Cum te-ai simți dacă o nouă formă de terapie pentru durerea ta cronică, mult mai eficientă decât orice altă alternativă, ar putea schimba și credințele tale religioase? Sau că un tratament pentru cancer poate diminua sau reduce simptomele bolii pentru unul din trei pacienți, dar în același timp îi poate face pe aceștia să voteze pentru partidul politic mai puțin preferat de tine?
Un nou tratament pentru sănătate mintală, care urmează să fie lansat anul viitor, aduce în prim-plan și aceste întrebări, arată Scientificamerican.
Experiențe mistice puternice și schimbări în personalitate
Psihoterapia asistată de psilocibină, compusul psihedelic din ciuperci, pare să fie foarte eficient în tratarea unor game largi de psihopatologii. Dar poate provoca, de asemenea, o serie de modificări neobișnuite, care nu au fost văzute în altă parte, în medicină.
Deși mecanismele terapeutice rămân încă neclare, dozele recomandate de psilocibină din punct de vedere clinic pot induce experiențe mistice puternice, experiențe ale absolutului sau divinului.
Ele sunt asociate cu perioade prelungite de post, rugăciune sau meditație, de aceea nu este surprinzător faptul că pot genera și alte schimbări de lungă durată la pacienți: studiile raportează schimbări vizibile în personalitate, valori și atitudini față de viață, aducându-i chiar pe unii atei mai aproape de Dumnezeu, notează Scientificamerican.
Soluția pentru criza de sănătate mintală
The Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS), o organizație care susține “consumul cu atenție” al psihedelicelor, a făcut multe demersuri pentru a legaliza ecstasy, un drog psihoactiv sintetic (MDMA). Organizația s-a focusat pe a demonstra cât de benefic este acest drog pentru tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), mai ales pentru veteranii de război.
Dar la fel ca ecstasy, psilocibina este departe de a fi un medicament neutru din punct de vedere cultural. În urma studiilor, psilocibina administrată clinic ar putea schimba activ și valorile politice ale indivizilor. Psilocibina pare să facă oamenii mai liberali ca valori de viață.
Rapoartele științifice cu privire la consumul de psihedelice și valorile liberale încep încă din 1971, deși aceste descoperiri au fost reproduse recent. Explicația aici ar fi că persoanele cu atitudini conservatoare tind să fie mai dezaprobatoare față de liberali, când vine vorba despre încercarea unui drog psihedelic.
De asemenea, un studiu al psilocibinei în cazul depresiei rezistente la tratament a arătat că aceasta a scăzut opiniile politice autoritariste la pacienți.
Același studiu a arătat că, în cazul pacienților testați, psilocibina aduce schimbări în personalitate: îi face mai open-minded, mai deschiși în a încerca lucruri noi, le cresc imaginația și curiozitatea.
Cercetările sunt abia la început
Poate că psilocibina nu induce atât de mult valorile liberale, ci mai degrabă intensifică valorile politice ale fiecărui pacient prezente înainte de tratament.
În timp ce psilocibina nu este nici un remediu, nici un leac împotriva morții, studiile au demonstrat în repetate rânduri că ar putea juca un rol important în viitorul îngrijirilor paliative.
Suferința existențială, atunci când pacientul se confruntă cu o boală terminală sau care pune viața în pericol, îi poate fura și cea mai mică parte din calitatea vieții care i-a mai rămas.
Scientificamerican.com:
O astfel de suferință răspunde slab abordărilor farmaceutice din prezent, medicamentele existente nu sunt utile, așa că cercetătorii se întreabă dacă experiențele puternice induse de psilocibină pot ajuta la reducerea demoralizării, anxietății și depresiei și pot da liniște și sens pacienților aflați la finalul vieții.