Budincă de orez

Ingrediente: 200 ml vin roşu dulce, 200 ml de vin roşu demisec, două batoane de scorţişoară, o stea de anason, 100 g de miere, coaja rasă şi sucul de la două portocale, 500 g de prune, un litru de lapte integral, 250 ml de smântână lichidă, o păstaie de vanilie tăiată pe lungime, 100 g zahăr, 200 g orez, 50 g unt, 250 g mascarpone.
Preparare: se încinge cuptorul la 140 grade Celsius (treapta 1). Se pun pe foc, într-o tigaie, vinul, un baton de scorţişoară şi anasonul, iar când lichidul scade la jumătate, se adaugă mierea, sucul şi coaja de portocală. Prunele spălate se desfac în jumătăţi, li se scot sâmburii, apoi se aşază într-o tavă. Se toarnă peste ele vinul cu mirodenii, se acoperă cu hârtie de copt udă şi se dă tava la cuptor 30 de minute, să se înăbuşe fructele. Apoi se lasă la răcit. Laptele, smântâna, vanilia, celălalt baton de scorţişoară şi zahărul se pun într-o oală, se aduc la punctul de fierbere, apoi se iau de pe foc şi se lasă la infuzat un minut. Se pun înapoi pe foc, se adaugă orezul şi se amestecă. Se lasă la fiert 40 de minute, amestecând frecvent. Înainte de servire, se adaugă untul şi mascarpone şi se amestecă. Se împarte în boluri şi se ornează cu prunele înăbuşite în vin.

Cum a motivat Curtea Constituțională anularea alegerilor prezidențiale: „Statul are o responsabilitate de a preveni interferențe în procesul electoral”
Recomandări
Cum a motivat Curtea Constituțională anularea alegerilor prezidențiale: „Statul are o responsabilitate de a preveni interferențe în procesul electoral”

Găluşte

Ingrediente (12 bucăţi): 700 g cartofi albi, 150-160 g făină, două ouă, 50-60 g griş, sare, 12 prune, 3 linguri de zahăr, 5 litri de apă, o lingură de ulei; pentru înveliş – 180 g pesmet, 75 g zahăr, 40 g unt, o liguriţă de scorţişoară.
Preparare: prunele se spală şi li se scot sâmburii, apoi se pudrează cu zahăr. Cartofii se fierb în coajă, se scurg şi se lasă la răcit. Se topeşte untul într-o tigaie, se adaugă pesmetul şi se lasă pe foc mic până capătă o culoare aurie. Se stinge focul, se adaugă zahărul şi scorţişoara, se amestecă şi se lasă să se răcească. Se curăţă cartofii şi pasează. Se adaugă ouăle, un vârf de cuţit de sare, făina şi grişul şi se amestecă. Se obţine un aluat lipicios, dar omogen. Doar dacă aluatul e umed, mai poţi adăuga o lingură cu făină şi una cu griş. Se umple o oală cu apă, se adaugă un pic de sare şi se pune la fiert. Când începe să fiarbă, se adaugă o lingură cu ulei. Cu mâna uşor umedă, se rup bucăţele din aluat şi se aplatizează. Se pune în centrul fiecăreia câte o prună, apoi se închide aluatul şi i se dă formă de găluşcă. Se pun găluştele în oală, câte 3-4 odată, şi se lasă să fiarbă până se ridică la suprafaţă. Se scot cu o spumieră, se scurg bine şi se pun direct în tigaia cu pesmet, unde se tăvălesc bine, astfel încât să fie perfect învelite. Se consumă reci.

Klaus Iohannis, după anularea alegerilor prezidențiale: „Am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate”
Recomandări
Klaus Iohannis, după anularea alegerilor prezidențiale: „Am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate”

Magiun

Ingrediente: 2 kg prune coapte, cântărite fără sâmburi.
Preparare: fructele se spală bine, se zvântă, se rup în două şi li se scot sâmburii. Se pun într-o cratiţă, la foc mic şi se fierb până când magiunul scade la mai puţin de jumătate din volumul iniţial. Se amestecă ferm la fiecare 10 minute, ca să nu se lipească de fundul cratiţei. Pentru un magiun foarte gros, care se desprinde de pereţii vasului şi se adună pe lingura de lemn, prunele trebuie să fiarbă 6 ore. Cu cât fierbe mai mult, magiunul devine mai concentrat şi mai închis la culoare. Se toarnă în borcane sterilizate, care se sigilează şi se întorc cu fundul în sus pentru 5-6 minute, după care se reaşază în poziţia iniţială. Se depozitează în cămară, iar după desfacere se ţin în frigider.

Brioşe pufoase

Ingrediente (12 bucăţi): 100 g unt, 200 g zahăr, două ouă, o linguriţă de esenţă de migdale, 1/2 linguriţă de esenţă de vanilie, 300 g făină, două linguriţe de praf de copt, sare, 100 ml frişcă lichidă, două căni de prune fără sâmburi.
Preparare: mixează zahărul şi untul până obţii o compoziţie pufoasă. Adaugă ouăle pe rând, amestecând bine, apoi încorporează esenţele. Într-un alt bol, combină făina cu praful de copt şi un praf de sare. Începe să adaugi făina peste crema de unt şi zahăr, alternând cu frişca lichidă. Când compoziţia devine omogenă (atenţie, să nu rămână cocoloaşe de făină!), adaugă şi prunele mărunţite. Toarnă compoziţia în forme de brioşe şi dă tava la cuptor, la 175 de grade C, pentru 20-25 de minute sau până când devin aurii. Fă proba cu scobitoarea să vezi dacă blatul s-a copt în mijloc. Lasă-le să se răcească 5 minute înainte de a le scoate din forme.

