Prima zi de școală în pandemie în România

În România, anul școlar 2020-2021 începe în plină pandemie de coronavirus. Prima zi de școală, 14 septembrie, va fi una atipică. Elevii vor merge la cursuri doar în unitățile de învățământ care se află în localități ce sunt în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu COVID-19. În celelalte situații se va apela la învățămîntul online.

Pentru cei care merg în prima zi de școală în pandemie în România, trebuie știut că purtarea măștii la școală este obligatorie.

Curiozități despre prima zi de școală din întreaga lume

Este ziua în care se leagă noi prietenii, momentul de revedere mult așteptat între vechii colegi, dar și ziua în care copiii află materia școlară și planul întregului an. Dacă în România știm deja că luna septembrie este luna în care elevii se pregătesc de școală, planul nu este același pentru întreaga lume. În alte colțuri ale lumii, prima zi de școală se desfășoară diferit, așa că am făcut un top al obiceiurilor și tradițiilor din întreaga lume!

Prima zi de școală în lume

  • În Japonia, școala începe este în luna aprilie. Aici festivitatea deschiderii anului școlar începe cu o poză făcută elevilor la poarta școlii și continuă cu o ceremonie în sala de sport, acolo unde elevii noi, din primul an de școală, au parte de o primire specială. Toți elevii vin îmbrăcați în uniforme, iar mamele acestora poartă kimonouri tradiționale.
  • În Germania, prima zi de școală este una dulce pentru copii, deoarece primesc un cornet plin cu dulciuri, gustări sau mici daruri, cornet pe care îl pot deschide doar la școală. Important de știut este faptul că în Germania, copiii care intră la școală trebuie să știe să scrie și să țină corect în mână un instrument de scris.
  • Rusia școala începe întotdeauna pe 12 septembrie, indiferent dacă ziua pică în weekend ori într-o zi de sărbătoare. Ziua de 12 septembrie poartă numele de Ziua Științei și marchează începutul toamnei.
  • În Israel tradiția primei zile de școală spune că elevii ling literele desenate cu miere pe tablă, asta pentru a-și aduce aminte că învățătura este una benefică pentru ei.
  • În Noua Zeelandă, copiii încep școala în luna februarie, la sfârșitul iernii. La ceremonia de deschidere se desfășoară dansuri războinice, se cântă și se țin discursuri importante. Aici, tradițiile din prima zi de școală reflectă cultura populației indigene Maori.
  • În Olanda, copiii încep școala de la vârsta de 4 ani. Bineînțeles că primii ani de învățătură sunt doar pentru a se familiariza cu programul și învață să se joace și să socializeze. Programul de școală îl încep de la 6 ani.
  • În India, prima zi de școală coincide cu începutul sezonului musonic, motiv de distracție. Copiii indieni primesc în clase ghiozdane pline cu rechizite, dar și bomboane dulci și umbrele colorate.
  • În Polonia, toți copiii poartă la școală uniforme în fiecare zi. Băieții poartă pantaloni albaștri, iar fetițele fuste albastre.
  • În Finlanda, școlile sunt considerate cele mai bune școli din întreaga lume. Aici se desfășoară o mulțime de activități practice, pentru a-i antrena pe copii, iar până în clasa a treia nu se dau note. De asemenea, până în clasa a XII-a nu se dau testări sau evaluări naționale, iar elevii nu se confruntă cu presiunea venită din parte profesorilor din cauza notelor.
  • În Elveția, sistemul de învățământ le oferă copiilor două ori pe zi pauză de masă. În tot acest timp, părinții pot veni la școală să îi ia pe copii acasă pentru a lua masa împreună.
Prima zi de școală – elevii din Germania primesc un cornet cu dulciuri

Alte curiozități despre programul de școala din întreaga lume

  • În fiecare an se produc peste 14 miliarde de creioane în întreaga lume. Creioanele sunt des folosite la școală de către elevii din întreaga lume. Un creion poate fi ascuțit de aproximativ 17 ori și poate scrie până la 45.000 de cuvinte;
  • Începând cu anul 1858, guma de șters a fost adăugată creioanelor;
  • Înainte să apară guma de șters, pentru a șterge urmele de creion, oamenii foloseau miezul de pâine. Ai încercat vreodată să faci asta?
  • Creioanele pot scrie chiar și în spațiu, în apă ori dacă sunt ținute cu susul în jos;
  • Aproximativ 2,4% dintre copiii din întreaga lume suferă de Didaskaleinophobia – teama de a merge la școală;
  • Cea mai mare școală din lume, în ceea ce privește numărul de elevi, este City Montessori din Lucknow, India.
  • Prima Școală Românească a fost deschisă în anul 1495, iar aceasta este în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Șcheii Brașovului.
  • Inventatorul român Petrache Poenaru a primit un brevet francez la 25 mai 1827 pentru inventarea primului stilou cu un rezervor realizat dintr-o pană mare de lebădă, iar Lewis Edson Waterman a preluat ideea românului transfomându-l într-un stilou ce se poate umple prin intermediul peniței, în 1884 producând un flux mai sigur de cerneală (sursa wikipedia.ro).

Tu ce obiceiuri și tradiții mai știi despre prima zi de școală?

Sursă foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News