de sare;
  • 60 grame de amidon de porumb.
  • Pentru decorat
  • 400 g fructe – la alegere.
Tartă de cocos

Mod de preparare tartă de cocos:

Combină ingredientele pentru aluat bine. Tapetează tava cu aluatul. Dă tava la cuptor pentru 8-12 minute. Lasă apoi să se răcească de tot și bagă în frigider.

Pentru umplutură

Într-o crăticioară mică, la foc mediu, combină 400 de ml de lapte de cocos cu zahărul și sarea, amestecând ocazional până când zahărul se dizolvă.

Amestecă restul de lapte de cocos cu amidonul până la omogenizare. Ia cratița de pe foc și toarnă înăuntru combinația de lapte de cocos cu amidon. Amestecă bine. După ce se omogenizează, pune totul la loc pe foc.

Dă focul mai mic și lasă să se facă, amestecând continuu timp de 1 minut. Nu lăsa pe foc după ce se îngroașă compoziția, se va strica structura amidonului și implicit a umpluturii.

Dă de pe foc, adaugă vanilia și uleiul de cocos. Lasă să se răcească până atinge temperatura camerei și toarn-o apoi peste crusta de tartă din frigider.

Dă la frigider timp de o oră înainte să adaugi peste fructele. Ai pregătit cea mai bună tarta de cocos de post.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Rețetă chec de post cu nuci

Ingrediente pentru chec cu nuci:

  • 500 g făină;
  • 300 g zahăr;
  • 2 linguri praf de copt;
  • 1 linguriță bicarbonat;
  • 1 fiolă esență de rom;
  • 10 linguri ulei floarea soarelui;
  • 1 1/2 cană apă;
  • 1 cană nuci mărunțite;
  • zahăr pudra pentru ornat.
Chec cu nuci

Mod de preparare

Se pun într-un bol zahărul, uleiul, apa, praful de sare şi esenţa de rom. Se mixează bine toate ingredientele şi apoi se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi bicarbonatul. La acest chec cu nuci de post poți folosi diferite tipuri de nuci, nu doar cele clasice, românești. Se amestecă bine făina să nu rămână cocoloaşe, apoi se adaugă nucile mărunţite.

Se unge forma de chec cu ulei şi se tapetează cu făină, apoi se toarnă compoziţia. Checul dă la cuptor, iar când este gata se scoate, se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Rețetă negresă de post

Ingrediente pentru negresă de post:

  • 280 g făină;
  • 240 ml apă;
  • 250-280 g zahăr;
  • 100 g cacao pudră;
  • 80-100 ml ulei;
  • 1 linguriță de sare;
  • 2 fiole esență de vanilie;
  • 1/2 linguriță bicarbonat/praf de copt;
  • OPȚIONAL: zahăr pudră pentru decorat.
Prăjituri de post – negresă

Mod de preparare:

Pentru început, preîncălzește cuptorul la treaptă mare și tapetează o tavă cu hârtie de copt.

Într-un bol mare, adaugă făina și pune peste restul de ingrediente uscate: cacao, sare, bicarbonat și zahăr. Amestecă foarte bine cu un tel compoziția de negresă de post până când toate observi o compoziție omogenă. Toarnă peste compoziția uscată apa, uleiul și esența de vanilie. Amestecă totul bine cu ajutorul unui tel, până obții un aluat destul de lichid, dar omogen.

Toarnă aluatul de negresă în tavă. Uniformizează aluatul cu o spatulă sau mișcă ușor tava până când se așează perfect compoziția. Pune negresa de post la cuptor și dă focul la mediu spre mic timp de 30 de minute. Scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească. Când negresa de post s-a răcit, pudrează cu zahăr și taie în porții egale. De asemenea, pentru un plus de gust, poți adăuga peste porția de negresa de post și un strat de ciocolată sau înghețată!

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Rețetă prăjitură de post cu morcovi

Ingrediente prăjitură cu morcovi:

  • 320 ml lapte de soia (neîndulcit);
  • 1 lingură semințe de in (sau chia);
  • 3 linguri apă;
  • 1 lingură oțet de mere;
  • 200 g făină;
  • 60 g nucă de cocos;
  • 1 linguriță praf de copt;
  • un praf bicarbonat de sodiu;
  • 2 lingurițe scorțișoara;
  • 70 g unt de cocos;
  • 200 g zahăr;
  • esență de vanilie;
  • 2 morcovi rași;
  • 1/2 conservă ananas;
  • un praf sare.
Prăjitură de post cu morcovi

Ingrediente pentru cremă:

  • 100 g unt de cocos;
  • 1 lingură zeamă de lămâie;
  • esență de vanilie;
  • 1/2 linguriță oțet de mere;
  • 300 g zahăr pudră;
  • 2 linguri lapte de soia.

Mod de preparare:

Pregătește blatul:

Combină laptele de soia cu oțetul de mere și amestecă. Lasă-l deoparte pentru 5-10 minute. Hidratează semințele de in sau chia în 3 linguri de apa și dă-le la frigider pentru 10 minute. Între timp, combină făina cu nucă de cocos, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și praful de sare. Separat, bate zahărul cu untul de cocos, apoi adaugă laptele de soia și semințele hidratate.

