Cutremurele joacă domino
Fenomenul cutremurelor în lanţ ridică mari semne de întrebare. Ceea ce s-a întâmplat în luna aprilie a anului trecut a fost o adevarata provocare pentru seismologi. În doar câteva zile, între 11 si 16 aprilie, 39 de cutremure mari au scuturat planeta, însoţite de alte câteva sute mai mici. Din China în Oceanul Indian, din California în Italia, Mexic sau Grecia, cutremurele s-au ţinut lanţ unul dupa altul. Seismologul Gheorghe Marmureanu a fost surprins de amplitudinea fenomenului unic în istorie si recunostea ca stiinţa nu are deocamdata o explicaţie.
Seria acestor cutremure a fost declansata de doua seisme majore din Indonezia, ambele cu o forţa de peste 8 grade pe scara Richter. În zilele care au urmat, numarul cutremurelor mari, de peste 5 grade pe Richter, a crescut de trei ori, ajungând la 39. Prin comparaţie, în aprilie anul acesta, au fost înregistrate doar 17 seisme mari, majoritatea în Japonia, Iran si Mexic. Frecvenţa lor este îngrijoratoare, cu atât mai mult cu cât o buna parte din ele sunt urmate de cutremure în alte parţi ale lumii, precum Grecia, România sau Rusia.
Efectele unor cutremure de sute de ani
Activitatea seismică din ultimii ani a pus în discuţie numeroase explicaţii si teorii, dar niciuna nu ajuta la prevenirea dezastrelor. S-au creat modele matematice, a fost luata în calcul activitatea vulcanilor si a Lunii, dar nimic nu pare sa ajute. Cea mai recenta teorie susţine ca marile cutremure din ultima vreme sunt replici ale unor cataclisme care s-au produs cu sute de ani în urma.
Majoritatea seismelor puternice apare la marginea placilor tectonice, iar replicile lor se propaga, asemenea undelor la suprafaţa apei, spre interior, unde se acumuleaza o presiune tot mai ridicata. Asa poate fi explicat cutremurul din 2008 din China, într-o regiune în care nu mai avusesera loc seisme mari de câteva sute de ani, considera seismologul american Seth Stein de la Northwestern University din Illinois.
Forţa Super Lunii
Astrofi zicianul Piers Corbyn este de parere ca Pamântul se zguduie sub infl uenţa Lunii si a Soarelui. NASA nu exclude ca exploziile solare puternice din ultimii cinci ani sa aiba o legatura cu dezastrele de pe Terra, dar nu are dovezi concrete deocamdata. Corbyn pleaca, însa, de la un fapt real: cutremurul de 9 grade din Japonia, din 11 martie 2011, s-a produs în timp ce Luna se apropia de Pamânt.
Pe 19 martie, Luna a fost la numai 356.000 de kilometri distanţa de Terra, cea mai apropiata poziţie din ultimii 19 ani, numita perigee. Iar, anul acesta, în preajma zilei de 23 iunie, când Luna a ajuns iar la perigeu, s-au declansat 20 de cutremure de peste 5 grade în zona fi erbinte a globului care afecteaza Japonia, India si Indonezia. Urmatoarea întâlnire cu Super Luna este pe 10 august 2014, data pe care ar trebui sa o notăm în calendar.
Cum este afectată Vrancea?
România este unica pe harta seismica a Europei. Pe teritoriul _arii noastre se întâlnesc trei placi tectonice, iar epicentrul marilor cutremure este Vrancea. La noi, pot ajunge vibra_iile seismelor din Iran, Turcia si Marea Neagra, dar si cele din Grecia. În ultimii ani, cutremurele puternice din ţara noastra s-au produs în pereche: cele din 1976-1977 au avut replici în 1986-1987, iar cutremurele din 1990 „au raspuns” în 1999 si 2000, conform teoriei ca odata la 8-10 ani apar seisme de peste 5 grade.
Ultima pereche, din 2004-2005, nu a avut deocamdata replici. Ne putem astepta la un cutremur de magnitudine anul acesta sau la anul, mai ales în preajma datei de 10 august 2014? Gheorghe Marmureanu susţine ca România va fi ferita de cutremure puternice pâna în 2040-2060, dar nimeni nu poate face previziuni cu certitudine.