Astfel, aceşti adulţi în vârstă care mănâncă peşte cu regularitate beneficiază de o reducere cu până la 27% a riscului general de mortalitate şi de o reducere cu aproximativ 35% a riscului de mortalitate cauzat de maladiile cardiovasculare, afirmă cercetătorii de la Universitatea Harvard şi de la Universitatea de Stat din Washington. Cercetătorii au analizat 16 ani de statistici, efectuate pe aproximativ 2.700 de adulţi de peste 65 de ani în Statele Unite, care au participat la un studiu realizat pe termen lung referitor la sănătatea cardiovasculară, de cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH).
Participanţii la acest studiu proveneau din trei state americane (Carolina de Nord, Maryland şi Pennsylvania) şi aveau în general o stare bună de sănătate, la începutul studiului.
Cercetătorii americani au încercat să identifice efectele acizilor graşi asupra sănătăţii, examinând o serie de biomarkeri din sângele adulţilor care nu primeau suplimente de omega-2 provenind din uleiul de peşte. Ei au putut astfel să evalueze efectele potenţiale pe care le are un consum regulat de peşte asupra mai multor cauze de mortalitate.