Încorporează ingredientele lichide în cele uscate, adaugă morcovul și ananasul tocat cât mai mărunt. Toarnă compoziția într-o tavă și dă-o la cuptorul preîncalzit pentru 20 de minute, la 180 grade.

Pregătirea cremei:

Pentru cremă, combină untul de cocos cu zeama de lămâie, oțetul, esența de vanilie, apoi adaugă treptat zahărul pudra, în timp ce mixezi. După ce ai obținut o consistență omogenă, subțiaz-o puțin cu 1-2 linguri lapte de soia.

Taie blatul în 2 pe înălțime, dacă prajitura a ieșit suficient de înaltă și întinde 1/2 cantitatea de cremă între blaturi, iar cealaltă jumatate întinde-o deasupra. Dacă blatul nu e suficient de gros pentru a fi înjumătățit, întinde glazura doar deasupra acestuia. Ai pregătit cea mai gustoasă prajitura de post cu morcovi.

Sursă rețetă: Retetepractice.ro

Rețetă trufe de ciocolată de post

Ingrediente trufe de ciocolată:

  • 200 g biscuiți populari;
  • 300 g ciocolată neagră;
  • 130 ml lapte de migdale/soia/cocos;
  • 3 linguri zahăr;
  • 3 linguri stafide;
  • 1 linguriță esență rom;
  • 150 g cocos.
Trufe de ciocolată

Mod de preparare:

Topește ciocolata la microunde, în reprize de 30 de secunde urmate de amestecare, până când se lichefiază complet. Încorporează laptele de migdale, soia sau laptele de cocos puțin câte puțin, alternativ cu încorporarea biscuiților mărunțiți fin. Adaugă zahărul, stafidele și esența de rom. După ce ai obținut o pastă omogenă, dă-o la frigider pentru 20-30 de minute, până ce pasta se îngroașă și poate fi manipulată ușor. Rulează trufele între palme și tăvălește-le apoi prin cocos. Gata, te poți bucura de cele mai bune trufe de ciocolata de post.

Sursă rețetă: Retetepractice.ro

Tort de post cu ananas

Ingrediente tort cu ananas:

  • 1 conservă ananas felii + 1 conservă ananas bucăți;
  • 280 g făină;
  • 200 g zahăr brun;
  • 1 lingură margarină;
  • 1/2 pliculeț praf de copt.
Tort de post cu ananas

Mod de preparare:

Tapetează o tavă de tort cu 1 lingură de ulei și 2-3 linguri de zahăr brun. Deasupra stratului de zahăr, așază feliile de ananas. Amestecă făina cu zahărul rămas și praful de copt. Mixează conserva de ananas bucăți (cu tot cu suc) cu ingredientele uscate.

Toarnă compoziția în tavă, peste feliile de ananas și dă tortul de post la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau până când desertul trece testul scobitorii și se rumenește. Ai încercat rețeta de tort de post cu ananas?

Sursă rețetă: Retetepractice.ro

Îți recomandăm să încerci aceste rețete de prăjituri de post și, cu siguranță, postul Crăciunului nu ți se va mai părea deloc o perioadă dificilă ce îți impune restricții alimentare.

Prăjitură de post cu gem

Ingrediente

  • 125 g margarina
  • 150 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • 125 g faina
  • 100 g faina de migdale
  • o lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 100 ml lapte de soia
  • gem, dupa gust

Mod de preparare

Margarina, zaharul vanilinat și zahărul se amestecă. Apoi se adaugă laptele de soia, cele două tipuri de făina, praful de copt și bicarbonatul.

Aluatul obținut se întinde în forma de copt unsă și tapetată cu hârtie. Se unge apoi cu gem.

Pentru stratul exterior se amestecă bine cu degetele făina cu zahărul și margarina. Se presară peste gem și se dă tava la cuptor pentru 50 de minute.

Prăjitura cu mere de post cu griș?

Ingrediente:

  • 1,5 kg de mere
  • 200 – 250 g margarină sau ulei (se poate folosi unt, dar prăjitura nu va
  • o cană de gris
  • o cană de făină
  • o cană de zahăr brun
  • două plicuri de zahăr vanilat
  • un plic de praf de copt
  • 100 – 150 g nucă pisată
  • scorțișoară

Mod de preparare:

Merele se rad pe răzătoare și se amestecă cu scorțișoara, dar nu se fierb. După care se amestecă într-un recipient grișul, făina, zahărul și praful de copt.

Merele se împart în două, la fel și amestecul de griș, iar margarina se împarte în trei.

O treime din margarină se pune în tavă, apoi se toarnă jumătate din amestecul de gris cu zahăr și făină, după care se adaugă jumătate din mere. Urmează apoi restul de amestec cu griș, din nou o treime din margarină, cealaltă jumătate de mere și restul de margarină.

Ai grijă ca margarina să fie distribuită pe toată suprafața tăvii, dar nu trebuie să ungi tava cu ea. Deasupra se presară nucă pisată.

Prăjitura să dă la cuptor la foc mediu timp de 45 – 50 de minute. La final, se lasă să răcorească puțin, apoi se taie.

  • Te invităm pe Rețete Unica pentru mai multe idei de rețete cu mancare de post.

Sursă foto:123rf.com

Urmărește-ne pe Google News