Grija pe care o acorzi întreținerii unei fose septice are urmări asupra sănătății și confortului locatarilor clădirii pe care o deservește și asupra mediului înconjurător în care a fost instalată. Durata de viață și eficiența unui astfel de rezervor depinde în mare măsură de modul cum este exploatat. În cele ce urmează, îți prezentăm trei sfaturi prin care fosa ta va rămâne septică și sigură atât pentru tine, cât și pentru mediul înconjurător.

Folosește substanțele potrivite pentru tratament

Rezervorul unei fose septice este confecționat pentru a reține materia solidă și deșeurile plutitoare și a elimina apele uzate prin rețele speciale de drenaj. Dacă la achiziție și la instalare au fost folosite materiale de calitate montate corespunzător, circuitul apei menajere din gospodărie va fi eficient și sigur. Pentru ca materiile solide să nu umple volumul fosei, poți folosi bioactivatori fose septice, niște substanțe care dizolvă materialul solid și îl elimină prin rețeaua de drenaj.

Această soluție ieftină și practică ajută poate fi aplicată și ca măsură de precauție, prevenind apariția mirosurilor neplăcute și prelungind intervalul de vidanjare. Pentru a fi inofensivi oamenilor și mediului, bioactivatorii trebuie să fie 100% naturali. Pe lângă acestea, mai au și avantajul descompunerii materiei organice, contribuie la formarea unui ecosistem stabil, previn colmatarea fosei și a tuburilor de scurgere.

Vidanjează la timp

Inspectarea regulată și vidanjarea fosei septice sunt măsuri care prelungesc durata de viață și funcționalitatea sistemului. Pentru o familie de patru persoane ai nevoie de o fosă septică între 1.000 și 2.000 de litri, pe care trebuie să o golești o dată la 2, maxim 3 ani. Acestea sunt date orientative bazate pe statistici. Fiecare gospodărie însă are specificul ei.

În funcție de fluxul curent de apă menajeră și de substanțele și materiile care ajung în rezervor, executarea lucrărilor de vidanjare se impune la un interval de timp mai mare sau mai mic. Locul unde este îngropat rezervorul trebuie cunoscut cu precizie, astfel încât procesul de vidanjare să nu distrugă nimic din aspectul gospodăriei. După ce ai instalat fosa, este bine să fotografiezi traseul, pentru a ghida personalul care se ocupă de vidanjare, ținând cont că aspectul terenului poate suferi modificări în timp.

Întreținerea fosei începe din casă

Spre deosebire de sistemele centralizate de epurare a apelor uzate menajere, o instalație sanitară ce are în componență fosa septică este mai sensibilă. În primul rând trebuie să respecți indicațiile de utilizare comunicate de producător. Majoritatea rezervoarelor pot fi deteriorate dacă intră în contact cu grăsimi, deșeuri lichide, plastic, hârtii și alte obiecte care nu pot fi drenate. În plus, volumul mare de materii solide ajunse în rezervor duce la umplerea fosei, urmată de pătrunderea mirosurilor neplăcute în casă și necesitatea vidanjării.

Așadar, evită să arunci în chiuvetă reziduuri de unt, uleiuri, ceară și grăsimi din brânzeturi. Când cumperi produse de curățat, alege doar substanțe care nu afectează acest circuit. În ceea ce privește utilizarea toaletei, hârtia igienică, șervețelele solide, umede, tifonul, ața dentară și obiectele de igienă intimă trebuie să-și găsească locul într-un coș special, nicidecum în vasul de wc. La fel și mucurile de țigară, litiera animalelor de companie, zațul de cafea, medicamentele, substanțele chimice, gunoaiele de orice fel și conținutul sacului de aspirator.

Respectarea sfaturilor de întreținere te poate ajuta să prelungești durata de viață a fosei septice din gospodăria ta și să efectuezi lucrările de vidanjare la intervale mai mari.

 
 

Urmărește-ne pe Google News