În trei zile de festival s-au consumat 1.500 de bere artizanală și cidru, mai ales că cei 11 artizani berari și cei doi producători de cidru artisanal prezenți la eveniment au prezentat 28 de sortimente de bere artizanală la sticlă, 29 de sortimente de bere artizanală la draft, șapte sortimente de cidru la sticlă și două sortimente de cidru la draft.
Tot la acest festival a fost prezentă și prima bere artizanală din România, făcută în anul 1717, la Sibiu, precizează Agerpres.
„Ca tipuri de bere, vizitatorii au avut de ales între șase feluri de lager și șapte feluri de IPA (India Pale Ale – n.r.), dar și între diverse arome cum sunt, spre exemplu, cele de ciocolată, ceai chinezesc, fructe, mirodenii și condimente meșteșugite”, mai susțin organizatorii.
India Pale Ale (IPA) a apărut în secolul 18 când berării englezi au început să exporte bere in…India. Stilul asta era mult mai bogat în hamei și mai puternic alcoolizat că să reziste călătoriei lungi din Anglia în Asia (hameiul acționează că un conservant), scrie universitateadebere.ro.
De altfel, acest tip de bere se remarcă printr-o concentrație mult mai ridicată de hamei care îi da un gust mai amar dar și mult mai complex față de o “ale” obișnuită.
Cererea de IPA, dar și popularitatea acestei beri au crescut rapid și a început să fie exportată în majoritatea coloniilor britanice.
Chiar dacă englezii l-au inventat, americanii au experimentat mai mult cu acest stil și astăzi cele mai bune beri IPA provin din SUA și sunt fabricate cu hamei american foarte apreciat de cunoscători.
Există și variații, Imperial IPA (mai mult hamei, mai mult alcool), de secară, cu fructe, neagră etc.
Complexitatea e data de soiul hameiului folosit, nuanțele din gust pot varia de la rășină de brad până la fructe exotice.
FOTO: turnulsfatului.ro
CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV | Cătălin Botezatu, cină contra cronometru în Maldive. A mâncat pe fugă să nu se scufunde insula