Se servesc calzi, cu ketchup sau cu salată
– o cutie mică de boabe de porumb
– o ceapă
– 200 g de şuncă de Praga
– 100 g de caşcaval
– sare
– piper
– un ou
– o lingură de unt
Chifteluţe cu ardei gras | |
Mod de preparare: | Ingrediente: |
1. Cartofii curăţaţi se dau pe răzătoare Când sunt gata, se scot pe hârtie absorbantă | – un kg cartofi – două ouă – o linguriţă rasă de făină – o legătură de pătrunjel – un ardei gras galben şi unul roşu – sare şi piper după gust – ulei pentru prăjit |
Cartofi gratinaţi | |
Mod de preparare: | Ingrediente: |
1. Cartofii se spală bine şi se fierb în coajă, cu puţină sare 2. Când sunt gata se curăţă, se taie cubuleţe 3. Jumătate din ei se aşază într-o tavă unsă cu unt şi se acoperă cu felii de caşcaval şi de brânză, cu pătrunjel tocat mărunt, fâşii de bacon ( jumătate din cantitate), sare şi piper 4. Se repetă operaţiunea, aşezându-se în straturi restul ingredientelor 5. Se toarnă deasupra smântâna bătută cu ouă şi se introduce tava la cuptor până se rumeneşte | – trei ouă – 200 g de bacon – un kg cartofi noi – o legătură de pătrunjel – 30 g unt – 100 ml smântână – 200 g caşcaval – 200 g telemea – sare – piper |
Cartofi copţi cu bacon | |
Mod de preparare: | Ingrediente: |
1. Se aleg cartofi potriviţi şi se curăţă de coajă Se decorează cu verdeaţă | – 600 g cartofi – 200 g bacon – sare – piper – verdeaţă |
Ciorbă de cartofi cu smântână | |
Mod de preparare: | Ingrediente: |
1. Se curăţă zarzavatul, se taie mărunt şi se pune la fiert într-o oală de trei litri, cu puţină sare 2. Se lasă 15 minute să clocotească 3. Se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe şi muşchiul de porc mărunţit 4. Când este aproape gata, se adaugă smântâna, ouăle bătute peste care s-au pus câteva linguri de zeamă din supă şi delikatul 5. Se mai lasă cinci minute pe foc, apoi se adaugă uleiul şi pătrunjelul tocat mărunt | – 700 g cartofi – 300 g muşchi de porc afumat – o legătură de păstârnac – o legătură de morcovi – o ceapă – două ouă – 300 ml smântână – sare – o legătură de pătrunjel – delikat – trei linguri de ulei |
Colorează-i cu roşu şi umple-i!
Reţetă trimisă de Anişoara Ursan (foto dreapta), din Cernavodă, judeţul Constanţa.
Ingrediente: opt cartofi mari, 300 g carne tocată, o ceapă, trei căţei de usturoi, 50 g unt, delikat, o legătură de mărar, o sfeclă roşie, condimente, ulei de măsline.
Mod de preparare: | |
Pasul 1: se curăţă cartofii. Separat, se călesc ceapa tăiată mărunt, usturoiul feliat şi carnea tocată, amestecând con- tinuu, până scade sosul. Se condimentează şi se presară verdeaţa tocată mărunt. | |
Pasul 2: cartofii se pun la fiert, acoperiţi de apă, cu puţină sare şi cuburi de sfeclă. Se fierb circa 10 minute, la foc potrivit, apoi se scot şi se lasă să se răcească. | |
Pasul 3: se scobesc cartofii cu un cuţit şi se păstrează căpăcelele. Se umplu cu amestecul de carne, li se pun căpăcele, apoi se aşază în tavă, pe o folie de aluminiu unsă cu unt. Se lasă la cuptor 30 de minute, la foc iute, apoi se ung cu puţin ulei şi se mai lasă încă 10 minute. |
Se decorează cu verdeaţă şi se serveşte cu caşcaval, cu salată şi cu felii de castravete