Găluşte

Ingrediente (12 bucăţi): 700 g cartofi albi, 150-160 g făină, două ouă, 50-60 g griş, sare, 12 prune, 3 linguri de zahăr, 5 litri de apă, o lingură de ulei; pentru înveliş – 180 g pesmet, 75 g zahăr, 40 g unt, o liguriţă de scorţişoară.
Preparare: prunele se spală şi li se scot sâmburii, apoi se pudrează cu zahăr. Cartofii se fierb în coajă, se scurg şi se lasă la răcit. Se topeşte untul într-o tigaie, se adaugă pesmetul şi se lasă pe foc mic până capătă o culoare aurie. Se stinge focul, se adaugă zahărul şi scorţişoara, se amestecă şi se lasă să se răcească. Se curăţă cartofii şi pasează. Se adaugă ouăle, un vârf de cuţit de sare, făina şi grişul şi se amestecă. Se obţine un aluat lipicios, dar omogen. Doar dacă aluatul e umed, mai poţi adăuga o lingură cu făină şi una cu griş. Se umple o oală cu apă, se adaugă un pic de sare şi se pune la fiert. Când începe să fiarbă, se adaugă o lingură cu ulei. Cu mâna uşor umedă, se rup bucăţele din aluat şi se aplatizează. Se pune în centrul fiecăreia câte o prună, apoi se închide aluatul şi i se dă formă de găluşcă. Se pun găluştele în oală, câte 3-4 odată, şi se lasă să fiarbă până se ridică la suprafaţă. Se scot cu o spumieră, se scurg bine şi se pun direct în tigaia cu pesmet, unde se tăvălesc bine, astfel încât să fie perfect învelite. Se consumă reci.

Magiun

Ingrediente: 2 kg prune coapte, cântărite fără sâmburi.
Preparare: fructele se spală bine, se zvântă, se rup în două şi li se scot sâmburii. Se pun într-o cratiţă, la foc mic şi se fierb până când magiunul scade la mai puţin de jumătate din volumul iniţial. Se amestecă ferm la fiecare 10 minute, ca să nu se lipească de fundul cratiţei. Pentru un magiun foarte gros, care se desprinde de pereţii vasului şi se adună pe lingura de lemn, prunele trebuie să fiarbă 6 ore. Cu cât fierbe mai mult, magiunul devine mai concentrat şi mai închis la culoare. Se toarnă în borcane sterilizate, care se sigilează şi se întorc cu fundul în sus pentru 5-6 minute, după care se reaşază în poziţia iniţială. Se depozitează în cămară, iar după desfacere se ţin în frigider.

Brioşe pufoase

Ingrediente (12 bucăţi): 100 g unt, 200 g zahăr, două ouă, o linguriţă de esenţă de migdale, 1/2 linguriţă de esenţă de vanilie, 300 g făină, două linguriţe de praf de copt, sare, 100 ml frişcă lichidă, două căni de prune fără sâmburi.
Preparare: mixează zahărul şi untul până obţii o compoziţie pufoasă. Adaugă ouăle pe rând, amestecând bine, apoi încorporează esenţele. Într-un alt bol, combină făina cu praful de copt şi un praf de sare. Începe să adaugi făina peste crema de unt şi zahăr, alternând cu frişca lichidă. Când compoziţia devine omogenă (atenţie, să nu rămână cocoloaşe de făină!), adaugă şi prunele mărunţite. Toarnă compoziţia în forme de brioşe şi dă tava la cuptor, la 175 de grade C, pentru 20-25 de minute sau până când devin aurii. Fă proba cu scobitoarea să vezi dacă blatul s-a copt în mijloc. Lasă-le să se răcească 5 minute înainte de a le scoate din forme.

Pandişpan

Ingrediente: 240 g făină, 200 g zahăr, o fiolă de esenţă de rom, 4 ouă mari, 6 linguri de ulei (80 ml), sare, un plic de praf de copt, 10-12 prune mari.
Preparare: albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă treptat zahărul şi se mixează până se obţine o bezea fermă. Se încorporează gălbenuşurile, pe rând, folosind o lingură sau o paletă de lemn, apoi se adaugă, treptat, uleiul. Urmează esenţa de rom, praful de copt şi făina, care trebuie încorporată la fel de încet. Se pune compoziţia într-o tavă mare, tapetată, se întinde uniform, iar deasupra se aşază jumătăţi de prună. Se dă la cuptor pentru 30-40 de minute la 160-180 de grade, până se rumeneşte. Se lasă la răcit 30 de minute înainte de a se tăia.

Piept de raţă cu sos

Ingrediente: un piept de raţă, 25 g unt, o ceapă, o ţelină, 2 morcovi, 3 căţei de usturoi, 20 g pastă de tomate, o foaie de dafin, 75 ml coniac, 200 ml vin alb, 600 ml supă de pui, sare, piper, câteva fire de arpagic; pentru sos – 250 g prune, 75 ml apă, 35 g zahăr brun.
Preparare: se topeşte untul într-o tigaie mare şi se călesc ceapa, ţelina, morcovii şi usturoiul, toate tocate, timp de 5 minute. Se adaugă pasta de tomate, foaia de dafin şi coniacul şi se mai lasă pe foc 5 minute. Se adaugă apoi vinul alb şi supa de pui şi se asezonează cu sare şi piper. Se lasă pe foc încă de 20 de minute. Prunele, apa şi zahărul se dau într-un clocot, apoi se amestecă, se toarnă în tigaie peste cealaltă compoziţie şi se aşază tigaia pe foc pentru 10 minute. Se asezonează pieptul de raţă cu sare şi piper, după care se aşază într-o tavă, care se bagă în cuptorul încins pentru 30 minute. Se taie pieptul fâşii şi serveşte cu sosul de prune şi arpagic tocat alături.

Miel la cuptor

Ingrediente: 800 g pulpă de miel, două cepe, 4 linguri de ulei, 1/2 linguriţă de scorţişoară, 250 g prune, apă, sare, o linguriţă de zahăr brun, câteva crenguţe de rozmarin.
Preparare: ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în două linguri de ulei 5 minute, până devine translucidă. Se adaugă restul de ulei şi carnea, care se prăjeşte pe toate părţile, la foc iute, cam 15 minute. Se pune scorţişoara, se sărează după gust, se acoperă totul cu apă călduţă şi se bagă la cuptor, la foc domol, pentru o oră. Separat, într- un vas, se fierb prunele fără sâmburi cu zahărul şi un pahar de apă, până se îngroaşă siropul. Sosul cu prune se pune peste carne, se adaugă rozmarinul şi se mai lasă 15 minute la cuptor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News