Vacanţa de vară se apropie de sfârşit, iar cei mici cu siguranţă îşi doresc să se joace în continuare de dimineaţă până seara. Pentru a face trecerea mai uşoară de la joc la învăţat este bine să începeţi din timp pregătirea pentru noul an şcolar. Ioana Stoica, psiholog la clinica Terapia M, vă spune câteva sfaturi cu ajutorul cărora cel mic va aştepta cu nerăbdare începerea şcolii.
O tablă în camera celui mic poate fi de ajutor atunci când îşi face lecţiile acasă
Iată ce este bine să faceţi în aşteptarea noului an şcolar:
1. Discuţii despre şcoală.
Copilul trebuie să aştepte în mod plăcut începutul şcolii şi de aceea indicat ar fi să discutaţi despre revederea colegilor, a profesorilor sau cunoaşterea noilor elevi; să-i stârniţi curiozitatea cu privire la noile manuale sau discipline. Atenţie! Nu uitaţi că este bine să vorbiţi cu el/ea cel puţin o dată la două zile despre acest subiect.
2. Achiziţionarea rechizitelor.
Preferabil este să mergeţi la magazin cu cei mici. Nu uitaţi: înainte de a pleca de acasă, copilul trebuie să ştie de ce bani dispuneţi şi astfel îl faceţi un pic responsabil de cumpărături. E bine să îşi aleagă singur rechizitele pentru a-i fi drag să le folosească.
3. Trezitul dimineaţa.
Pentru a nu părea un calvar scularea dimineaţa, cel mai bine ar fi să îi reglaţi ora de trezire din aproape în aproape, cu câte o oră mai puţin până se ajunge la ora potrivită de deşteptare pentru a ajunge la şcoală. Pentru ca micuţul să nu se supere că îi stricaţi somnul, cel mai bine este să îl implicaţi în activităţi plăcute. De asemenea, explicaţi-i de ce este necesar ca seara să meargă la culcare mult mai devreme decât în timpul vacanţei.
4. Rearanjarea camerei.
Este bine ca prichindelul să ştie că trebuie să îşi facă temele în acelaşi loc, în fiecare zi. De aceea, are nevoie de un spaţiu liniştit în care să aibă la îndemâ- nă toate rechizitele. Dacă doriţi, îi puteţi cumpăra în dormitor obiecte pe care să le folosească cu drag atunci când îşi face temele. De exemplu: un suport colorat de creioane, o veioză atractivă, un scaun confortabil, o tablă pe care să exerseze şi acasă, sau cel puţin rearanjaţi- i mobilierul din cameră, astfel încât să-i facă plăcere să înveţe şi să scrie acolo şi mai ales acesta să semene cu cel de la şcoală.