Vitamina A este esenţială pentru sănătatea ochilor, pentru piele, pentru sistemul imunitar, pentru simţul mirosului şi multe altele. Ideea răspândită potrivită căreia dovleacul ar fi campion la vitamina A e falsă. În realitate, cap de listă e uleiul din ficat de morun, urmat de ficatul de porc şi de viţel.
Vitamina B1 este implicată în procesele de concentrare şi învăţare. Alimentele care furnizează doza optimă din această vitamină nu sunt, cum se crede, pastele din grâu şi muşchiul de porc, ci drojdia de bere uscată, germenii de grâu, seminţele de floareasoarelui şi arahidele.
Vitamina B2 ajută la arderea grăsimilor, previne cataracta şi eliberează energia necesară funcţiilor vitale. Se găseşte mult mai mult în drojdia de bere uscată şi în ficatul de viţel, decât în ciuperci.
Vitamina B6 previne astmul, alergiile, maladiile coronariene şi cancerele. Se găseşte în doze mari în germeni şi tărâţe de grâu, în ceapa uscată, în somon şi sardine. Ficatul de pui este sărac în B6, contrar convingerii populare.
Vitamina B12, esenţială, printre altele, pentru imunitate, pentru sistemul nervos şi memorie, se găseşte în ficatul de mânzat, de oaie, de pui şi de porc. Prin comparaţie, stridiile şi macroul, recomandate celor cu deficienţă de B12, conţin doze mult mai mici.
Vitamina C “păzeşte” sănătatea dinţilor şi gingiilor, a creierului şi a pielii şi previne cancerele şi ateroscleroza. E vital să ne asigurăm necesarul de vitamina C. Dar nu mâncând citrice, ci măceşe şi cătină, coacăze negre şi ardei iute.
Vitamina D, a cărei carenţă produce rahitism la copii şi osteoporoză la adulţi, se sintetizează în corp prin expunere la soare. Din acest motiv se crede că alimentele nu prea sunt de folos. Dr. Mencinicopschi susţine însă că acesta este doar un mit şi că ne putem asigura necesarul de vitamina D comsumând peşte – hering, somon, ton proaspăt.
Vitamina E “răspunde” de funcţia reproductivă şi previne bolile degenerative. Se găseşte mai mult în uleiuri vegetale decât în zarzavaturi.
Calciul este un mineral vital pentru sistemului osos şi este implicat şi în reglarea ritmului cardiac şi a colesterolului. Nu laptele e principalul furnizor de calciu, cum credem, ci alte câteva alimente: parmezanul, şvaiţerul, scorţişoara, busuiocul, cimbrişorul, salvia şi menta. Acestea conţin de 10- 20 de ori mai mult calciu decât laptele.
Magneziul este esenţial pentru muşchi, nervi, creier şi oase. Cele mai bogate în magneziu sunt nucile de Brazilia, seminţele de floarea-soarelui, migdalele dulci, arahidele şi nucile.
Fierul. Carenţa de fier duce la anemie şi şubrezeşte sistemul imunitar. Pentru a evita astfel de neplăceri, consumă măghiran, oregano şi busuioc (uscate şi măcinate), foi de dafin şi splină de vită. Ideea că spanacul ar conţine cel mai mult fier este doar un mit.

 
 

Urmărește-ne pe Google News