Călin Georgescu, prima reacție după anularea alegerilor: „O lovitură de stat oficializată”
Recomandări
Călin Georgescu, prima reacție după anularea alegerilor: „O lovitură de stat oficializată”

Pandişpan

Ingrediente: 240 g făină, 200 g zahăr, o fiolă de esenţă de rom, 4 ouă mari, 6 linguri de ulei (80 ml), sare, un plic de praf de copt, 10-12 prune mari.
Preparare: albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă treptat zahărul şi se mixează până se obţine o bezea fermă. Se încorporează gălbenuşurile, pe rând, folosind o lingură sau o paletă de lemn, apoi se adaugă, treptat, uleiul. Urmează esenţa de rom, praful de copt şi făina, care trebuie încorporată la fel de încet. Se pune compoziţia într-o tavă mare, tapetată, se întinde uniform, iar deasupra se aşază jumătăţi de prună. Se dă la cuptor pentru 30-40 de minute la 160-180 de grade, până se rumeneşte. Se lasă la răcit 30 de minute înainte de a se tăia.

Piept de raţă cu sos

Ingrediente: un piept de raţă, 25 g unt, o ceapă, o ţelină, 2 morcovi, 3 căţei de usturoi, 20 g pastă de tomate, o foaie de dafin, 75 ml coniac, 200 ml vin alb, 600 ml supă de pui, sare, piper, câteva fire de arpagic; pentru sos – 250 g prune, 75 ml apă, 35 g zahăr brun.
Preparare: se topeşte untul într-o tigaie mare şi se călesc ceapa, ţelina, morcovii şi usturoiul, toate tocate, timp de 5 minute. Se adaugă pasta de tomate, foaia de dafin şi coniacul şi se mai lasă pe foc 5 minute. Se adaugă apoi vinul alb şi supa de pui şi se asezonează cu sare şi piper. Se lasă pe foc încă de 20 de minute. Prunele, apa şi zahărul se dau într-un clocot, apoi se amestecă, se toarnă în tigaie peste cealaltă compoziţie şi se aşază tigaia pe foc pentru 10 minute. Se asezonează pieptul de raţă cu sare şi piper, după care se aşază într-o tavă, care se bagă în cuptorul încins pentru 30 minute. Se taie pieptul fâşii şi serveşte cu sosul de prune şi arpagic tocat alături.

Miel la cuptor

Ingrediente: 800 g pulpă de miel, două cepe, 4 linguri de ulei, 1/2 linguriţă de scorţişoară, 250 g prune, apă, sare, o linguriţă de zahăr brun, câteva crenguţe de rozmarin.
Preparare: ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în două linguri de ulei 5 minute, până devine translucidă. Se adaugă restul de ulei şi carnea, care se prăjeşte pe toate părţile, la foc iute, cam 15 minute. Se pune scorţişoara, se sărează după gust, se acoperă totul cu apă călduţă şi se bagă la cuptor, la foc domol, pentru o oră. Separat, într- un vas, se fierb prunele fără sâmburi cu zahărul şi un pahar de apă, până se îngroaşă siropul. Sosul cu prune se pune peste carne, se adaugă rozmarinul şi se mai lasă 15 minute la cuptor.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

CTP, după anularea prezidențialelor: „Nu e un dezastru și nu este vorba de căderea în anarhie”
Știrileprotv.ro
CTP, după anularea prezidențialelor: „Nu e un dezastru și nu este vorba de căderea în anarhie”
Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale: ”Aș fi câștigat! Se prăbușește economia, se distruge democrația, duceți țara în anarhie, ar fi trebui să...”
Viva.ro
Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale: ”Aș fi câștigat! Se prăbușește economia, se distruge democrația, duceți țara în anarhie, ar fi trebui să...”
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Libertateapentrufemei.ro
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Mesajul astrelor pentru zodii, 7 decembrie 2024. Racii trebuie să se desprindă de trecut
FANATIK.RO
Mesajul astrelor pentru zodii, 7 decembrie 2024. Racii trebuie să se desprindă de trecut
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
Elle.ro
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
Liderii partidelor de extremă-dreaptă reacționează dur după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Ce au declarat George Simion, Diana Șoșoacă și Anamaria Gavrilă
Unica.ro
Liderii partidelor de extremă-dreaptă reacționează dur după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Ce au declarat George Simion, Diana Șoșoacă și Anamaria Gavrilă
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: "Atacul împotriva României a fost mult mai adânc decât se ştie"
Observatornews.ro
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: "Atacul împotriva României a fost mult mai adânc decât se ştie"
Horoscop 7 decembrie 2024. Vărsătorii se pot confrunta cu cele mai complicate variante de evoluție a unor parteneriate pe care se bazau
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2024. Vărsătorii se pot confrunta cu cele mai complicate variante de evoluție a unor parteneriate pe care se bazau

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI