– Du-te la un magazin de specialitate si cumpără o undiţă (i se mai spune şi “vargă”).

– Pentru începători, cel mai frumos pescuit este cel la undiţă. Hotărăşte pe ce baltă vei merge la pescuit. Cel mai bine ar fi să-ţi întrebi prietenii pe unde se prinde mai bine. Mai trebuie doar să-ţi iei nadă şi momeală şi să pleci spre balta aleasă.

– Ar fi bine să cumperi momeala dimineaţa, înainte de a pleca la pescuit, ca să nu trebuiască să o ţii la frigider până a doua zi. Când ajungi pe baltă, nu ţine momeala în soare.

– Odată ajuns, caută-ţi un loc potrivit. Încearcă să păstrezi o distanţă de cel puţin 20 m faţă de pescarul de lângă tine. Astfel eviţi să-l agăţi pe colegul de baltă sau să vă încurcaţi undiţele.

– Instalează-te şi începe nădirea, e primul lucru care se face. Urmează pregătirea sculelor de pescuit. Pentru pescuitul la undiţă, ideal este să alegi un loc unde apa are adâncimea mare.

– Desfă-ţi undiţa şi leagă-ţi firul de capătul ei. Firul nu trebuie să fie mai lung decât varga. Nu-ţi faceţi probleme dacă nu ştii să faci nod pescăresc. Pentru început este suficient să răsuceşti firul de mai multe ori pe capătul undiţei şi să faci câteva noduri normale. Poţi ruga un pescar cu experienţă să te ajute.

– Ca să prinzi caras sau ciortan (crap de până în două kilograme), fixează pluta astfel încât cârligul să fie aşezat pe fundul bălţii.

– În funcţie de cum se prinde şi de cât ai de gând să stai pe baltă, mai nădeşte o dată, la prânz.

Top 10 bălţi

1. Moara Vlăsiei 2. Amplasată în nordul Bucureştiului, la circa 25 km, în judeţul llfov. Taxă: 100 de lei pentru 12 ore (pescarul poate prinde şi reţine 5 kg de peşte).

2. Balta Olteniţei. Se află pe DN Bucureşti-Olteniţa, la 50 km de Capitală. Taxă: 100 lei pentru 12 ore (pescarul poate pescui şi reţine 5 kg de crap) sau 30 de lei/undiţă sau lansetă, dotate cu un singur cârlig (pescarul poate pescui pe baltă mică, lângă Balta Olteniţei, şi reţine 5 kg caras).

3. Lacul Săruleşti. Se află în apropierea comunei Săruleşti, judeţul Călăraşi. Se pot reţine 15 kg de plătică, albitură, caras. Ce depăşeşte 15 kg se poate reţine doar contra cost ( 2 lei/kg). Taxă: 120 de lei pentru 12 ore. Programul este de joi până duminică.

4. Periş. Balta se află pe DN 1, în localitatea Periş. Se pot reţine 5 kg de peşte. Taxă: 65 de lei pentru 12 ore. Se poate pescui cu maximum 4 lansete.

5. Lacul Moviliţa 1, 2 şi 3. Locaţie: între Bucureşti şi Urziceni, la 35 km. Peştele se reţine în limita a 15 kg. Taxă: 40 lei/12h. Se poate pescui cu 5 beţe de persoană.

6. Lacul Blasova, judeţul Brăila. Taxă: 50 de lei pentru 12 ore sau 100 de lei pentru 24 de ore.

7. Lacul Cercani. Ruta: Frumuşani-Hotarele- Hereşti-Greaca, judeţul Giurgiu. Taxă pescuit: 30 lei/12h. Se pot reţine 5 kg de caras.

8. Lacul Pupăza. Se află în localitatea Lehliu Gară, judeţul Călăraşi. Taxă: 50 de lei pentru 12 ore. Se păstrează 7 kg de crap şi 10 kg de caras.

9. Lacul Fundulea 2. Se află în centrul oraşului Fundulea.Taxă: 60 de lei pentru 12 ore şi 100 de lei pentru 24 de ore. Se pot păstra până la 10 kg de peşte.

10. Măgura 2. Se iese din Bucureşti prin Berceni, iar după Frumuşani se face dreapta spre Hereşti, apoi urmează Hotarele. Taxă: 60 de lei pentru 12 ore şi 80 de lei pentru 24 de ore.

Atenţie! Pe râuri, pescuitul e interzis până pe 3 iunie

Dacă pe bălţile private se poate da la peşte în această perioadă, pe râuri şi în lacurile administrate de stat, pescuitul e interzis până la data de 3 iunie. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Pescuit şi Acvacultură, în această perioadă peştii depun icre.

MONŞTRII APELOR Biologul şi pescarul extrem Jeremy Wade (foto) străbate lumea pentru a căuta şi cerceta diverse specii acvatice. Aventura lui poate fi urmărită la Discovery Channel, în documentarul “Monştrii apelor”, în fiecare duminică, la ora 23.00. În primul episod, Jeremy vorbeşte despre peştii piranha şi ajunge în Brazilia, unde, în 1976, un autobuz aglomerat s-a prăbuşit în fluviul Amazon, iar toţi pasagerii au murit, devoraţi de aceşti prădători.

CONCURS: Eşti pasionat de pescuit? Prinzi tot ce mişcă prin apă? Dovedeşte-o! Trimite-ne o fotografie cu cel mai mare peşte pe care l-ai prins până acum şi poţi câştiga! Discovery Channel şi Libertatea premiază cea mai spectaculoasă fotografie cu un voucher în valoare de 250 RON, la un magazin cu articole de pescuit din Bucureşti. Ca să te înscrii în concurs, trebuie să urmăreşti “Monştrii apelor” în seara aceasta de la ora 23.00 şi să trimiţi alături de fotografie şi răspunsul la întrebarea: “Câţi oameni şi-au pierdut viaţa în accidentul din 1976, când un autobuz s-a răsturnat în fluviul Amazon?”

Trimite răspunsul şi poza ta pe adresa de e-mail concursuri@libertatea.ro până joi, 6 mai. Câştigătorul va fi anunţat în ediţia de duminică, 9 mai.

 
 

Urmărește-ne pe Google News