Beneficiile consumului de prune
Este sezonul prunelor, iar pe lângă gustul savuros, prunele sunt o sursă importantă de vitamina A, C, K, potasiu și fibre. Consumate atât în stare pură, cât și uscate, prunele conțin doi fitonutrienți unici, neoclorogenic și acid clorogenic, substanțe antioxidante puternice, care distrug radicalii liberi ce atacă celulele umane. Prunele au proprietăți energizante, alungă oboseala și senzația de stres, dar sunt și un adjuvant pentru îmbunătățirea funcțiilor intestinale. Iată de ce să consumi mai des prune. Beneficii prune!
Prunele tratează anemia feriprivă
Prunele conțin mici cantități de fier organic asimilabil, iar consumul regulat ajută la asimilarea mai ușoară a fierului din alte alimente. Pentru absorbția fierului sunt recomandate cure timp de o lună, cu cel puțin 300 gr de prune pe zi, înainte de mesele principale.
Consumul de prune tratează constipația
Sedentarismul, consumul predominant de carne sau alimentația săracă în fibre poate provoca constipația, una dintre cele mai întâlnite afecțiuni. Consumul de prune timp de 2-3 zile ajută la tratarea și prevenirea constipației datorită conținutului crescut de celuloză și mucilagiu. Acestea stimulează tranzitul intestinal oferind un efect laxativ.
Beneficii prune – sunt bogate în carbohidrați buni
Prunele sunt printre puținele fructe recomandate în diete, atunci când este interzis consumul de carbohidrați. Sunt recomandate prunele proaspete și nu prunele uscate deoarece acestea din urmă stimulează pancreasul să secrete insulină și cresc glicemia.
Prunele stimulează memoria
Consumul zilnic de prune, cel puțin trei prune pe zi, ajută la eliminarea celulelor deteriorate, care afectează concentrarea și atenția. Datorită conținutului bogat de antioxidanți, prunele sunt un adjuvant natural pentru îmbunătățirea memoriei.
Consumul de prune previne bolile de inimă
Pentru că sunt sărace în grăsimi și nu conțin grăsimi saturate, prunele nu sunt un risc pentru inima. Consumul de prune nu duce la creșterea colesterolului și automat scade riscul atacului de cord.
Prunele sunt bogate în vitamina C
Prunele sunt o sursă bogată de vitamina C, fiecare fruct conține aproximativ 7% din aportul zilnic recomandat.
Prunele previn diabetul
Prunele proaspete au proprietăți de reglare a glicemiei și, prin stimularea metabolismului glucid, ele previn apariția diabetului. Diabetul se caracterizează prin tulburări ale metabolismului în sânge.
Consumul de prune îmbunătățește vederea și elasticitatea pielii
Pentru că sunt o sursă bogată de vitamina A și betacaroten, prunele ajută la îmbunătățirea vederii și pot preveni degenerarea maculară.
Beneficii prune – reglarea tulburărilor gastrointestinale
Fibrele, isatina sau sorbitol, o serie de compuși benefici din prune, ajută la reglarea sistemului digestiv și implicit la ameliorarea afecțiunilor tractului intestinal.
Tratează afecțiuni ale oaselor
Prunele conțin 8% din doza zilnică recomandată de vitamina A, iar asta ajută la refacerea și creșterea oaselor. Un consum regulat de prune îți oferă sursa de energie de care ai nevoie pentru a te reface mai repede în urma unei lovituri sau a unui accident.
Prunele sunt recomandate pentru prevenirea tumorilor cancerigene
Datorită conținutului ridicat de acid malic, dar și conținutului mic de acid citric, prunele au acțiune antitumorală intensă și sunt cele mai recomandate fructe pentru prevenirea cancerului.
Prunele blochează evoluția astmului
Coaja prunelor conține resveratrol, substanță ce are un efect anti-histamic și are o acțiune calmantă în cazul reacțiilor alergice, care declanșează crize de astm.
Prunele vindecă infecțiile gripale
În urma mai multor studii efectuate, cercetătorii au demonstrat că principiile active din prune inhibă și distrug virușii gripali.
Consumul de prune previne îmbătrânirea prematură
Datorită conținutului bogat de antioxidanți, prunele luptă împotriva radicalilor liberi și mențin pielea tânără, prevenind îmbătrânirea prematură.
Beneficii prune – previn osteoporoza
Consumul zilnic de prune poate compensa lipsa vitaminei D și calciului din organism, prevenind astfel osteoporoza. De asemenea, prunele reduc numărul de bufeuri, elimină spasmele și elimină amețelile și letargia.
Prune contraindicații
Prunele sunt bogate în conținutul de oxalați, care se pot acumula și cristaliza în timp. Tocmai din acest motiv, prunele nu sunt recomandate persoanelor care suferă de probleme renale sau la nivelul vezicii biliare.
Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet zaharat deoarece au un conținut ridicat de glucide.
Am făcut și o selecție cu cele mai bune rețete cu prune. Citește ce rețete poți încerca toamna asta!
Citește și: Strugurii – top 20 de beneficii pentru sănătate
Sursă foto: 123rf.com