Principalele efecte ale pandemiei, pe care antreprenorii au fost nevoiți le gestioneze în toată această perioadă, pentru menținerea afacerii pe linia de plutire, au fost: scăderea vânzărilor, suspendarea temporară a activităților, întârzierile de plată, disponibilizările (temporare sau definitive) samd 

Iată 5 domenii de activitate care au resimțit din plin efectele măsurilor luate de autorități, în încercarea de a se minimiza pe cât de mult posibil răspândirea noului coronavirus: 

  1. Domeniul transporturilor

Atât domeniul transporturilor de pasageri, cât și cel de transporturi internationale pentru mărfuri, s-au confruntat cu efectele generate de măsurile administrative luate în timp real.

Transportul aerian a fost printre primele domenii lovite puternic de această criză sanitară, iar restricțiile în domeniul transporturilor de mărfuri pe rute internaționale au dus la întârzieri ale onorării unor contracte și destabilizarea altor industrii dependente de aceste fluxuri, prin oprirea producției și blocarea comerțului.

2. Domeniul HoReCa

Chiar și la mai bine de un an de la începerea pandemiei, barurile, restaurantele, cafenelele, hotelurile și pensiunile se confruntă cu probleme cauzate de limitarea activității. 

Aceste măsuri îi nemulțumesc în continuare pe antreprenorii din HoReCa, având în vedere faptul că nu există până în acest moment o legătură de cauzalitate clară, privind activitatea acestor business-uri și rata de îmbolnăvire la mia de locuitori. 

Dacă la începutul acestei crize sanitare, locațiile HoReCa au fost închise total, relaxarea măsurilor din ultima perioadă a favorizat redeschiderea treptată a acestora, însă funcționarea la parametri optimi încă nu este permisă. 

3. Domeniul cultural-artistic

Teatrele și cinematografele au fost deschise și redeschise de mai multe ori în timpul pandemiei de coronavirus, iar concertele și festivalurile au fost trase pe linie moartă în 2020, pe fondul problemelor la nivel global, generate de pandemie. 

Atât artiștii, cât și organizatorii de spectacole și evenimente în aer liber, și-au manifestat de nenumărate ori nemulțumirea față de perioada în care autoritățile au decis suspendarea acestora, motivând că principala sursă de venit (cel puțin, în cazul artiștilor) este pusă sub semnul incertitudinii. 

4. Domeniul sportiv

Fanii sportului au avut restricționat accesul pe stadioane în lunile în care pademia a afectat și acest domeniu. Din fericire pentru aceștia, dar și pentru managementul sportiv, tehnologia a permis vizualizarea meciurilor în format live streaming, iar sponsorii au susținut financiar echipele, astfel încât sportivii și staff-ul să își poată primii (parțial sau integral) salariile. 

Odată cu majorarea numărului de vaccinări zilnice, sportul este încă un domeniu pentru care 2021 poate veni cu un set mult mai relaxat de măsuri, astfel încât arenele sportive să se poată umple la o capacitate mai mult mare față de nivelul permis de autorități în acest moment. 

5. Domeniul medical

După mai bine de un an de la începerea pandemiei, medicii și personalul auxiliar din spitale, aflați în prima linie în lupta cu această pandemie, au ajuns la un nivel de epuizare pe care nimeni nu l-ar fi anticipat în urmă cu 48 de ani. 

Din păcate, sistemul sanitar românesc este departe de a fi unul cu care să ne putem mândri, iar diferențele de opinie din societate i-au atras pe medici într-un joc al părerilor, care de multe ori, nu sunt cele mai favorabile pentru aceștia. 

România, la fel ca toate celelalte state de pe Glob, se află acum în cel de-al doilea an al pandemiei de Covid-19. Din fericire pentru viitorul economiei mondiale, accesul prezent al populației la variantele de vaccin disponibile reprezintă o gură de aer proaspăt pentru întreaga societate, inclusiv pentru antreprenori.

Însă chiar și în aceste condiții, autoritățile rămân reticente, în privința relaxării anumitor restricții, deoarece multiplicarea alarmantă numărului de cazuri poate avea afecte greu de gestionat în timp real, mai ales în condițiile în care societatea este împărțită în păreri “PRO” și “CONTRA”, privind scepticismul față de această problemă.

Sursă foto: https://pixabay.com/

 
 

Urmărește-ne pe Google News