Cuprins:
Despre înec
Înecul este un accident extrem de grav provocat de inundarea căilor aeriene cu apă. Asfixia (stopul respirator) este urmată de stopul cardiac.
Înecul se poate întâmpla rapid și în liniște și provoacă un număr înfricoșător de decese în fiecare an. Cele mai multe decese din înec sunt cauzate de înec secundar sau de un spasm muscular în gât care provoacă blocarea căilor respiratorii. Victimele înecate au tendința de a înghiți cantități mari de apă și, prin urmare, sunt foarte susceptibile de a vomita. Când resuscitați, ar trebui să fiți conștienți de acest lucru și că poate fi necesar să le întoarceți periodic pe o parte pentru a vă asigura că nu inhalează vărsăturile în plămâni.
Ce este înecul secundar
Oricine a rămas inconștient în apă și pentru câteva clipe ar trebui să fie evaluat la spital, deoarece există un risc real de a suferi de înec secundar. Înecul secundar poate apărea din chiar și din cauza unei cantități mici de apă care intră în plămâni. Plămânii devin inflamați și iritați, făcând aproape imposibilă inspirarea oxigenului și expirarea dioxidului de carbon
Această reacție se poate întâmpla până la 72 de ore după ce accidentul părea rezolvat și pune viața în pericol. Starea se poate deteriora brusc și victima poate dezvolta dificultăți severe de respirație. Dacă se întâmplă acest lucru, sunați imediat la ambulanță.
Primul ajutor în caz de înec
- Ajungeți la victimă cât mai repede, preferabil cu un mijloc de transport (barcă), folosiți colacul sau vestă de salvare, dacă puteți;
- Aveți grijă să fiți în siguranță, înainte de a verifica victima.
- Verificați dacă persoana este conștientă.
- Ne uităm în gura victimei ca să verificăm dacă acolo se află orice corp străin: mâl, scoici, alge, bețe.
- Nu începeţi resuscitarea în apă decât dacă sunteţi instruiţi pentru aceasta
- Verificați starea coloanei vertebrale – pacientul se fixează pe un plan dur, nu se mişcă capul, cu mâinile se fixează gâtul;.
- Dacă persoana este inconştientă se deschid căile respiratorii, prin ridicarea mandibulei şi se verifică dacă există respirație spontană şi dacă există puls la artera carotidă.
- Dacă nu există puls şi respiraţie se încep rapid manevrele de resuscitare cardiorespiratorie cu 30 compresii sternale (mijlocul sternului) şi 5 respirații gură la gură (se insuflă aer în căile respiratorii, gură la gură, ținem nasul cu două degete, ridicând mandibula astfel încât aerul să pătrundă în plămâni, nu în stomac).
- Victima se menține în poziţie orizontală și se solicită ajutor medical la Serviciul național unic pentru pentru apelurile de urgență 112;
- Voma este un fenomen frecvent, este de ajuns că curăţaţi căile respiratorii.
- Dacă persoana are respiraţie, are puls, dar este inconştientă, plasaţi-o în poziţie de siguranţă, lateral, ţinând capul, gâtul şi întreg corpul odată. Evitați să mișcați corpul mai mult decât este nevoie și aveți grijă la coloană vertebrală: nu uitaţi, o persoană scoasă de la înec e posibil să aibă afectată coloana vertebrală). Imediat solicitaţi Serviciul național unic pentru pentru apelurile de urgență 112.
- Nu uitați că poată să apară oricând înecul secundar, așadar, este bine să chemați ambulanța chiar dacă victima și-a revenit.
Vezi și cum se dă primul ajutor în caz de arsuri.