Cum cumperi prazul? Nu contează dimensiunea acestuia. Este la fel de bun cel gros, ca şi cel subţire. Uneori, partea din mijloc este mai lemnoasă şi poate fi consumată ca un sparanghel, înmuiată într-un sos vinegretă. Are puţine calorii şi este diuretic, antiseptic şi laxativ.
Cum îl păstrezi? Se poate ţine 5 zile în cutia de legume din frigider, tăind parte de sus ca frunzelor verzi. Gătit poate fi ţinut două zile întrun recipient închis. Dacă este fiert puţin şi răcit rapid, apoi scurs, poate fi şi congelat.
Cum îl găteşti? La abur se fierbe cam 15 minute, în papiotă doar 5 minute. Tijele foarte tinere şi mai subţiri se pot consuma crude, tăiate în felii subţiri.
Sos
Preparare: 45 minute
Preţ: 11 lei
Ingrediente: 2 fire de praz, 30 g unt, 500 ml smântână lichidă, sare, piper
Preparare: se curăţă prazul şi se lasă cam 2 cm de frunze verzi. Se taie în 4 sau 6 bucăţi, pe lungime, apoi în felii mai subţiri. Untul se topeşte şi se pun feliile de praz 15 minute la foc foarte mic. Se adaugă apoi smântâna, sare şi piper şi se mai lasă 15 minute pe foc. Se serveşte cu piept de pui sau file de peşte.
Supă
Preparare: 40 minute
Preţ: 15 lei
Ingrediente: 2 bucăţi de praz, 2 cartofi, 500 ml lapte, 500 ml apă, 2 linguri de smântână proaspătă, 50 g unt, sare, piper, pătrunjel
Preparare: se spală şi se curăţă prazul (se păstrează puţin din frunze) şi se căleşte cu untul, apoi se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe. Se amestecă şi se adaugă laptele şi apa, sare, piper. Se fierbe 30 de minute. Se pasează totul, se adaugă smântâna proaspătă şi pătrunjel.