Murături asortate
Ingrediente: 2 kg gogonele verzi şi pârguite, două conopide, 2 kg de ardei capia verde, 5 kg de pepenaşi, 1 kg de morcovi, două ţeline, trei ardei iuţi, un sfert de sfeclă roşie, cinci crenguţe de vişin cu frunze, un hrean, un plic cu boabe de muştar, sare grunjoasă.
Preparare: Se spală bine legumele. Morcovii se curăţă, se taie ţelina şi hreanul fâşii şi se pun împreună cu gogonelele, ardeii, pepenaşii, conopida şi ardeii iuţi, într-un borcan de 20 de litri. Apoi se adaugă şi crenguţele de vişin. Într-o oală mare se amestecă opt litri de apă cu opt linguri de sare. Când sarea s-a topit, se adaugă compoziţia în borcanul cu legume.
Se pune plicul cu boabe de muştar. Gura borcanului se astupă cu o farfurioară şi se lasă aşa, timp de trei zile. Apoi, se introduce un furtun în borcan şi se pritoceşte, în fiecare zi, o săptămână. Se închide vasul cu un capac şi se lasă aşa trei săptămâni.
Roşii cu verdeaţă
Ingrediente: 1 kg şi jumătate de roşii, patru ardei graşi roşii, o legătură de pătrunjel, sare.
Preparare: Roşiile se spală şi se taie feliuţe. Ardeiul se curăţă şi se taie cubuleţe. Se amestecă cu feliile de roşii. Pătrunjelul se taie mărunt şi se amestecă cu restul ingredientelor, se sărează după gust. Compoziţia se pune în borcan, după care se capseazăcapacul şi se păstrează la temperatură rece.
Fasole galbenă
Ingrediente: O jumătate de kilogram fasole, trei ardei roşii, o legătură pătrunjel, patru roşii, doi-trei căţei de usturoi, sare.
Preparare: Fasolea se spală şi se curăţă de codiţe. Ardeiul fără seminţe se taie bucăţele şi se amestecă cu fasolea, care se înăbuşă la foc mic, timp de 30 de minute, în două linguri de ulei. La sfârşit, se adaugă verdeaţa şi usturoiul tăiate mărunt şi se sărează după gust. Se aşază în borcan, se capsează şi se dă la cuptor la foc mic într-o tavă, timp de o oră.
Vinete cu usturoi
Ingrediente: Şase vinete, trei roşii, sare, ulei, trei căţei de usturoi şi câteva boabe de piper negru.
Preparare: Se curăţă vinetele de coajă, se taie rondele, se dau cu puţină sare şi se prăjesc în ulei. După ce sunt gata, se aşază în borcan un strat de vinete, unul de roşii felii şi câte un căţel de usturoi tăiat mărunt şi piper, până se umple borcanul. Ultimul strat trebuie să fie de roşii. Se capsează borcanul şi se bagă la cuptor timp de o oră. Se păstrează la rece.
Tartinadă de morcovi
Ingrediente: Doi morcovi mari, două cepe, trei linguri de pastă de gogoşari (sau de ardei), două linguri de bulion, sare, piper, o foaie de dafin, o lingură boabe de muştar, o linguriţă boabe de piper, 100 ml ulei, 100 ml apă.
Mod de preparare: Se curăţă şi se spală morcovul şi ceapa. Se mixează ceapa mărunt şi se dă morcovul pe răzătoarea mare. Se pune uleiul în tigaie şi se căleşte ceapa. Se adaugă morcovul ras, se mai lasă pe foc câteva minute, apoi se adaugă bulionul şi pasta de gogoşari. Se pun apa şi condimentele. Se lasă să fiarbă până iese uleiul la suprafaţă, iar apa s-a evaporat. Se pune în borcan, se sigilează, apoi se lasă să se răcească. Se păstrează la rece. (Reţetă trimisă de Elori von Kesselring)