Fără mâncare la microunde!
Între numeroasele indicaţii prezentate în carte sunt menţionate şi multe dintre obiceiurile pe care, cu siguranţă, le au mulţi dintre oameni. Unul dintre acestea e posibila impresie a senzaţiei de foame, când poate fi vorba de fapt de sete. Nu confundaţi setea cu foamea. Beţi un pahar cu apă, poate şi cu puţină zeamă de lămâie. De asemenea, alimentele încălzite la cuptorul cu microunde sunt devitalizate şi nehrănitoare. Recipientele folosite (boluri din policarbonat, sticle de biberon sau PET) pot emana compuşi chimici toxici. Iar apa, ceaiurile, sucurile sau alte băuturi nu se consumă înaintea, în timpul mesei şi nici imediat după.
REŢETE VECHI, ÎN VARIANTĂ SĂNĂTOASĂ
Pentru a transforma teoria în practică, Mencinicopschi a elaborat o serie de reţete, o reinterpretare a majorităţii bucatelor româneşti tradiţionale. În plus, nutriţionistul îţi recomandă şi cât de des le poţi consuma, astfel încât să fii în formă maximă. Toate acestea le găseşti în cartea „Reînvaţă să găteşti: Carte de bucate sănătoase”, de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
SAREA ÎN BUCATE
România e una dintre ţările în care sarea se consumă în exces. Profesor dr. Mencinicopschi ne atenţionează şi asupra faptului că „în ţara noastră, sarea de masă e de fapt clorură de sodiu pură, sare industrială superrafinată, extrem de diferită de sarea veritabilă naturală. Astfel ne expunem la afecţiuni precum: hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, osteoporoză, calculi renali, biliari, obezitate, celulită. În schimb, sarea naturală nerafinată e benefică sănătăţii, dacă e consumată cu moderaţie. Sarea veritabilă integrală se găseşte şi în piaţă şi e sarea gemă din munţii Himalaya, de culoare trandafirie, considerată a avea proprietăţi energizante, remineralizante, antiparazitare, dar nu conţine iod.” Cercetări recente au arătat că unele persoane consumă sare în exces din cauza anxietăţii, stresului şi depresiei.