Cuprins:
Un șoc electric nu reprezintă întotdeauna un pericol de moarte. Acesta depinde de tipul de curent, de nivelul voltajului, de modul în care curentul a trecut prin corp și, nu în ultimul rând, de starea generală de sănătate a persoanei care suferă electrocutarea.
Articolul de față are rolul de a te învăța cum trebuie să acționezi într-o astfel de situație pentru a acorda primul ajutor unei persoane care s-a electrocutat și cum trebuie să reacționezi dacă pățești chiar tu un astfel de accident.
Ce poate cauza electrocutarea?
Copiii, adolescenții, dar și adulții sunt predispuși la un șoc de mare voltaj ce poate fi cauzat de o explorare irațională a unor obiecte sau instalații electrice care fucționează necorespunzător.
Astfel, leziunile suferite în urma electrocutării pot fi cauzate de:
- atingerea unor cabluri electrice neizolate corespunzător;
- fulgerul;
- aparatura electrică defectă;
- atingerea prizelor.
În general, electrocutarea cauzată de aparatura casnică nu are urmări severe, însă situația se poate înrăutăți rapid în cazul în care un copil bagă degetele în priză ori pune în gură cabluri electrice.
Dincolo de sursa șocului electric există și alți factori care pot determina gravitatea efectelor asupra organismului, după cum urmează:
- voltajul;
- durata contactului cu sursa de electricitate;
- starea generală de sănătate a persoanei afectate;
- traseul urmat de energia electrică din momentul în care intră în contact cu corpul uman;
- tipul de curent electric – curentul alternativ este mult mai nociv comparativ cu curentul direct deoarece va provoca spasme musculare, fiind astfel mult mai greu să se dea drumul la sursa de curent electric.
Vezi și: Primul ajutor în caz de asfixiere și la ce este bine să fii atent
Ce simptome apar în caz de electrocutare?
Simptomele în caz de electrocutare depind de mai multe aspecte, cum ar fi tipul și puterea voltajului (curent alternativ sau direct, respectiv voltajul sursei și rezistența țesuturilor implicate), durata de timp în care persoana afectată s-a aflat în contact cu sursa de curent, modul în care a trecut electricitatea prin corp, starea generală de sănătate, etc.
Astfel, pot apărea următoarele simptome:
- leșin;
- spasme musculare;
- dureri musculare și contracții;
- arsuri;
- convulsii;
- dureri de cap;
- amorțeală;
- senzație de înțepături;
- dificultăți de respirație;
- puls neregulat;
- stop cardiac.
În unele situații, în urma electrocutării poate să-și facă apariția sindromul de compartiment, care se manifestă prin umflarea membrelor ca urmare deteriorării mușchilor. Consecința va consta în compresia arterelor, ceea ce poate provoca grave probleme de sănătate.
Sindromul de compartiment nu este ușor de observat imediat după șocul electric, ceea ce implică o monitorizare atentă a mâinilor și picioarelor pentru a observa rapid orice umflături.
Vezi și: Cum acorzi primul ajutor în caz de șoc anafilactic
Care sunt leziunile în caz de electrocutare?
În cele mai multe dintre cazuri, rănile pe care le poate suferi o persoană ca urmare a electrocutării constau de obicei în arsuri.
Totodată, trebuie să știi că, deși în urma trecerii curentului electric prin corp nu au rezultat răni vizibile, asta nu înseamnă că persoana supusă șocului electric nu a fost afectată, existând posibilitatea apariției unor leziuni interne.
Printre cele mai întâlnite leziuni în caz de electrocutare se numără căderea la pământ, contracții musculare, deshidratare, arsuri, fracturi, necroză, afectarea organelor interne, infarct cardiac, etc.
Cum se acordă primul ajutor în caz de electrocutare
Dacă tu sau o persoană din apropierea ta ați fost electrocutați este posibil să nu fie nevoie de îngrijire medicală de urgență. Chiar și așa, trebuie să știi cum să acorzi primul ajutor în caz de electrocutare pentru a minimiza consecințele negative.
Rezistența victimei în caz electrocutare depinde de vârstă și trebuie să știi că un copil are o rezistență mai mică a tegumentului, iar arsurile suferite sunt mai grave. De asemenea, contează și starea generală de sănătate a persoanei electrocutate, iar aici este important de știut că suferinzii de inimă prezintă un risc mai mare de deces.
Este foarte important ca salvatorul să intervină în primele 5 minute, astfel încât reanimarea victimei să aibă șanse cât mai mari de reușită. Măsurile de prim ajutor obligatorii în caz de electrocutare sunt următoarele:
Dacă o altă persoană a fost electrocutată:
- trebuie să întrerupi orice sursă de curent electric pentru a nu îți pune viața în pericol, iar dacă nu poți face acest lucru, îndepărtează victima de la sursa de electricitate cu un obiect neconductor de curent (spre exemplu lemn, plastic, cauciuc, material textil gros etc.), asigurandu-te în același timp că nu calci pe o suprafață umedă. Dacă este posibil poartă mănuși de cauciuc.
- dacă pacientul este conștient, așează-l în poziție laterală de siguranță și învelește-l cu o pătură.
- bandajează plăgile arse și imobilizați eventuala fractura cu atele, dacă este cazul, și transportă de urgență victima la spital sau sau așteptă sosirea ambulanței.
- dacă pacientul este inconștient verifică-i semnele vitale (respirație, puls) și începe de urgență măsurile de resuscitare cardio-respiratorie (trebuie efectuate câte 5 compresii toracice alternativ cu 2 insuflații gură la gură).
- dacă pacientul este inconștient, dar are puls și respiră, așează-l în poziția de siguranță, bandajează-i plăgile și transportă-l la spital sau așteaptă sosirea ambulanței.
Dacă tu ai fost electrocutat:
În cazul în care chiar tu ești cel care trece prin șoc electric poate părea dificil să faci ceva în această situație, însă încearcă, totuși, următoarele măsuri de prim ajutor dacă a fost vorba despre un șoc electric major:
- dă drumul sursei de curent electric cât mai repede posibil;
- dacă este posibil sună la numărul de urgență 112 sau strigă după ajutor pentru ca altcineva să facă acest lucru;
- încearcă să nu te miști, cu excepția situației în care trebuie să te îndepărtezi de sursa de curent electric.
- dacă șocul resimțit a fost minor trebuie să mergi la medic cât mai repede, chiar dacă nu remarci nici o leziune sau un simptom grav deoarece există posibilitatea unor leziuni interne.
- de asemenea, acoperă arsurile cu bandaje sterile, evitând orice variantă care s-ar putea lipi de porțiunea de piele afectată.
Citește și: Primul ajutor în caz de arsuri – la ce să fii atent
Foto:123rf.com