După ce ai gustat din delicioasele preparate de Paște (friptura de miel, drob de miel, ciorba de miel), te poți răsfăța cu un delicios desert. Ai o mulțime de rețete de prăjituri de Paște din care poți alege.
Cuprins:
Cozonac cu mac și stafide
Ingrediente:
- 1 pachet de drojdie;
- 1 linguriță de zahăr;
- 2/3 ceașcă de apă caldă;
- 1 cană de unt;
- ¼ pahar de zahăr;
- ½ linguriță de sare;
- 2 linguri coajă rasă de lămâie;
- ¼ pahar de lapte praf;
- 2 căni de făină;
- semințe mac;
- Stafide;
- jumătate de cană de lapte;
- 1 ou.
Mod de preparare
Într-un pahar se dizolvă drojdia și zahărul în apă, iar apoi se lasă timp de câteva minute. Între timp, într-un castron mare, se amestecă untul cu zahăr, sare, coaja de lamăie și lapte. Se adaugă apoi două căni de făină, alternativ cu amestecul de drojdie.
Se amestecă aluatul bine, iar apoi se pune pe o suprafață presărată cu făină. Se amestecă aproximativ 10 minute, până când aluatul este fin. Se adaugă mai multă făină dacă este necesar. Aluatul se pune apoi într-un vas uns, unde se lasă să crească aproximativ o oră.
Se amestecă semințele de mac, zahărul, stafidele, laptele și restul de coajă de lămâie. Se toarnă apă fierbinete peste amestec și se fierbe aproximativ 10 minute până se face o pastă destul de groasă. Ulterior, aluatul se împarte în două, se întinde și se umple cu mac, apoi se răsucește.
Cozonacii se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu lei și se coc aproximativ o oră.
Poți, firește, alege și alte rețete de cozonac pentru masa de Paște.
Chec cu portocale
Din aroma parfumată a portocalelor poți pregăti rapid un desert pentru întreaga familie. Vezi rețeta delicioasă de chec.
Ingrediente
- 250 gr făină;
- 200 gr zahăr pudră;
- 180 ml suc de portocale proaspăt;
- 180 gr zahăr;
- 130 ml ulei;
- 3 portocale – doar coaja rasă;
- 3 ouă;
- 50 gr amidon de porumb;
- O lingură cacao;
- Un plic praf de copt;
- Un vârf cuțit praf de sare;
- Un vârf cuțit bicarbonat;
- Sucul de la o lămâie.
Mod de preparare
Într-un vas se pun ouăle și se mixează împreună cu zahărul și sarea până își triplează volumul. Se adaugă și sucul de portocale, coaja rasă și uleiul și se amestecă totul cu un tel până obții o compoziție omogenă.
Făina se amestecă cu praful de copt, amidonul și bicarbonatul și se adaugă în amestecul de mai sus amestecând cu un tel. O tavă pentru chec dreptunghiulară sau rotundă se tapetează cu ulei și făină și se umple cu aluat. Peste aluat se adaugă lingura de cacao și se amestecă bine pentru a se încorpora totul.
Peste aluat se adaugă și sucul de portocale și se amestecă puțin cu o scobitoare. Checul se dă la cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade C, după care se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.
Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie și se distribuie pe toată suprafața checului, după care se lasă să se întărească pentru aproximativ 20 de minute.
Negresă cu bezea
Ingrediente
- 450 gr zahăr;
- 350 gr făină;
- 300 ml lapte;
- 250 gr unt;
- 6 ouă;
- 75 gr cacao;
- Un plic praf de copt;
- Un plic zahăr vanilat;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Separă gălbenușurile de albușuri în două boluri separate. Într-un alt bol amestecă untul cu zahărul până ce acesta se topește, după care adaugă treptat câte un gălbenuș de ou și continuă să mixezi până când se integrează toate gălbenușurile în compoziție. Adaugă treptat și făina amestecată cu praful de copt și alternează și cu laptele, pentru a forma ușor compoziția de negresă.
La final, adaugă cacao și amestecă totul foarte bine. Pune toată compoziția într-o tavă și lasă la cuptor, la 180 de grade C, pentru aproximativ 30 de minute. Pregătește și bezeaua pentru negresă.
Mixează albușurile împreună cu puțină sare până acestea devin spumă. Adaugă treptat și zahărul care ți-a rămas și continuă să mixezi până când obții o bezea lucioasă și tare. Când prăjitura este gata în cuptor, o poți scoate și poți torna bezeaua deasupra, întinzându-o uniform cu o spatulă.
