O rutină de îngrijire a pielii și a părului este binevenită, însă pentru ca ele să fie cu adevărat sănătoase, trebuie să urmezi câteva trucuri simple și naturale. Din acest articol poți afla care sunt regulile pe care să le respecți dacă vrei piele, păr și unghii sănătoase.
- Alege o dietă echilibrată
Ceea ce mâncăm are un efect imediat asupra pielii, părului și a unghiilor. Prea multe alimente procesate se vor vedea imediat pe piele, care devine ternă, uleioasă și cu erupții acneice.
Cei mai importanți nutrienți pentru sănătatea pielii și a părului sunt biotina (vitamina B7), vitaminele A, C, E și D, dar și zincul, fierul, seleniul și cuprul. O mare parte dintre acești compuși au proprietăți antioxidante și protejează pielea, părul și unghiile de acțiunea radicalilor liberi care grăbesc procesul de îmbătrânire.
Consumă așadar, alimente bogate în antioxidanți, precum fructele de pădure sau citricele, alimente care conțin acizi grași Omega-3, cum sunt somonul sau tonul, dar și legume și fructe, bogate în vitaminele A, B și C. Ouăle conțin biotină, verdețurile ca spanacul sau varza kale conțin fier și vitamina C, iar morcovii și cartoful dulce sunt surse importante de vitamina A.
- Ia suplimente cu vitamine
Majoritatea compușilor benefici pentru sănătatea pielii și a părului se regăsesc în alimente. Uneori, însă, este greu să le consumi pe toate astfel încât să atingi doza zilnică recomandată. Cu atât mai mult, dacă există un deficit în organism, este bine să iei suplimente cu vitamine. Vitamina B tablete te ajută, de exemplu, atunci când pielea sau părul tău au un aspect obosit, tern, fără luminozitate. Alte suplimente pe care le poți lua, dacă nu reușești să consumi doza zilnică recomandată din alimentație, sunt seleniul, zincul și fierul. Aceste minerale contribuie la sănătatea pielii și a părului pentru că reglează mai multe procese chimice din organism.
- Bea suficientă apă
Organismul nostru este alcătuit în proporție covârșitoare din apă. Lipsa apei duce la deshidratare, iar primele semne ale deshidratării se văd pe piele. Aceasta devine uscată, lipsită de strălucire. Pe măsură ce deshidratarea avansează, pielea își pierde din elasticitate și pot apărea iritații, mâncărimi și riduri. În cazul părului, efectele sunt asemănătoare: părul foarte uscat este casant și lipsit de vitalitate.
Pentru a contracara efectele deshidratării, obișnuiește-te să consumi multă apă, fie simplă, fie activată cu o felie de lămâie, de castravete sau un fir dintr-o plantă aromatică pe care o iubești. Regula generală care spune că trebuie să consumi 2 litri de apă zilnic se aplică mai ales în timpul verii, când pierdem apă prin transpirație. În restul timpului, poți calcula necesarul tău de apă după următoarea formulă: greutatea ta, exprimată în kg X 30 de mililitri. Majoritatea persoanelor au nevoie să bea între 1,5 și 2,5 litri de apă zilnic.
- Protejează-te de razele UV
Expunerea la soare te ajută să sintetizezi vitamina D, răspunzătoare de o piele luminoasă, radiantă și de păr și unghii sănătoase. Aproximativ 10-20 de minute de expunere neprotejată la soare sunt suficiente pentru aportul de vitamina D. Mai mult de atât devine dăunător pentru pielea ta. Bronzul este o reacție nesănătoasă, de apărare a organismului față de razele UV. Printre efectele nedorite ale acestor raze se numără ridurile, liniile fine, petele solare, melasma. De aceea, este bine să te protejezi cât mai des cu creme cu filtru solar ridicat, pe toată perioada anului, nu numai vara.
În concluzie, pielea, părul și unghiile arată și se simt cel mai bine atunci când sănătatea lor vine din interior. Cu o dietă echilibrată și hidratare optimă, dar și cu suplimentele naturale ce oferă vitaminele și mineralele care îți lipsesc, poți avea o piele luminoasă, un păr sănătos și unghii de invidiat.