Cuprins:
Cum se face prosciutto?
Procesul tradițional de maturare este încă practicat ca o formă de artă în ambele orașe și are ca rezultat deliciosul prosciutto care, atunci când este tăiat în felii subțiri, pur și simplu se topește în gură.
Cuvântul prosciutto provine din latinescul pro (care înseamnă înainte) și exsuctus (care înseamnă a suge – umiditatea). Iar aspirarea umezelii este unul dintre primii pași în procesul de fabricare a unui prosciutto savuros.
Pulpa de porc este acoperită cu sare și presată pentru a elimina excesul de umiditate. După aproximativ patru luni, sarea este clătită de pe picioare, care sunt apoi atârnate la uscat. Procesul de uscare necesită ca picioarele să fie atârnate într-o încăpere răcoroasă, cu o bună ventilație și un echilibru adecvat de umiditate. Jambonul poate fi atârnat la maturare de la unu la doi ani.
Unde se produce cel mai bun Prosciutto?
Parma, în Emilia-Romagna, și San Daniele, în Friuli-Veneția Giulia, sunt cele două orașe care produc prosciutto de cel mai mult timp. Datorită acestei istorii, prosciutto di Parma și prosciutto di San Daniele sunt cele mai renumite în Italia și nu numai. Dar și alte orașe și regiuni fac prosciutto gustos, cum ar fi Norcia, un oraș bine cunoscut pentru produsele sale din carne de porc.
Atunci când alegi un prosciutto în magazin, asigură-te că te uiți după denumirile de origine protejate. Acesta este un standard care garantează că prosciutto este fabricat cu porcii cei mai sănătoși și că procesul de maturare nu implică aditivi precum nitrații, care sunt uneori folosiți pentru a obține culoarea roz a produsului finit.
Cum se mănâncă prosciutto?
Pentru că cel mai bun prosciutto nu are niciun aditiv, ar trebui să fie întotdeauna tăiat pe loc din picior. În ceea ce privește subțirimea sau grosimea felierii, este o chestiune de gust. Cel mai bun dintre toate feliile este însă cel feliat manual, ceea ce permite ca complexitatea aromelor dulci și sărate să iasă cu adevărat în evidență.
Cel mai bun mod de a mânca prosciutto este din hârtia în care l-au feliat cei de la alimentară. Sau asociază-l cu mozzarella di bufala sau cu câteva felii de pepene galben pentru o gustare sau ca aperitiv. Un alt mod delicios de a mânca prosciutto este între bucăți de pâine, un panino.
Capere – ce sunt, cum arată și cum se consumă
Sursa foto: 123rf.com