Mai pune pentru 10 minute prăjitura la cuptor, timp în care bezeaua se rumenește ușor. După ce ai scos-o și ai lăsat-o să se răcească, presară deasupra puțină ciocolată rasă și asta este tot.
Încearcă și aceste rețete de negresa.
Clătite cu gem și dulceață
Ingrediente
- 3 ouă
- 300 grame de făină
- 300 ml de lapte
- 250-300 m. de apă minerală
- 3 linguri de unt topit (opțional)
- 1 praf de sare
- opțional: 1-3 (maximum) linguri zahăr sau după gust
- arome: 1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat)
- aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prăjit
- *apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase
Mod de preparare
Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare. Se adaugă făina toată deodată, extractul de vanilie, zahărul, dacă se folosește (nu puneți mult zahăr în compoziție pentru că veti obține clătite negricioase, zahărul se caramelizează în tigaie si le închide la culoare) și se amestecă totul bine cu telul, cu mixerul sau cu o lingură de lemn.
Insistați asupra cocoloașelor să se desfacă bine, când compoziția începe să fie greu de amestecat, începeți să adăugați treptat lichide. Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidelele laptele, apa minerală și untul topit (opțional), dar rece, amestecând insistent și energic . În final, aluatul trebuie să fie mătăsos (să arate ca o înghețată topită), fără urmă de cocoloașe, cu o consistență destul de lichidă daca vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuț dacă le vreți mai groase.
Încingeți apoi bine o tigaie, ungeți suprafața cu ulei și ținând tigaia ridicată de pe foc în mâna stângă, turnați cu polonicul sau cu o cană aluatul de clătite în tigaia bine încinsă în timp ce cu stânga rotiți tigaia astfel încât aluatul să alunece pe toata suprafața, formând un strat uniform. Așezați înapoi tigaia deasupra focului, care trebuie să fie potrivit.
Când suprafața vizibilă a aluatului își pierde luciul și devine opac, iar marginile clătitei încep să devină aurii, e semn că trebuie întoarsă clătita pe partea cealaltă. Acestea se întorc cu o spatulă de lemn sau se pot arunca în sus cu tigaia, răsucindu-se în aer. După ce s-au prăjit toate clătitele acestea se vor unge cu gem, iar apoi se pot rula, împacheta sau se pot aranja sub forma de tort.
Vezi traditionalele rețete de gem de cireșe!
Sursă: www.rețetecalamama.ro
Pentru aceste clatite puteți folosi, ca umplutură: gem de gutui, gem de prune, dulceata de cirese, dulceata de zmeura sau dulceata de piersici.
Tort de ciocolată cu cocos
Ingrediente:
- 4 ouă,
- 600 g ciocolată menaj,
- 180 g lapte – cremă de cocos,
- 320 g făină,
- 1 plic praf de copt,
- o linguriţă rasă de sare,
- 90 g margarină,
- 150 g unt,
- 200 g dulceaţă de mure,
- 100 g nucă de cocos,
- 200 ml sirop concentrat de mentă.
Mod de preparare blat:
Intr-un vas se bat spumă 4 albuşuri cu 180 grame zahăr. Gălbenuşurile se amestecă până se omogenizează, apoi se toarnă peste albuşuri. Se adaugă apoi 250 g faină (amestecată cu un vârf de sare şi cu praful de copt).
Jumătate din ciocolata de menaj (300 g), laptele cremă de cocos, margarina şi esenţa de migdale se amestecă la bain-marine până când se topesc. După ce s-au topit, se toarnă peste compoziţie 250 g faină amestecată cu un vârf de sare si praf de copt, apoi se adaugă în ploaie încă 70 grame făină. Se toarnă compoziţia într-o tavă de tort şi se dă la cuptor pentru 35 minute, la 180 grade.
Mod de preparare cremă:
Se topeşte la bain marine cealaltă porţie de ciocolată de menaj, împreună cu untul şi cu nuca de cocos. După ce s-a copt si răcit blatul, se trece la însiroparea acestuia cu: 200 ml sirop concentrat de mentă şi 120 ml apă.
Pe primele două blaturi însiropate se pun 3 linguri cu gem de mure şi 5 linguri din crema obţinută. Pe ultimul blat însiropat se aşează restul de cremă. Se decorează cu mure proaspete şi se serveşte după ce a stat o ora-două la rece.
Sursă: dulcegarii-culinare.ro
Sau poate îți face cu ochiul una dintre aceste delicioase rețete de tort de ciocolata.